Care sunt condițiile pentru soluționarea diplomatică a conflictului cu Liban propuse de Israel

0
Publicat:

Israelul a prezentat duminică Statelor Unite un document ce conține condițiile pentru soluționarea diplomatică a conflictului cu Liban, potrivit Axios, care a citat doi oficiali americani și doi din Israel.

Israel a prezentat condițiile pentru soluționarea diplomatică a conflictului cu Liban/FOTO: Arhivă
Israel a prezentat condițiile pentru soluționarea diplomatică a conflictului cu Liban/FOTO: Arhivă

Potrivit documentului, Israelul vrea libertate de desfășurare în spațiul aerian al Libanului, și ca armata să poată recurge la „constrângere activă”, pentru a împiedica reînarmarea grupării Hezbollah.

Un oficial al SUA este de părere că ar fi foarte improbabil ca Liban sau comunitatea internațională să accepte termenii Israelului.

Departamentul de stat al SUA, la fel și ambasadele Libanului și Israelului de la Washington nu au comentat imediat situația. Potrivit Axios, Amos Hochstein, reprezentatul președenției americane, urmează să discute la Beirut luni despre soluționarea diplomatică a conflictului.

În seara de duminică spre luni, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat începerea unei serii de atacuri asupra Beirutului și sudului țării, inclusiv asupra unor bănci care sprijină gruparea șiită Hezbollah.

„Oricine este situat în apropierea locurilor folosite pentru finanțarea activităților teroriste ale Hezbollah trebuie să se îndepărteze imediat de aceste locații”, transmite purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari.

Tot pe fondul conflictului, o dronă lansată din Liban a lovit sâmbătă, 19 octombrie, oraşul Cezareea, din centrul Israelului, în apropierea reședinței private a prim-ministrului Israelului, Benjamin Netanyahu.

Premierul israelian nu s-a arătat descurajat de tentativa de asasinat și a spus că nu îl va împiedica să „câștige acest război”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite