Turcia: Proprietarii de măslini l-au învins pe Erdogan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii livezilor de măslini din Turcia, al patrulea producător mondial de ulei de măsline, s-au opus unor măsuri ale Guvernului turc şi au fost protagoniştii unuia dintre puţinele cazuri de triumf intern la adresa regimului Erdogan.

Cu o producţie de 177.000 de tone anul trecut, Turcia s-a clasat pe locul patru în topul furnizorilor mondiali de ulei de măsline, după Spania, Italia şi Grecia, conform Consiliului Oleicol Internaţional.

Acest loc era ameninţat de planul Guvernului turc de a deschide livezile de măslini către activitatea industrială, care s-a lovit însă de opoziţia actorilor din sector şi de tradiţiile bine înrădăcinate, relatează agenţia de presă EFE, preluată de invertalia.net.

Acest proiect de lege, propus şi promovat de Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere din 2002 încoace, avea în vedere modificarea dispoziţiei care interzice ridicarea de construcţii la o distanţă mai mică de trei kilometri de livezile de măslini.

În opinia ministrului Industriei, Faruk Ozlu, legea actuală, care datează din 1939, este învechită.

„Dacă se ţine cont de tehnologia din zilele noastre, nu pare să aibă prea mult sens faptul că nu te poţi apropia la mai puţin de trei kilometri“, a declarat ministrul turc în Parlamentul de la Ankara.

Mobilizare masivă

Timp de câteva luni, agricultorii s-au mobilizat împotriva acestui plan, fiind susţinuţi de numeroase organizaţii ale societăţii civile şi de principala formaţiune de opoziţie, Partidul Popular Republican (CHP, social-democrat).

„Îmi pot tăia capul, dar nu-mi pot tăia copacii“, a fost unul dintre sloganurile protestatarilor.

Într-un final, Comisia pentru Industrie din Parlament a decis să retragă, la 13 iunie, cel mai polemic articol din proiectul de lege.

În unele regiuni din Turcia, măslinii guvernează de secole viaţa oamenilor. De exemplu, în împrejurimile oraşului Edremit, situat în vestul Turciei, toţi locuitorii trăiesc de pe urma măslinilor. Acolo fetele nu se mărită dacă nu primesc arbori de măslin de la logodnicii lor, iar tăiatul moţului sau tradiţionala circumcizie a băieţilor nu au loc dacă respectivul copil nu primeşte în dar un măslin.

„Pământul şi clima sunt cele care fac ca uleiul de măsline să fie bun. Măslinele au nevoie de aer curat şi nepoluat. Dacă legea ar fi trecut prin Parlament, nu toţi copacii ar fi fost tăiaţi, însă toţi ar fi fost afectaţi. Pot construi în altă parte“, a explicat pentru cotidianul „Hürriyet“ Mehmet Semerci, un producător de măsline la a patra generaţie din Edremit.

„Ce-i mai important? Măslinele sau fabricile industriale?“, s-a întrebat la rândul său retoric premierul Binali Yildirim în Parlament, atrăgând atenţia asupra faptului că în cei 15 ani de când AKP se află la guvernare numărul măslinilor a crescut de la 100 la 171 de milioane de unităţi.

Un triumf rar al opoziţiei

Însă opoziţia s-a menţinut pe poziţii, avertizând asupra riscului că o eventuală aprobare a proiectului de lege ar fi dus la tăierea a „până la 100 de milioane de măslini“. Calcule în acest sens au fost făcute de Consiliul Naţional al Uleiului de Măsline.

Totodată, au existat temeri cu privire la efectele nocive ale diverselor industrii pentru măslini, cu generarea de praf şi poluare, după cum a semnalat organizaţia de mediu Greenpeace.

Retragerea controversatului proiect de lege este unul dintre puţinele cazuri în care atotputernicul partid AKP nu a reuşit să se impună, comentează EFE.

Anul trecut, Turcia a produs 1,73 milioane de tone de măsline, din care 430.000 de tone au fost folosite pentru consum şi restul pentru producerea de ulei. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite