SUA și Marea Britanie au descoperit o rețea de „spălare a banilor murdari ai Rusiei” ce se întindea în 30 de țări

0
Publicat:

National Crime Agency (NCA) din Regatul Unit a anunțat la 4 decembrie că a dezmembrat o schemă de spălare a banilor în valoare de mai multe miliarde de dolari, care a permis rețelelor criminale, inclusiv spionilor și oligarhilor ruși, să se sustragă sancțiunilor folosind criptomonede.

Spălare de bani FOTO SHUTTERSTOCK

Operațiunile criminale, descrise de anchetatori drept o „schemă complexă”, se desfășurau în peste 30 de țări. Rețelele infracționale spălau veniturile provenite din activități ilegale pentru „a colecta fonduri într-o țară și a face disponibilă valoarea echivalentă în alta, adesea prin schimbul de criptomonede cu numerar”, potrivit ANC.

Anchetatorii susțin că două societăți, Smart Group și TGR Group, au servit drept centre de spălare financiară pentru diverse organizații criminale transnaționale, inclusiv cartelul irlandez Kinahan și grupuri ruse de ransomware.

Operațiunea criminală, care s-a desfășurat la Londra, Moscova și Dubai, a folosit în principal criptomoneda Tether, susținută de dolarul american, pentru a spăla banii.

Mai multe personaje-cheie ale rețelei de spălare de bani, despre care NCA a afirmat că are „multiple legături cu sectorul financiar rusesc”, au fost sancționate și de SUA.

Printre aceștia se numără George Rossi, fondatorul ucrainean de origine rusă al grupului de companii TGR, una dintre cele două „întreprinderi criminale” care ar fi condus rețeaua. Celălalt grup, Smart, a fost condus de rusoaica Ekaterina Jdanova, pe care SUA a sancționat-o anul trecut.

ANC a declarat că Smart și TGR s-au specializat în transformarea „unei mari cantități de criptografie murdară” acumulată de grupurile rusești de ransomware în numerar prin schimbul cu alte bande criminale, care aveau nevoie să își spele câștigurile ilicite în sistemul financiar, relatează occrp.org.

34 de milioane de dolari, extorcate

Grupurile de ransomware au extorcat cel puțin 34 de milioane de dolari de la 149 de victime din Regatul Unit, „inclusiv spitale, școli, întreprinderi și autorități locale”.

Grupurile criminale care schimbau bani pentru criptografie ar fi inclus banda irlandeză Kinahan, sancționată de SUA în aprilie 2022 pentru „trafic de droguri și arme de foc în Regatul Unit și în întreaga lume”.

„Laundromat de generație nouă”

NCA a declarat că 84 de persoane legate de ceea ce a descris ca fiind un „laundromat de nouă generație” au fost arestate în cadrul represiunii, care a fost denumită „Operațiunea Destabilise” și a implicat poliția din Regatul Unit, Irlanda, SUA și Franța. Operațiunea este în desfășurare din 2021.

„Operațiunea Destabilise a scos la iveală rețele de spălare de bani de miliarde de dolari care opera într-un mod necunoscut până acum autorităților internaționale de aplicare a legii sau de reglementare”, a declarat directorul general al operațiunilor NCA, Rob Jones, într-o declarație.

TGR și Smart operau din inima Moscovei

Atât TGR, cât și Smart au operat în Federation Tower, o clădire din inima Moscovei care „se pare că este fortificată împotriva «rachetelor și exploziilor» și a găzduit peste o duzină de companii care convertesc criptomonede în numerar”, a declarat NCA.

Ancheta a început în noiembrie 2021 cu arestarea lui Fawad Saiedi, după ce poliția i-a oprit vehiculul la nord de Londra și a descoperit că transporta 335 000 de dolari în numerar. Poliția a descoperit că acesta acționa ca un „colector” - adunând banii strânși de traficanții de droguri și transmițându-i rețelei de spălare.

Saiedi a pledat vinovat pentru deținerea și transferul de bunuri infracționale și a fost condamnat la patru ani și patru luni de închisoare.

Anchetatorii au urmărit apoi „cetățenii ruși care au coordonat schimburile de bani contra criptograme în Regatul Unit” și în întreaga Europă, a declarat Will Lyne, șeful Serviciului de informații cibernetice al NCA, în cadrul unei conferințe de presă.

În septembrie 2023, NCA i-a arestat pe Andrii Dzekța, în vârstă de 28 de ani, și pe Semen Kuksov, în vârstă de 24 de ani, fiul directorului petrolier rus Vladimir Kuksov. Dzekța și Kuksov aveu legături cu Ekaterina Jdanova de la Smart, a declarat NCA.

Jdanova, în vârstă de 38 de ani, fusese sancționată de SUA în urmă cu un an pentru „spălare și transfer de fonduri folosind monedă virtuală în numele elitelor rusești” și pentru un grup ransomware, Ryuk. Cam în aceeași perioadă în care a fost sancționată, Jdanova ar fi fost arestată în Franța în cadrul unei anchete separate privind spălarea de bani.

Grupul lui Rossi ar fi ajutat rețeaua Jdenovei să transfere banii proveniți din infracțiuni din Regatul Unit în Rusia, prin intermediul sistemului bancar tradițional, prin intermediul „societăților fantomă legate de TGR”, a declarat Lyne. Unde se află Rossi, în vârstă de 49 de ani, nu se știe, a adăugat el.

În timp ce Jdanova și alți presupuși membri ai rețelei masive de spălare de bani au fost deja arestați, poliția a dezvăluit abia acum amploarea rețelei și detalii privind modul în care aceasta funcționa. 

Teher, criptomoneda preferată

Rețeaua a folosit Tether ca criptomonedă „aproape exclusiv”, înlocuind Bitcoin , a declarat Lyne. Tether este conceput pentru a menține un curs de schimb fix cu dolarul și este perceput de cei implicați în transferurile ilicite ca fiind mai puțin riscant decât alte criptomonede.

După ce și-au schimbat banii în Tether, bandele din Regatul Unit au folosit-o pentru a plăti importurile de cocaină, care ajungeau sub formă de „transporturi de mai multe tone în containere” din America de Sud, a declarat Jones.

Rețeaua Smart a fost, de asemenea, utilizată „pentru a finanța operațiuni de spionaj rusești” de la sfârșitul anului 2022 până în vara anului 2023, potrivit NCA, deși aceasta nu a furnizat detalii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite