Un nou conflict regional se prefigurează: Venezuela protestează împotriva începerii producției de petrol în teritoriile disputate cu Guyana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o declarație, Ministerul venezuelean al Afacerilor Externe a declarat că „guvernul Guyanei duce o politică înfricoșătoare în completă coordonare cu Comandamentul de Sud al SUA”, care, fără permisiune, „desfășoară manevre militare în această zonă, ceea ce reprezintă un amenințare gravă la adresa păcii și stabilității în regiunea Caraibelor”.

Hartă satelitară. Foto: SurinameCentral prin Wikimedia Commons
Hartă satelitară. Foto: SurinameCentral prin Wikimedia Commons

Guvernul venezuelean a protestat împotriva acordării de către autoritățile guyeneze a concesiunii pentru companiile transnaționale pentru producția de petrol offshore și în legătură cu manevrele forțelor armate americane în teritoriile disputate.

Venezuela informează comunitatea internațională și companiile energetice transnaționale care au primit ilegal permisiunea Guvernului Guyanei pentru explorarea și producerea de hidrocarburi într-o zonă maritimă mare, ale cărei granițe nu sunt delimitate, că aceste permisiuni sunt complet lipsite de temei, contrar normelor internaționale, legea și principiile consacrate în constituția Republicii Bolivare Venezuela.” , se spune în declarația Ministerului venezuelean Afacerilor Externe, postată pe site-ul instituției.

Declarația subliniază că „Guvernul Guyanei duce o politică terifiantă în completă coordonare cu Comandamentul de Sud al SUA, care, fără autorizația corespunzătoare, desfășoară manevre militare în această zonă, care astăzi reprezintă o amenințare gravă la adresa păcii și stabilității în regiunea Caraibelor. și creează riscuri care pot fi rezolvate doar prin dialog direct între părți”.

Guvernul Republicii Bolivare a Venezuelei, doritor de pace, insistă asupra dialogului direct cu Guvernul Guyanei, care va restabili dreptul internațional încălcat prin acordarea de concesiuni pentru producția de petrol pe platforma mării, a cărui proprietate nu a fost determinată”, se spune în comunicat.

Venezuela informează comunitatea internațională că va continua acțiunile diplomatice în apărarea drepturilor sale istorice”, subliniază documentul.

Teritoriul disputat Guyana-Esequiba aparține Venezuelei și nu a fost niciodată recunoscut ca parte a Guyanei, a declarat vicepreședintele executiv al Venezuelei Delcy Rodriguez pe pagina sa de pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter).

Venezuela nu a recunoscut niciodată, niciodată, Guyana-Esequiba ca teritoriu guyanez”, a spus vicepreședintele Venezuelei Delcy Rodriguez. "Când Venezuela a recunoscut Guyana ca o republică independentă de coroana britanică, am declarat fără echivoc că există o rezervă în sensul că teritoriul noului stat se află doar la est de malul drept al râului Essequibo. Rezerva noastră este clară: Guyana-Esequiba este teritoriu venezuelean și granița sa este râul Esequiba”, a explicat aceasta. Rodriguez a criticat refuzul autorităților Republicii Guyana de a se angaja într-un dialog diplomatic și a subliniat amenințarea ca disputa teritorială să devină un conflict de amploare, care este alimentat de către Comandamentul de Sud al SUA.

Între cele două state există de foarte mult timp o dispută teritorială privind dreptul de proprietate asupra unui teritoriu de 159.500 de km pătrați la vest de râul Esequiba, numit Guyana-Esequiba, care este revendicat de Caracas. Disputa a fost agravată după acordarea de către Guyana a concesiunii unei zone de producție de petrol către ExxonMobil, zonă ale cărei limite sunt disputate de cele două state, precum și în legătură cu planurile SUA de a amplasa o bază militară pe teritoriile disputate.

Pretențiile concurente asupra suprafeței de 160.000 de kilometri pătrați își au rădăcinile în perioada colonială, Caracasul susținând că Esequiba făcea parte din teritoriul Venezuelei de când a devenit căpitania generală a Spaniei coloniale în secolul al XVIII-lea. Între timp, Guyana și-a revendicat regiunea pe baza unei hotărâri din 1899 a unui tribunal de la Paris, care a atribuit Esequiba Regatului Unit, fostul stat colonial.

Venezuela a declarat decizia nulă pe motiv că nu a fost „reprezentată direct” în fața judecătorilor Tribunalului de Arbitraj de la Paris. Caracasul a amintit, în schimb, de un tratat care a fost semnat între Venezuela și Marea Britanie (Guyana era încă o colonie britanică la acea vreme) în 1966, numit Acordul de la Geneva, în baza căruia părțile au convenit să ajungă la o soluție mediată a disputei legate de Esequiba, recunoscând astfel anularea deciziei din 1899, spune Venezuela.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite