Statele Unite cer ONU să impună un embargo pe petrol şi o blocadă navală parţială asupra Coreei de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Trump a realizat un proiect de rezoluţie ONU prin care să se impună o izolare economică drastică a Coreei de Nord. Proiectul va fi dezbătut luni.

Statele Unite se vor angaja, luni, într-o acţiune agresivă de izolare şi mai puternică a Coreei de Nord, cu un apel pentru un embargo pe petrol şi o blocadă navală parţială. Un proiect de rezoluţie ONU a fost depus spre dezbatere de delegaţia americană. Acesta cuprinde, printre altele, şi blocarea comerţului cu textile şi angajarea forţei de muncă nord-coreene de către alte state. Delegaţia americană la ONU a cerut dezbaterea proiectului de rezoluţie în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, în încercarea de forţa o acţiune decisivă, ca urmare a celui mai recent test nuclear realizat duminică de Phenian.

Conform prevederilor proiectului de rezoluţie, navele oricărui stat membru ONU sunt autorizate să inspecteze navele nord-coreene care ar fi suspectate că transportă mărfuri interzise şi să „folosească toate măsurile necesare pentru a duce la îndeplinire aceste inspecţii“. Implicaţiile unei asemenea rezoluţii ONU ar fi profunde. Orice încercare de a urca la bordul sau de a devia traiectoria unei nave nord-coreene poate duce la declanşarea unui schimb de focuri între echipaje.

De asemenea, pe lângă interzicerea oricăror exporturi de „ţiţei, produse petroliere rafinate şi de gaze naturale“ către Coreea de Nord, proiectul de rezoluţie impune şi interzicerea importurilor de textile şi oprirea angajărilor cetăţenilor nord-coreeni, pe motiv că regimul foloseşte valuta câştigată „pentru susţinerea programelor interzise pentru rachete nucleare şi balistice“.

Atât Rusia, cât şi China folosesc forţa de muncă ieftină din Coreea de Nord. În Rusia, nord-coreenii lucrează în şantiere de construcţie, ajutând, de pildă, la ridicarea noului stadion din Sankt Petersburg, care va găzdui Cupa Mondială, anul viitor.

Proiectul de rezoluţie realizat de americani cuprinde, de asemenea, îngheţarea activelor aparţinând lui Kim Jong-un şi liderilor de la Phenian.

Cum va fi primit proiectul de rezoluţie în Consiliul de Securitate 

O înăsprire atât de dramatică a relaţiilor economice cu Phenianul este posibil să fie întâmpinată cu oarecare rezistenţă din partea Chinei, care nu doreşte să-şi ducă ţara vecină în punctul colapsului complet, dar şi din partea Rusiei, care se erijează în postura de mediator în criza coreeană şi a sugerat că un nou set de sancţiuni ar fi o decizie „prematură“. 

„Până acum, chinezii şi ruşii au încercat să dea Statelor Unite suficient cât să-l lase pe Trump să joace cartea ONU. Întrebarea este ce se întâmplă cu o rezoluţie extraordinar de dură şi cu presiunea americană de a face ceva rapid“, a declarat Richard Gowan, expert pe problematicile ONU la European Council for Foreign Relations. Gowan crede că „chinezii sunt dispuşi să aibă în vedere anumite măsuri“, iar ruşii probabil nu se vor opune singuri unei rezoluţii. Totuşi, orice rezoluţie de compromis va fi, probabil, departe de proiectul de rezoluţie depus de Statele Unite, în ceea ce priveşte impactul asupra Coreei de Nord.

„Toate părţile vor să ţină problema asta în Consiliu. Şi, cu toate discuţiile care au avut loc, SUA de fapt nu doreşte un război aici. La un moment dat, vor trebui să facă un compromis sau să părăsească ONU“, a continuat explicaţiile Gowan.

Ce mai zice Trump

Administraţia Trump susţine că are un „plan B” dacă proiectul de rezoluţie va pica. Donald Trump a ameninţat cu întreruperea comerţului cu orice ţară care va continua să facă afaceri cu Coreea de Nord. Iar miercuri, Steven Mnuchin, secretarul trezoreriei SUA, a declarat că s-a făcut deja documentaţia pentru a transforma acea ameninţare în realitate, în caz că diplomaţia ONU va eşua. „Am pregătit un ordin executiv, care e gata să fie trimis preşedintelui pentru a-mi da autorizaţia să încetez să fac comerţ, să aplic sancţiuni pe oricine face comerţ cu Coreea de Nord, iar preşedintele va avea asta în vedere în momentul potrivit, odată ce dă ONU suficient timp să acţioneze“, a declarat Mnuchin.

Totuşi, opinia majorităţii analiştilor de politică externă este că, în relaţie cu Phenianul, Washingtonul va trebui să se rezume la vechile politici ale Războiului Rece, deterrence (descurajare) şi containment (politică de îngrădire), acestea fiind cele mai bune opţiuni dintr-o serie de variante dure, argumentul adus de experţi fiind că liderul nord-coreean poate fi agresiv şi provocator, însă nu este suicidar, aşa că nu ar declanşa un mare război cu SUA.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite