Ţări rămase fără femei ori fără bărbaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politici demografice greşite sau emigraţia masivă au dus la apariţia unor zone din care lipsesc fie bărbaţii, fie femeile. În unele sate indiene, tinerii nu-şi pot întemeia o familie pentru că fetele de măritat au dispărut, în timp ce în Kîrgîzstan e o lipsă acută de băieţi.

Statistici recente arată că India, mai precis, state precum Punjab sau Haryana, se confruntă cu o gravă criză demografică: în mai puţin de 10 ani, peste 30 de milioane de tineri nu-şi vor mai găsi „jumătatea" pentru a-şi întemeia o familie.

Deficitul tot mai accentuat de femei este cauzat de politica demografică ce a permis, în ultimele decenii, (pe considerente social-economice) avortarea fetuşilor feminini.

În regiunile menţionate, raportul a ajuns deja la doar 800 de fete pentru 1.000 de băieţi, faţă de 970 de fete în 1981. În consecinţă, în fiecare zi sunt „şterse" de pe harta demografică între 1.000 şi 4.000 de femei, supranumite missing women („femei dispărute"). Penuria de potenţiale soţii se face simţită în special în statele Punjab şi Haryana, cu o agricultură dezvoltată, cu puternice tradiţii patriarhale, dar şi cu un număr tot mai mare de celibatari.

Lipsa femeilor a dus la adoptarea unor măsuri ieşite din comun, cum ar fi recăsătorirea obligatorie a văduvelor, poliandria, ori „importul", prin intermediari, al unor tinere din state mai sărace, ca Andhra Pradesh, Bangladesh sau chiar Nepal.

Specialiştii în demografie susţin, pe de altă parte, că lipsa cronică a femeilor a provocat unele transformări sociale benefice pentru tradiţionala societate indiană, prin desfiinţarea unor tabuuri: la căsătorie, tinerelor nu li se mai cere zestre, iar alianţele nu mai au loc obligatoriu în sânul aceleiaşi caste.

Kîrgîzstan, la feminin   

La polul opus se află diverse zone rurale din mica republică muntoasă din Asia Centrală, Kîrgîzstan, ce numără puţin peste 5,2 milioane de locuitori. Din cauza ratei crescute a şomajului, sute de mii de bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani şi-au părăsit satele şi au ales să lucreze (mai ales ilegal) în diverse ţări cu o economie dezvoltată.

Anul trecut, numărul acestora depăşise pragul de 800.000. Astfel, în comunităţi precum Temir Kanat trăiesc în exclusivitate femei, fie foarte în vârstă, fie foarte tinere. Există riscul să apară sate-fantomă din cauza exodului bărbaţilor.

Riscuri sociale 

Surplusul celibatarilor indieni ar putea duce la creşterea ratei criminalităţii, susţin studii americane. Numărul violurilor, al răpirilor şi traficul cu femei ar putea exploda, ameninţând stabilitatea socială.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite