Un fost șef al NATO spune că Alianța ar trebui să accepte noi membri din Asia. China: „O mașină de război ambulantă”
0Alianța militară NATO ar trebui să ia în considerare extinderea numărului de membri pentru a include națiuni din Asia-Pacific precum Japonia și Noua Zeelandă, a spus fostul comandant șef al forțelor aliate din Europa, James Stavridis.
„NATO ar trebui să se gândească să recruteze câțiva membri noi din afara granițelor sale tradiționale”, a scris amiralul în retragere al Marinei SUA, James Stavridis, într-un articol de opinie Bloomberg, publicat luni.
Stavridis a servit ca șef al alianței militare pentru Europa din 2009 până în 2013. Înainte de asta, a fost șeful Comandamentului de Sud al SUA din 2006 până în 2009, unde a supravegheat operațiunile militare din America Latină, scrie Business Insider.
Extinderea aderării la NATO, necesară în contextul conflictelor militare
Extinderea aderării la NATO, a scris Stavridis, a fost un răspuns necesar la conflictele în curs din Orientul Mijlociu, războiul Rusia-Ucraina, tensiunile dintre SUA și China și disputa teritorială din Marea Chinei de Sud.
În articolul său de opinie, amiralul a sugerat recrutarea țărilor din Asia-Pacific „care împărtășesc viziunea alianței despre libertate, democrație, libertate și drepturile omului”. Această listă de potențiali aliați include națiuni precum Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud.
În plus, țări din Asia de Sud-Est precum Filipine, Thailanda și Singapore ar putea fi, de asemenea, aduse în alianță, datorită legăturilor lor cu SUA, a scris Stavridis.
Acestea fiind spuse, Stavridis a recunoscut dificultățile „extinderii geografice a NATO pentru a include un grup de democrații asiatice”.
Pe lângă gestionarea „diferențelor culturale, lingvistice și geografice”, fostul comandant a remarcat că un număr mai mare de membri ar face „și mai dificilă obținerea unui consens larg cu privire la orice misiune dată”.
„Aș spune că provocările și beneficiile sunt aproximativ echilibrate, dar având în vedere obstacolele practice și politice, este probabil prea devreme să luăm în considerare o alianță globală”, a scris Stavridis.
„Dar poate că există o cale de mijloc, care ar putea implica relații mai formalizate între alianță și democrațiile asiatice”, a adăugat el, sugerând aranjamente precum „garanții de securitate clare” și „achiziționarea în comun a sistemelor de arme avansate”.
Comunicarea NATO cu Asia
Cu siguranță, NATO și-a extins deja eforturile de comunicare în Asia. Din 2022, Japonia și Coreea de Sud au participat la summiturile anuale ale alianței militare.
Anul trecut, NATO a luat în considerare înființarea unui birou de legătură în Japonia. Cu toate acestea, planurile au eșuat în urma opoziției președintelui francez, Emmanuel Macron.
Abordările alianței militare către Asia par să fi atras și furia unor țări precum China, al cărei minister al apărării a acuzat NATO că este o „mașină de război ambulantă”.
„În ultimii ani, NATO s-a apropiat din ce în ce mai mult de Asia-Pacific și a folosit „amenințarea Chinei” inexistentă ca scuză pentru a avansa confruntarea blocului, ceea cereprezintă o amenințare la adresa securității regionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez al Apărării, Wu Qian, despre NATO, la o conferință de presă din ianuarie.
Reprezentanții NATO nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea Business Insider.