Trump şi-a spus „minciunile” despre alegerile din 2020, deşi apropiaţii l-au avertizat să n-o facă, arată Comisia de anchetă
0Comisia parlamentară americană de anchetă a asaltului Capitoliului, la 6 ianuarie 2021, a audiat mărturii ale cercului apropiat al fostului preşedinte republican Donald Trump, relatează AFP.
”Încă dinainte de alegeri, domnul Trump a decis că, indiferent de fapte şi de adevăr, în cazul în care pierde alegerile, să spună că acestea au fost trucate”, a acuzat luni Zoe Lofgren, o democrată care face parte din această Comisie care vrea să facă lumină asupra responsabilităţii miliardarului republican în luarea cu asalt a Capitoliului de către susţinători ai acestuia, la 6 ianuarie 2021.
Fostul şef de stat a reacţionat şi a denunţat o ”parodie de justiţie”, într-un comunicat de 12 pagini, în care îşi reiterează acuzaţiile false de fraudă cu privire la alegerile din 2020.
”Această comedie (...) este o încercare sfruntată de a distrage atenţia publicului de la adevăr (...), care este că amerianii au venit masiv la Washington, la 6 ianuarie 2021, pentru a-şi trage aleşii la răspundere privind semne evidente de activitate infracţională în alegeri”, scrie Donald Trump în acest document - în pofida nenumăratelor probe contrare.
După aproape un an de anchetă, acest grup de aleşi a făcut luni o prezentare minuţioasă a manevrelor fostului preşedinte - începând din seara alegerilor şi până la atacarea Congresului.
La câteva ore după închiderea secţiilor de votare, la 3 noiembrie 2021, Joe Biden şi Donald Trump se aflau cot la cot.
”Devenea evident că rezultatul alegerilor nu avea să fie cunoscut în acea seară”, declară Ivanka Trump, fiica fostului preşedinte, la acea vreme una dintre cei mai apropiaţi consilieri ai acestuia, într-o mărturie difuzată luni de către Comisie.
Cu toate acestea, cu puţin înainte de ora locală 2.30, Donald Trump apărea la televiziunile americane, în saloanele Casei Albe, şi spunea ”sincer, am câştigat alegerile”, în pofida faptului că numărătoarea voturilor era în curs.
”Era prea devreme să se ia acest fel de decizie”, declara la rândul său Bill Stepien, directorul de campanie al lui Donald Trump, în audieri în faţa membrilor Comisiei.
Unul dintre puţinii care l-au încurajat pe preşedintele de atunci în demersul său, Rudy Giuliani, era ”în mod clar în stare de ebrietate sau sub influenţa drogurilor (intoxicated)”, declara grupului unul dintre consilierii miliardarului.
„MAREA MINCIUNĂ ERA TOTODATĂ O MARE ÎNŞELĂTORIE”
La 7 noiembrie 2020, înainte de ora locală 11.30, Joe Biden era declarat învingător în alegerile prezidenţiale.
În aceeaşi zi, directorul de campanie al lui Donald Trump asista la o reuniune cu preşedintele în exerciţiu.
”Noi i-am spus care credeam că-i erau şansele de victorie în acel stadiu (...), că poate existau 5-10% şanse”, să obţină o victorie, preciza Bill Stepien.
Miliardarul ”era din ce în ce mai furios”, povesteşte Stepien, şi a decis atunci să-şi schimbe echipa, pentru a se înconjura de persoane care să-l susţină în ”cruciada” sa.
La 19 noiembrie, această nouă echipă juridică susţine una dintre cele mai derutante conferinţe de presă.
Sidney Powell, o avocată a lui Donald Trump, acuza talmeş-balmeş Venezuela, Cuba şi democraţii de urzirea unui complot electoral.
Rudy Giuliani, alături de ea, denunţa ”o scandaloasă perdea de cenzură”. În căldura proiectoarelor, un lichid maron, vopsea de păr, îi curgea pe tâmple.
Patru zile mai târziu, secretarul Justiţiei William Barr se ducea la Casa Albă.
”A fost un pic jenant”, declară fostul secretar al Justiţiei într-o înregistrare video difuzată luni de Comisia ”6 ianuarie”.
În mai multe rânduri, declară Barr, el a examinat împreună cu Trump presupuse fraude în alegeri avansate de către miliardar.
”Aiureli” ale unui om ”desprins de realitate”, declară Barr, care avea să demisioneze la 14 decembrie.
În luna care a urmat, Donald Trump şi anturajul său au continuat să vehculeze aceste ”minciuni” despre o fraudă electorală, cu scopul de a strânge donaţii, potrivit Comisiei.
El şi-a ”inundat” simpatizanţii cu zeci de e-mailuri pe zi, iar echipa sa de campanie a strâns 250 de milioane de dolari din ziua alegerilor şi până la 6 ianuarie 2021, dezvăluie Comisia.
”Marea minciună era în acelaşi timp o mare înşelătorie”, denunţă Zoe Lofgren, cunoscută prin faptul că a lucrat la inculparea în Congres a trei preşedinţi americani, şi anume Richard Nixon, Bill Clinton.şi Donald Trump.
În cadrul următoarelor patru audieri, Comisia ”6 ianuarie” continuă să-şi prezinte concluziile despre această anchetă care-l plasează pe Donald Trump în centrul unei ”tentative de lovitură de stat”.
Secretarul american al Justiţiei Merrick Garland, care dă asigurări că a urmărit ”toate audierile” acestei Comisii, s-a angajat luni să le ceară socoteală tuturor actorilor de la 6 ianuarie 2021, ”indiferent de rangul şi poziţia lor, prezenţi sau nu” la luarea cu asalt a Capitoliului.
Alte patru audieri urmează, apoi, până la 23 iunie.