Străzile din Myanmar, tot mai însângerate. Un oficial ONU vorbeşte despre ucideri „sistematice” şi posibile crime împotriva umanităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste în Yangon Myanmar 12 martie 2020 FOTO EPA-EFE
Proteste în Yangon Myanmar 12 martie 2020 FOTO EPA-EFE

Străzile din Myanmar devin tot mai însângerate, joi fiind împuşcaţi alţi cel puţin 12 oameni de către forţele de ordine controlate de armată, potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului, în timp ce raportorul ONU în Myanmar vorbeşte despre posibile „crime împotriva umanităţii”.

Poliţia a tras, joi, într-un grup de manifestanţi dintr-un oraş mic din Myanmar, Myaing, omorând cel puţin opt oameni, potrivit Asociaţiei de Asistenţă pentru Prizonierii Politici. Pe reţelele sociale au apărut imagini cu străzile pline de sânge şi cadavre. Protestatari au murit şi în cel mai mare oraş, Yangon.

Martori spun pentru AFP că mulţi au fost împuşcaţi în cap.

Un lucrător în echipele de salvare a spus că unele trupuri au rămas pe străzi pentru că armata trage şi în ei.

Numărul morţilor a ajuns astfel la cel puţin 80 de la preluarea puterii de către armată, pe 1 februarie şi sute de răniţi. Patru oameni au murit în custodia poliţiei, între care şi doi oficiali ai Ligii Naţionale pentru Democraţie, partidul care a câştigat alegerile considerate fraudate de generalii care au condus lovitura de stat. Peste 2.000 de oameni au fost reţinuţi.

Joi, raportorul special ONU în Myanmar, Tom Andrews, a arătat într-un comunicat transmis Consiliului pentru Drepturile Omului din Geneva că „răspunsul brutal” al armatei la proteste „ întruneşte probabil  pragul legal de crime împotriva umanităţii”.

Acesta a comunicat că se adună relatări şi dovezi indicând faptul că forţele de securitate ale juntei comit „acte de crimă, încarcerare, persecuţie şi alte crime ca parte a unei campanii coordonate împotriva populaţiei civile într-o manieră sistematică şi amplă, cu ştirea liderilor juntei”.

Declaraţia lui vine după ce Amnesty International  a publicat un raport în care arată că armata se implică într-un val de ucideri folosind mijloace letale de război contra unor manifestanţi paşnici. Raportul a analizat peste 50 de clipuri de la manifestanţii concluzionând că forţele de securitate par a aplica strategii plănuite, sistematice, folosind muniţie reală la întâmplare, multe dintre crime putând fi considerate execuţii extrajudiciare.

„Tacticile armatei din Myanmar nu sunt ceva nou, dar valurile lor de ucideri n-au mai fost difuzate live să le vadă o lume întreagă. Acestea nu sunt acţiuni ale unor ofiţeri copleşiţi care iau decizii proaste. Aceştia sunt comandanţi lipsiţi de remuşcări care s-au implicat deja în crime împotriva umanităţii, iar acum îşi afişează trupele şi metodele pe faţă”, spune Joanne Mariner, director de răspuns în situaţii de criză la Amnesty International.

Armata care a răsturnat guvernul civil o acuză pe lidera de facto a ţării Aung San Suu Kyi, reţinută în urma loviturii de stat împreună cu alţi oficiali, că a primit mită în bani şi aur. Denunţul a fost făcut de un fost ministru al regiunii Yangon.

Zaw Min Tun, purtătorul de cuvânt al juntei care a preluat conducerea în Myanmar, a declarat că Suu Kyi a acceptat plăţi ilegale în valoare de 600.000 de dolari, dar şi aur în timp ce se afla la guvernare, conform declaraţiei lui Phyo Mien Thein, fost premier al regiunii Ynagon, reţinut la rândul său.

„El a susţinut asta cu tărie. Am verificat şi reverificat aceste fapte. Comitetul anticorupţie continuă investigaţia”, a declarat Zaw Min Tun.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite