Țara care a devenit cel mai mare producător de opiu din lume, depășind Afganistanul

0
Publicat:

Producția de opiu din Afganistan a scăzut cu aproximativ 95%, potrivit unui raport al ONU.

Cultură de mac FOTO: Arhivă Adevărul
Cultură de mac FOTO: Arhivă Adevărul

Myanmar a devenit cel mai mare producător de opiu din lume în 2023, depășind Afganistanul după ce guvernul taliban a luat măsuri drastice împotriva comerțului, potrivit unui raport al Națiunilor Unite, scrie theguardian.com.

Myanmar a produs în acest an o cantitate estimată la 1.080 de tone de opiu - esențial pentru producerea de heroină -, potrivit celui mai recent raport al Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).

Cifrele vin după ce producția de opiu din Afganistan a scăzut cu aproximativ 95%, ajungând la aproximativ 330 de tone după interzicerea de către talibani a cultivării macului în aprilie anul trecut, potrivit UNODC.

Regiunea de frontieră "Triunghiul de Aur" dintre Myanmar, Laos și Thailanda a fost mult timp un focar de producție și trafic ilegal de droguri, în special de metamfetamină și opiu.

Valoarea totală estimată a "economiei opiaceelor" din Myanmar a crescut între 1 și 2,4 miliarde de dolari - echivalentul a 1,7% până la 4,1% din PIB-ul țării din 2022, a declarat UNODC.

Anul trecut, se estimează că în Myanmar au fost produse 790 de tone metrice de opiu, a precizat aceasta.

Economia legală a Myanmarului a fost distrusă de conflicte și instabilitate de când armata a preluat puterea în 2021, ceea ce i-a determinat pe mulți fermieri să cultive mac.

Accesul slab la piețe și la infrastructura de stat, precum și inflația galopantă "pare să fi jucat un rol semnificativ în decizia fermierilor de la sfârșitul anului 2022 de a cultiva mai mult mac", se arată în raport.

UNODC a declarat că cultivarea macului în Myanmar devine din ce în ce mai sofisticată, cu investiții sporite și practici mai bune - inclusiv irigații îmbunătățite și posibila utilizare a îngrășămintelor - care au dus la creșterea randamentului culturilor.

Afganistanul, cel mai mare producător mondial de câțiva ani, a înregistrat o prăbușire a culturilor după ce autoritățile talibane au promis că vor pune capăt producției ilegale de droguri.

Anul trecut, culturile de mac au reprezentat aproape o treime din producția agricolă totală a țării în valoare, dar suprafața utilizată pentru mac s-a redus de la 233.000 de hectare la sfârșitul anului 2022 la 10.800 în 2023.

În Myanmar, principala zonă de cultivare este statul Shan, a cărui parte nordică a fost convulsionată de lupte în ultimele săptămâni, după ce o alianță de grupuri armate ale minorităților etnice a lansat o ofensivă împotriva juntei și a aliaților săi.

Statul Shan ocupă aproape un sfert din suprafața Myanmarului și este presărat cu râpe și dealuri acoperite de junglă.

O serie de organizații armate etnice care pot apela la zeci de mii de luptători bine înarmați controlează zone întinse din acest stat, despre care ONU spune că este, de asemenea, principala sursă de metamfetamină din Asia de Sud-Est.

Unele dintre ele administrează enclave autonome care le-au fost acordate de către fostele junte, despre care analiștii spun că găzduiesc cazinouri, bordeluri și fabrici de arme.

ONU a declarat că a crescut cultivarea de asemenea în nordul statului Kachin și în statul Chin, la granița cu India.

Analiștii spun că armata, care a înlăturat un guvern ales și a preluat puterea în 2021, nu este serioasă în ceea ce privește încetarea acestui comerț de miliarde de dolari. Într-o recunoaștere rară la începutul acestui an, șeful Comitetului Central pentru Controlul Abuzului de Droguri din Myanmar a declarat că eforturile sale de a zdrobi comerțul nu au avut niciun impact.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite