Un atac israelian periculos în preajma complexul arheologic din Baalbek, zonă a Patrimoniului UNESCO

0
Publicat:

Un proiectil israelian a lovit miercuri,6 noiembrie a.c., parcarea complexului de ruine greco-romane din oraşul Baalbek, din estul Libanului. Locul atacului este la aproximativ 200 de metri de zona arheologică declarată Patrimoniu Comun al Umanităţii de către UNESCO.

Ruine din Liban
UNESCO oferă asistenţă pentru a proteja cele mai expuse piese arheologice de la situri Foto Pixabay

„Un proiectil a lovit în interiorul parcării complexului, provocând daune semnificative în cartierul arheologic Al Mansheya”, a informat pe X guvernatorul provinciei Baalbek-Hermel, Bachir Khodr. El a adăugat că ruinele „nu au fost încă inspectate pentru a stabili dacă au suferit daune”.

Oficialul libanez a precizat că atacul este cel mai „apropiat” de complexul ruinelor Baalbek, de când Israelul a început o campanie masivă de bombardare pe 23 septembrie în mai multe părţi ale Libanului, dar mai ales în regiunile de sud, est şi în cartierele din sudul capitalei Beirut, cunoscute sub numele de Dahye.

În ultimele zile, armata israeliană a ordonat evacuarea oraşului Baalbek şi l-a bombardat în mai multe dăţi, în ciuda avertismentelor guvernului libanez şi ale comunităţii internaţionale, care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea acestor ruine antice.

Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretariatului general al ONU, a declarat marţi, la o conferinţă de presă, că UNESCO oferă asistenţă executivului libanez pentru a proteja cele mai expuse piese arheologice de la siturile Tir şi Sidon, în sudul Libanului, precum şi la Baalbek.

Săptămâna aceasta, premierul libanez Najib Mikati a lansat un apel pentru a proteja moştenirea arheologică a ţării, care reprezintă, de altfel, una dintre principalele sale atracţii turistice.

„Solicităm o încetare imediată a focului pentru a opri violenţa fără sens şi pentru a proteja moştenirea culturală din ţara noastră, inclusiv siturile arheologice antice din Baalbek şi Tir”, a spus premierul Mikati într-un comunicat, în care a cerut Consiliului de Securitate al ONU „să ia măsuri rapide şi decisive” pentru protejarea acestor situri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite