Statuia lui Iisus Mântuitorul, mai mult decât un simbol al religiei
0Statuia lui Iisus Mântuitorul din Brazilia este, pentru mulţi, unul dintre cele mai proeminente simboluri religioase, însă este în acelaşi timp descrisă drept un simbol cultural, artistic şi ştiinţific. Deşi imaginea statuii este recunoscută în toată lumea şi este o atracţie turistică care atrage în fiecare an milioane de străini, puţini cunosc povestea care învăluie în uimire statuia lui Iisus Mântuitorul.
Din vârful statuii de 30 de metri, se pot vedea favelele (ghetourile) săracilor, apartamentele şi casele de lux ale milionarilor, oamenii fără adăpost, faimoasele stadioane de fotbal şi Golful Guanabara, împânzit de bărci. Dincolo de nisipurile din staţiunea Copacabana şi Ipanema, se întinde la nesfârşit Oceanul Atlantic.
Fiind o lucrare a mâinilor omului, statuia lui Iisus Mântuitorul nu va dăinui pentru totdeauna. Însă abia după o observaţie din apropiere se pot vedea defectele statuii vechi de 83 de ani, relatează BBC pe pagina sa online.
Deşi cei 5.000 de vizitatori zilnici nu pot observa detaliile, suprafaţa statuii este acoperită cu un mozaic de pietre gri. În unele locuri, pietrele au fost îndepărtate din cauza fulgerelor care au lovit statuia, şi chiar bucăţi din degetele lui Iisus au fost desprinse, ulterior fiind reparate în mare grabă.
Micile triunghiuri de piatră, cu dimensiuni de 3 cm x 3 cm x 4cm şi cu o grosime de 5mm, au fost lipite de femei voluntare. Adesea, ele au lăsat o amprentă personală asupra muncii lor, scriind mesaje şi numele iubiţilor lor pe spatele dalelor.
De la bază există scări în interiorul statuii, făcându-şi loc până în vârful construcţiei. Înăuntru există puţine becuri, dar şi mai puţină lumină naturală, muncitorii descriind locul asemenea unui depozit prăfuit şi abandonat. De asemenea, în interior este întotdeauna răcoare, datorită pereţilor de beton armat.
Însă clima tropicală din Brazilia face ca ara să fie străbătută de cele mai multe fulgere din lume, ceea ce nu este deloc benefic pentru o statuie amplasată pe un deal de 710 metri înălţime.
Iisus Mântuitorul are parte de „două, poate patru lovituri directe (de fulger) în fiecare an”, potrivit Institutului brazilian de Cercetare Spaţială. „Majoritatea nu provoacă pagube”, au precizat specialiştii, numai că „furtunile recente au fost neobişnuit de violente”.
În prezent, statuia ar ei suprafaţă conductoare în jurul capului şi care se întinde înspre mâini, fiind planificată o extindere a paratrăznetelor şi la vârful degetelor şi o împământare mai temeinică. Lucrările sunt deosebit de importante, Iisus Mântuitorul fiind un monument marcant pentru cultura braziliană, dar şi pentru că ultimele lucrări de renovare au costat 1,9 milioane de reali (aproape 584.000 de euro).
Pe măsură ce furtunile devin mai violente, iar statuia tot mai veche, experţii se aşteaptă ca reparaţiile să devină şi ele mai scumpe şi mai dese. Iar culoarea originală a pietrelor mozaicului – gri deschis – s-ar putea schimba de-a lungul timpului spre o nuanţă mai întunecată, deoarece cariera de unde au fost luate primele pietre s-a epuizat.
Următoarea renovare majoră este planificată pentru anul 2020, la zece de la ultima de acest fel, notează BBC.

Renovările din 2010. FOTO Reuters
Ideea originală a statuii a venit din partea unui grup de brazilieni care, după încheierea Primului Război Mondial, au vrut să ridice un monument dedicat al lui Iisus pentru a revendica Rio de Janeiro ca teritoriu creştin. La acea vreme, statul şi Biserica erau separate, ca urmare a statutului de republică, iar creatorii proiectului au considerat că ridicarea unei statui a lui Iisus va proteja fosta capitală de valul de nelegiuiri care părea a cuprinde lumea.
Prima propunere era aceea a unui Iisus din bronz care ar fi purtat într-o mână crucea sa, iar în cealaltă globul pământesc, amplasarea fiind diferită, de asemenea.
Corcovado („cocoaşă), un vârf din pădurile care se înalţă în afara oraşului, a fost ales ca amplasare, şi s-a renunţat la ideea lui Iisus din bronz din cauza interpretărilor răutăcioase. Actualul design a fost ales în februarie 1922, fiind creaţia arhitectului brazilian Heitor da Silva Costa - el a ales ca Iisus însuşi să fie Crucea, sugerând această imagine prin intermediul braţelor larg deschise.
În ciuda inspiraţiei sale de natură religioasă. Statuia lui Iisus Mântuitorul nu a fost văzută niciodată exclusiv prin prisma religiei. Contele Celso, care a contribuit la realizarea proiectului în anii 1920, a descris lucrare drept „un monument al ştiinţei, artei şi al religiei”, citează BBC.