O deputată israeliană cere o ripostă nucleară a Israelului împotriva Fâșiei Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un deputată a partidului de dreapta Likud și critic al premierului israelian pledează pentru o ripostă în forță în urma atacului surpriză asupra Israelului din partea grupării militante palestiniene Hamas, inclusiv cu arme nucleare.

Israelul pregătește o operațiune terestră în Gaza în urma atacului Hamas FOTO PROFIMEDIA
Israelul pregătește o operațiune terestră în Gaza în urma atacului Hamas FOTO PROFIMEDIA

Într-o serie de postări pe platforma X,  Revital "Tally" Gotliv, o avocată israeliană și membră a Knessetului din partea Likud, partidul condus de premierul Benjamin Nentayahu, face apel la folosirea întregului arsenal de arme al armatei israeliene, inclusiv a opțiunii nucleare apocaliptice prin care Fășia Gaza - de unde Hamas a lansat cel mai devastator atac din ultimele decenii asupra Israelului - să fie rasă de fața Pământului.

„Rachetă Jericho! Rachetă Jericho! Alertă strategică. înainte de a lua în considerare introducerea de forțe. Armă apocaliptică! Aceasta este opinia mea”, a scris luni Gotliv pe X, fostul Twitter, potrivit unei traduceri.

„Numai o explozie care să zguduie Orientul Mijlociu va restabili demnitatea, puterea și securitatea acestei țări!. Este timpul pentru sărutul apocalipsei. Tragerii de rachete puternice fără limite. Nu nivelarea unui cartier. Zdrobirea și aplatizarea Gaza. ... fără milă! fără milă!", a scris ea marți pe platforma X.

Gotliv este un critic vocal al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

În septembrie, ea a acuzat FDI și Shin Bet (Agenția de Securitate a Israelului) că lucrează pentru „teroriștii și prizonierii de securitate” palestinieni, potrivit The Jerusalem Post.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat „stare de război” împotriva Hamas și a promis un răspuns militar de care  teroriștii palestinieni Hamas își vor aminti „pentru decenii de acum încolo”. El s-a confruntat însă cu critici pentru presupuse eșecuri în materie de securitate și de informații care au precedat cel mai sângeros atac pe teritoriul israelian din ultimele cinci decenii.

Nikolai Sokov, senior fellow la Centrul pentru dezarmare și neproliferare din Viena, a explicat pentru Newsweek că astfel de apeluri privind armele nucleare au devenit frecvente și mai obișnuite în ultimii ani din cauza războiului din Ucraina și acum a escaladării din Gaza.

Acestea se explică parțial prin existența crizelor serioase de securitate, a lipsei de cunoștințe despre armele nucleare, a pozițiilor politice expuse și a faptului că, în general, tot mai mulți oameni se gândesc la utilizarea unor astfel de arme și la efectul la scară globală.

"Pentru Israel, astfel de discuții slobode sunt poate chiar mai dăunătoare, deoarece țara nici măcar nu recunoaște că are arme nucleare, astfel că o confirmare indirectă nu este bună pentru imaginea sa", a spus Sokov.

Sokov a adăugat că apelul lui Gotliv la asemenea măsuri de escaladare este o viziune îngustă din două motive: în primul rând, orice țintă potențială se află în imediata vecinătate, prin urmare daunele pentru Israel ar fi considerabile; și în al doilea rând, utilitatea militară a armelor nucleare este adesea supraestimată în mod grosolan, în special de către cei care au cunoștințe limitate sau nu au deloc cunoștințe despre armele nucleare.

"Nu există, efectiv, nicio țintă pentru armele nucleare în acest război/conflict", a spus el.

Până în prezent, armata israeliană a lovit 2.500 de ţinte legate de Hamas de la începutul războiului. În timpul nopţii, zeci de avioane militare au efectuat două valuri de lovituri în cartierele Al-Furkan şi Daraj-Tufach şi au lovit peste 300 de ţinte Hamas, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelelor de apărare israeliene (IDF), Daniel Hagari.

Peste 35 de unităţi speciale se află în prezent în sudul Israelului pentru neutralizarea teroriştilor de pe teritoriul ţării.

 Cel puţin 169 de soldaţi israelieni au fost ucişi în războiul împotriva Hamas, iar 483 au fost răniţi, a anunţat miercuri dimineaţă armata israeliană.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite