Tokio se pregăteşte pentru „cutremurul cel mare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tokio se pregăteşte de marele cutremur FOTO Arhiva Adevărul
Tokio se pregăteşte de marele cutremur FOTO Arhiva Adevărul

Pe măsură ce se apropie aniversarea marelui cutremur japonez, oamenii care locuiesc şi trăiesc în Tokio îşi iau măsuri de precauţie ca să întâmpine un cutremur prezis dinainte şi pe care toată lumea l-a poreclit ca fiind „cutremurul cel mare“.

În august 2011, la cinci luni după ce părţi însemnate din nord-estul Japoniei au fost devastate de un seism cu magnitudinea de 9 grade şi de tsunami-ul provocat de acesta, oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare Seismică din Tokio au publicat rezultatele unui studiu profund îngrijorător, se arată într-un articol din ediţia online a „Deutsche Welle“.

Cercetarea lor arată că, în martie 2011, cutremurul a exercitat o presiune covârşitoare asupra plăcilor tectonice care se întâlnesc dedesubtul oraşului Tokio, ceea ce ar putea conduce la un cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade.

Şi deşi ar fi un cutremur mai mic decât cel care a lovit regiunea Tohoku, impactul asupra unei zone cu o densitate mare a populaţiei ar putea fi unul catastrofal.

Credem că 10.000 de oameni ar muri şi pierderile economice ar ajunge la suma de 1.000 de miliarde de dolari“, spune Naoshi Hirata, cercetător din cadrul institutului.

Această estimare ar putea fi una optimistă, în condiţiile în care mai bine de 19.000 de oameni au murit în urma cutremurului din martie 2011 şi a tsunami-ului care a urmat.

Chiar înainte de luna martie, am estimat că ar exista o posibilitate de 70% ca un cutremur major să afecteze Tokio oricând în următorii 30 de ani“, spune Hirata, care este şi membru al Comitetului de Cercetare Seismică din cadrul Guvernului.

Este o probabilitate foarte mare şi efectiv înseamnă că aici va avea loc un dezastru major, deşi nu putem face, în prezent, o estimare precisă cu privire la momentul în care va lovi“.

„Tot ce putem spune este că oamenii, companiile, şcolile, autorităţile naţionale şi locale ar trebui să fie pregătite“, a adăugat el.

Avertismentul a fost auzit.

La sfârşitul lunii decembrie, proprietarii din districtul care cuprinde zonele centrale din Tokio - Otemachi, Marunouchi şi Yurakucho - au anunţat planurile privitoare la un complex pentru gestionarea dezastrului care să fie pregătit pentru orice formă de catastrofă şi dotat cu echipamente medicale, adăposturi de urgenţă, electricitate şi un refugiu cald pentru oricine ar fi incapabil să ajungă acasă în toiul unui cutremur devastator.

„Am luat câteva măsuri noi pentru a rezista în faţa dezastrelor naturale, deşi în calitate de companie care se ocupă de gestionarea proprietăţii avem deja planuri pentru prevenirea dezastrelor“, a spus Ryuichiro Funo, purtător de cuvânt la Mitsubishi Estate Co. .

Compania are 35 de clădiri de birouri în districtul Marunouchi, în care lucrează 230.000 de oameni.

„Aveam deja provizii de hrană, apă, pături şi alte echipamente de urgenţă înainte de catastrofa din 11 martie, dar am crescut de atunci cantitatea“,a  declarat el.

Am învăţat că structura clădirilor noastre este destul de solidă pentru a rezista seismelor mari, deşi am instalat de atunci noi sisteme de monitorizare conectate la calculatoare care sunt capabile să localizeze orice stricăciune fizică adusă structurilor“.

Mitsubishi Estate are în plan şi construcţia unui număr de noi clădiri în zonă şi, graţie lecţiilor învăţate, va instala generatoare de urgenţă cu o capacitate de funcţionare de până la 72 de ore. În prezent, sistemele de energie au o durată de funcţionare de 48 de ore.

Alte clădiri au centrale de purificare a apei pentru a oferi apă potabilă, dar şi bariere şi uşi rezistente la apă care să împiedice inundaţiile. Mitsubishi Estate foloseşte de asemenea o reţea de fibră optică rezistentă la cutremure pentru a menţine legăturile comunicaţionale şi se îndreaptă către un sistem de gestionare a dezastrului care să fie capabil să mobilizeze aproximativ 200 de oameni cu o gamă variată de aptitudini, imediat după dezastru.

Măsuri viitoare sunt plănuite de-a lungul metropolei. Guvernul metropolitan din Tokio plănuieşte desfăşurarea de generatoare de urgenţă în 60 de parcuri şi cimitire din oraş, cu un proiect de testare programat pentru următorii câţiva ani.

Guvernul naţional este în plin proces de introducere a unor noi reguli care vor cere proprietarilor şi operatorilor clădirilor mari – inclusiv ai spitalelor şi şcolilor – să desfăşoare frecvent teste de rezistenţă la cutremure, în timp ce o firmă a venit cu o metodă ingenioasă de a proteja clădirile de mişcarea violentă din timpul seismelor, dotând casele cu airbaguri gigantice care le permit să „plutească“ în timpul cutremurelor.

Când un seism loveşte, un senzor detectează mişcarea şi activează un compresor care pompează aer în pernele de sub clădiri în răstimp de o secundă, potrivit oficialilor Air Danshin Systems Inc. Aerul este suficient pentru a ridica structura din temelii şi a o menţine la o înălţime de trei centimetri cât timp pământul continuă să se clatine.

O valvă din interior controlează cantitatea de aer care este pompată sub clădire pentru a o menţine dreaptă.

Odată ce sistemul de 33.500 de dolari simte că tremurul a luat sfârşit, aerul este pompat cu blândeţe în afară, iar clădirea este reaşezată pe temelia sa.

Dezastrul de acum doi ani a schimbat şi atitudinea oamenilor obişnuiţi.

Exerciţiile în caz de cutremur de la şcolile de pe oraşul de coasă Yokohama, de pildă, s-au schimbat. Înainte de martie 2011, profesorii repetau refrenul obişnuit: „Nu fugiţi, nu vă împingeţi şi nu vorbiţi“. La asta, au adăugat o nouă regulă: „Nu vă întoarceţi“.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite