Statele Unite Bananiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călătoresc des prin republici bananiere renumite pentru inechitatea socială. În astfel de state, un procent din populaţie deţine 20% din bogăţia naţională. Acum însă nu mai este nevoie să călătoreşti în ţări îndepărtate şi periculoase pentru a vedea inechităţi sociale frapante.

Le avem chiar aici acasă, iar după alegerile de marţi va fi şi mai rău. Un procent din americani deţine aproape 24% din bogăţia SUA, faţă de 9% în 1976. Statele Unite au în prezent o distribuire inegală a bogăţiei mai mare decât în republici bananiere precum Nicaragua, Venezuela sau Guyana. Preşedinţii celor mai mari companii americane câştigau în 1980 de 42 de ori mai mult decât angajaţii obişnuiţi.

În 2001, câştigau de 531 de ori mai mult. Din 1980 până în 2005, mai mult de patru cincimi din creşterea totală a veniturilor au revenit procentului format din cei mai bogaţi. Atât democraţii, cât şi republicanii sunt de acord să prelungească hotărârea fostului preşedinte George W. Bush privind scutirea de taxe pentru cei bogaţi. Preşedintele Obama este dispus la o scutire în valoare de 61.000 de dolari.

Dacă ar fi la putere, republicanii ar acorda o scutire de 370.000 de dolari. Într-o perioadă în care rata şomajului a ajuns la 9,6 procente n-ar fi fost mai indicat să fie finanţat un program de creare de locuri de muncă? Spre exemplu, ar putea fi opriţi profesorii care părăsesc sistemul de învăţământ. Aşa că stau şi mă întreb: care este prioritatea noastră economică, scăderea şomajului sau bunăstarea milionarilor?

Inechitatea socială nu este doar o chestiune economică, ci şi una ce ţine de demnitatea umană. Ar fi bine ca după alegerile de marţi să nu agravăm decalajul veniturilor, care i-ar face invidioşi şi pe dictatorii bogaţi din America Latină. Mi se pare că am ajuns în situaţia unei republici bananiere unde inechitatea a devenit nesănătoasă din punct de vedere moral şi respingătoare din punct de vedere moral. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite