Sute de organizaţii umanitare au semnat o scrisoare deschisă pentru a atrage atenţia ONU privind foametea creată de pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Unsplash.com
Foto Unsplash.com

Sute de organizaţii non-guvernamentale din întreaga lume au semnat o scrisoare deschisă în care susţin ONU, spunând că pandemia de coronavirus a accentuat conflictele, criza climatică şi inegalităţile la nivel mondial. Liderii politici sunt chemaţi să ia măsuri pentru a stopa foametea din mai multe părţi ale lumii.

În scrisoarea deschisă în sprijinul apelului ONU pentru a evita foametea în 2021, publicată de Guardian, organizaţiile umanitare scriu că „oamenii nu se înfometează, sunt lăsaţi să moară de foame”.

Avertizând că „istoria ne va judeca pe toţi după acţiunile noastre de azi”, ONG-urile mai arată că „oamenii sunt victime ale înfometării cauzate de conflicte şi violenţă; de inegalităţi; de impactul schimbărilor climatice; de pierderea pământurilor, a slujbelor sau a viitorului; de lupta împotriva coronavirusului, care i-a lăsat şi mai mult în urmă”.

Milioane de oameni din Yemen, Afganistan, Etiopia, Sudanul de Sud, Burkina Faso, RD Congo, Honduras, Venezuela, Nigeria, Haiti, Republica Central Africană, Uganda, Zimbabwe şi Sudan înfruntă foametea, mai scriu semnatarii scrisorii, care fac apel la guverne să combată acest fenomen, pentru stoparea căruia este nevoie de investiţii urgente de miliarde de dolari.

Sute de milioane de oameni sunt victime ale foametei

La începutul anului, organizaţiile World Food Programme (WFP) şi UN Food and Agriculture au avertizat că aproape 270 de milioane de oameni nu primesc suficientă mâncare sau sunt în risc de înfometare.

Peste 34 de milioane de oameni sunt predispuşi la a deveni victime ale foametei, în cazul în care liderii politici nu iau măsuri urgente.

Cel puţin 5,5 miliarde de dolari ar fi necesari pentru mâncare şi investiţii în agricultură pentru ca foametea să fie evitată. Cam aceeaşi sumă, ar trebuui investită şi în oferirea serviciilor de asistenţă medicală şi apă curată.

Scrisoarea vine la un an după ce David Beasley, directorul WFP, avertiza că lumea se va confrunta cu o foamete de „proporţii biblice” din cauza pandemiei.

„Nu vorbim de oameni care se culcă flămânzi. Vorbim de condiţii extreme, cu statut de urgenţă - oameni care literalmente se îndreaptă spre înfometare. Dacă nu le dăm mâncare, vor muri de foame”, spunea atunci David Beasley într-un interviu pentru Guardian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite