Summit-ul climei COP28 de la Dubai. Participanții fac eforturi pentru a se ajunge la un acord pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un acord pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili este problema care se află în centrul summit-ului climatic COP28 ce se desfășoară de o săptămână în Dubai. Participanții speră că discuțiile de anul acesta privind schimbările climatice, desfășurate acasă la principalul producător de petrol din Emiratele Arabe Unite, vor duce la primul acord global pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Arderea combustibililor fosili pentru energie este de departe cea mai mare cauză a schimbărilor climatice. Este, de asemenea, motorul vieții moderne - chiar și cu creșterea surselor regenerabile, combustibilii fosili produc aproximativ 80% din energia lumii.

Cu toate acestea, negocierile ONU privind schimbările climatice din ultimele trei decenii nu au abordat încă problema direct, notează Reuters.

Summitul COP26 de la Glasgow din 2021 a înregistrat primul progres tangibil către un acord de ieșire din domeniul combustibililor fosili, cu un acord de reducere a utilizării cărbunelui, dar fără a menționa petrolul și gazele.

La COP28 din Dubai, peste 80 de țări fac presiuni pentru un pact mai amplu de eliminare treptată a tuturor combustibililor fosili care emit CO2.

"Eliminarea treptată" este un instrument pentru a atinge obiectivul. Iar obiectivul este un sistem energetic fără emisii", a declarat ministrul de externe al Norvegiei, Espen Barthe Eide, pentru Reuters, la COP28.

"Nu cu emisii reduse, ci fără emisii."

În afară de Norvegia, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa, cu excepția Rusiei, această poziție este susținută și de producătorii occidentali Statele Unite și Canada, de Uniunea Europeană cu 27 de țări, de statele insulare mici vulnerabile din punct de vedere climatic, de unele națiuni africane, inclusiv Kenya și Etiopia, și de țările din America Latină Chile și Columbia.

Opoziția față de o eliminare completă a combustibililor fosili este condusă de Rusia, Arabia Saudită și China, care este cel mai mare emițător de carbon din lume, au declarat diplomați pentru Reuters.

Ministrul Energiei al Arabiei Saudite, prințul Abdulaziz bin Salman, a declarat marți pentru Bloomberg TV că țara sa „nu va fi absolut” de acord cu un acord care cere o reducere treptată.

Sultan Al-Jaber , președintele COP28 al Emiratelor Arabe Unite, a declarat luni că solicită țărilor să propună un limbaj privind combustibilii fosili pentru acordul COP.

„Reducerea treptată și eliminarea treptată a combustibililor fosili este inevitabilă”, a spus Jaber, care este și CEO al companiei petroliere de stat ADNOC din Emiratele Arabe Unite.

Negociatorii țărilor au la dispoziție doar câteva zile pentru a găsi un acord înainte de încheierea summit-ului programată pe 12 decembrie.

Unii reprezentanți ai națiunilor africane au spus că ar putea sprijini un acord de eliminare treptată dacă țările bogate, care au produs și folosit de multă vreme combustibili fosili, sunt de acord să renunțe mai întâi.

„A-i spune Ugandei să oprească combustibilii fosili, este într-adevăr o insultă. Este ca și cum ai spune Ugandei să rămână în sărăcie”, a declarat Ruth Nankabirwa, ministrul energiei din Uganda.

Uganda, Mozambic și alte țări de pe continentul african cu rate scăzute de acces la electricitate intenționează să își dezvolte sau să își extindă producția de petrol și gaze. Uganda a început să foreze primul său puț de producție în acest an.

Nankabirwa a declarat pentru Reuters că țara ar putea accepta o eliminare treptată pe termen lung, dacă s-ar clarifica faptul că națiunile în curs de dezvoltare își pot exploata resursele pe termen scurt, în timp ce producătorii bogați cu vechime renunță primii.

"Primul care intră, primul care iese - și vom fi fericiți să fim ultimii care se retrag de la combustibilii fosili", a spus ea.

Diplomați și observatori au declarat pentru Reuters că un grup de țări, inclusiv China și Arabia Saudită, au ridicat în mod constant problema "echității" în timpul discuțiilor de la COP28, subliniind contribuția istorică ridicată a națiunilor industrializate bogate la schimbările climatice.

Unii au spus că se îndoiesc dacă aceste națiuni vor sprijini o eliminare treptată, chiar dacă problema echității ar fi abordată.

Emisii Teh

Un alt punct nevralgic în discuțiile privind viitorul combustibililor fosili este dacă acordul ar trebui să permită continuarea consumului cu condiția ca emisiile de CO2, care încălzesc planeta, să fie captate sau "reduse".

Diplomații spun că Arabia Saudită dorește un acord COP28 care să includă un accent pe tehnologiile de captare a carbonului, care rămân scumpe și nu sunt utilizate la scară largă.

Grupul de experți în știința climei al ONU - IPCC - a declarat că sunt necesare reduceri drastice ale combustibililor fosili pentru a evita schimbări climatice mai grave. Pe lângă aceasta, acesta consideră că captarea carbonului are un rol limitat în ceea ce privește reducerea la zero a emisiilor mondiale până în 2050.

SUA și UE susțin un acord COP28 care recunoaște aceste tehnologii, care pot ajuta sectoare poluante precum cimentul sau oțelul să își reducă emisiile. Dar ei doresc avertismente în acord pentru a preveni ca promisiunile de captare a carbonului să fie folosite pentru a scuza afacerile ca de obicei.

În general, națiunile europene spun că acordul COP trebuie să ceară în mod clar țărilor să-și reducă suficient consumul de combustibili fosili pentru a opri încălzirea globală care depășește 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) și declanșând efecte mult mai severe.

"Aceasta înseamnă 1,5 grade C. Nu poți continua să arzi combustibili fosili", a declarat ministrul irlandez al climei, Eamon Ryan, pentru Reuters.

"Va fi o cantitate mică, diminuată, în sectoarele greu accesibile... dar asta nu poate fi un cadr de ieșire din închisoare pentru companiile internaționale de combustibili fosili".

Unii negociatori au declarat pentru Reuters că ei și alți susținători ai renunțării treptate ar putea fi de acord cu ceva mai puțin decât o eliminare completă, cu condiția ca direcția de mers a lumii să fie clară.

"Consumul de petrol va scădea. Din punctul meu de vedere, este inevitabil", a declarat ministrul canadian al climei, Steven Guilbeault, pentru Reuters.

"Fie că este sau nu în text, se va întâmpla", a spus el.

Date despre COP28 până în prezent - 6 decembrie 2023

COP28 a mobilizat peste 83 de miliarde de dolari în primele cinci zile, stabilind ritmul pentru o nouă eră a acțiunilor în domeniul climei.

Printre acestea se numără primele declarații din istorie privind transformarea sistemelor alimentare și sănătatea, plus declarații privind energia regenerabilă și eficiența, precum și inițiative de decarbonizare a industriilor cu emisii mari de dioxid de carbon.

Au fost lansate 11 angajamente și declarații, care au primit un sprijin istoric.

În prima zi a COP28, Președinția a facilitat un acord istoric pentru operaționalizarea și capitalizarea finanțării pentru pierderi și daune, sprijinindu-i pe cei aflați în prima linie a crizei climatice, cu 726 de milioane de dolari deja promise până în prezent.

-3,5 miliarde de dolari în bani noi anunțați pentru alimentarea Fondului verde pentru climă (GCF)

- 133,6 milioane de dolari anunțați pentru Fondul de adaptare

- 129,3 milioane de dolari anunțați pentru Fondul pentru țările cel mai puțin dezvoltate (LDC).

- 31 milioane de dolari pentru Fondul special pentru schimbările climatice (SCCF)

Emiratele Arabe Unite au lansat un fond catalitic de 30 de miliarde de dolari, ALTÉRRA, pentru a stimula acțiuni pozitive în domeniul climei. Fondul urmărește să mobilizeze alte 250 de miliarde de dolari la nivel mondial.

Emiratele Arabe Unite s-au angajat să aloce 200 de milioane de dolari pentru a ajuta țările vulnerabile prin intermediul drepturilor speciale de tragere (DST) și 150 de milioane de dolari pentru a finanța soluții de securitate a apei.

Banca Mondială a anunțat o creștere de 9 miliarde de dolari anual pentru 2024 și 2025 pentru a finanța proiecte legate de climă. Băncile multilaterale de dezvoltare (BMD) au anunțat o creștere cumulată de peste 22,6 miliarde de dolari pentru acțiuni climatice.

Defalcarea completă a promisiunilor și declarațiilor de până acum este următoarea:

-Angajamentul global privind energiile regenerabile și eficiența energetică a fost aprobat de 123 de țări.

-Declarația COP28 a Emiratelor Arabe Unite privind agricultura, alimentația și clima a fost aprobată de 140 de țări.

-Declarația COP28 EAU privind clima și sănătatea a fost aprobată de 132 de țări.

-Declarația COP28 a Emiratelor Arabe Unite privind ameliorarea, redresarea și pacea în domeniul climei a fost aprobată de 75 de țări și 40 de organizații.

-Declarația COP28 EAU privind finanțarea combaterii schimbărilor climatice a fost aprobată de 13 țări.

-Angajamentul Coaliției pentru parteneriate pe mai multe niveluri cu ambiție ridicată (CHAMP) a fost aprobat de 65 de țări.

-Carta de decarbonizare a petrolului și gazelor naturale a fost aprobată de 52 de companii, reprezentând 40% din producția mondială de petrol.

-Acceleratorul de tranziție industrială a fost aprobat de 35 de companii și de șase asociații industriale, printre care Asociația Mondială a Oțelului, Institutul Internațional al Aluminiului, Alianța Mondială pentru Energii Regenerabile, Asociația Mondială a Cimentului și Betonului, Inițiativa pentru climă în domeniul petrolului și gazelor, Asociația Internațională a Transportului Aerian.

-Finanțarea pentru climă: 30 de miliarde de dolari de la Emiratele Arabe Unite, 200 de milioane de dolari în drepturi speciale de tragere și 32 de miliarde de dolari de la băncile multilaterale de dezvoltare (BMD)

Repartizarea promisiunilor financiare și a contribuțiilor de până acum:

-Pierderi și pagube: 726 milioane de dolari

-Fondul verde pentru climă: 3,5 miliarde de dolari (creșterea celei de-a doua reaprovizionări la 12,8 miliarde de dolari)

-Fondul de adaptare: 133,6 milioane de dolari

-Fondul pentru țările cel mai puțin dezvoltate: 129,3 milioane de dolari

-Fondul special pentru schimbările climatice (SCCF): 31 milioane de dolari

-Energie regenerabilă: 5 miliarde de dolari

-Răcire: 25,5 milioane de dolari

-Gătitul curat: 30 milioane de dolari

-Tehnologie: 568 milioane de dolari

-Metan: 1,2 miliarde de dolari

-Alimente: 3,1 miliarde de dolari

-Natura: 2,6 miliarde de dolari

-Sănătate: 2,7 miliarde de dolari

-Apă: 150 milioane de dolari

-Gen: 2,8 milioane de dolari

-Ajutor, recuperare și pace: 1,2 miliarde de dolari

-Acțiuni locale privind clima: 467 milioane de dolari

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite