Soldații afgani de elită care riscă deportarea în Afganistan se simt abandonați și trădați de Marea Britanie: „Am luptat umăr la umăr”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 200 de membri ai forțelor speciale afgane, instruiți și finanțați de Marea Britanie, riscă deportarea iminentă în patria lor controlată de talibani, a aflat BBC, citând cifre colectate de o rețea de veterani afgani.

Soldat armata Afganistan FOTO Shutterstock jpg

Soldații afgani s-au refugiat în Pakistan, care însă a anunțat că îi va expulza pe refugiații afgani. 

Generalul Sir Richard Barrons, care a servit armata britanică în Afganistan timp de 12 ani, a declarat pentru BBC Newsnight că eșecul Marii Britanii de a reloca acești soldați „este o rușine, pentru că reflectă faptul că ori suntem duplicitari ca națiune, ori incompetenți".

„Nici una, nici alta nu sunt acceptabile. Este o trădare, iar costul acestei trădări va fi că oamenii care au servit alături de noi vor muri sau își vor petrece viața în închisoare”, a adăugat el.

În 2021, premierul Boris Johnson declarase în Parlament că serviciul acestor forțe speciale afgane a fost „incredibil de important”, adăugând că Marea Britanie va face "tot ce poate" pentru a obține "o trecere sigură" pentru ei.

Temerile pentru comandourile afgane vin în contextul în care s-a dezvăluit că guvernul a respins, de asemenea, apelurile unor înalte personalități diplomatice și militare britanice de a oferi azil unor importanți lideri civili afgani ale căror vieți sunt în pericol.

BBC a obținut o scrisoare privată trimisă în martie 2022 către Foreign Office, în care se cerea ajutor urgent pentru un grup de 32 de foști guvernatori, procurori și oficiali care au lucrat cu Marea Britanie și SUA în provincia Helmand în timpul operațiunilor din perioada 2006-2014.

Marea Britanie a respins o mare parte dintre cererile de azil

La fel ca majoritatea celor 200 de soldați din forțele speciale, acești 32 de oficiali solicitaseră drept de ședere în Marea Britanie prin intermediul Programului de relocare și asistență pentru Afganistan (ARAP), destinat celor angajați de guvernul britanic sau care „au lucrat în Afganistan alături de un departament guvernamental britanic, în parteneriat cu acesta sau sprijinindu-l îndeaproape".

Mulți dintre funcționari și soldați au fost respinși, în timp ce alții încă așteaptă o decizie după mai bine de un an.

Unul dintre oficiali, un fost guvernator de district, a declarat pentru BBC că cererea sa prin intermediul acestui program a fost respinsă în urmă cu două săptămâni, la mai bine de 20 de luni de la prima solicitare.

Sir Richard, unul dintre semnatarii scrisorii private, a declarat: „Ne-am luat un angajament special față de acești oameni și nu l-am onorat cu un sistem eficient, eficace sau chiar unul bazat pe compasiune."

„Am luptat umăr la umăr”

"Ali", unul dintre soldații din cadrul forțelor speciale afgane care se confruntă cu expulzarea din Pakistan, a declarat pentru BBC că s-a simțit abandonat și trădat de Marea Britanie.

Vorbind dintr-o casă sigură cu o singură cameră, el a vorbit despre munca sa alături de armata britanică: „Am fost împreună zi și noapte. În timpul antrenamentelor dormeam sub același cort, am mâncat din aceeași farfurie.

"În timpul operațiunilor, am luptat umăr la umăr cu britanicii, ca membri ai unei singure familii".

Ali a fost membru într-o unitate de elită cunoscută sub numele de Commando Force 333, înființată în 2003 de către Marea Britanie pentru a contracara problemele tot mai mari ale Afganistanului cu producția de opiu.

Împreună cu unitatea sa soră, Forța teritorială afgană 444, au devenit cunoscute sub numele de „Tripleții”, câștigându-și rapid o reputație de eficacitate, onestitate și curaj.

„Tripleții s-au aflat în fruntea operațiunii de combatere a terorismului sprijinită de Marea Britanie. Ei au făcut cele mai periculoase, cele mai dificile, cele mai importante misiuni, însoțiți de soldați britanici”, a subliniat generalul Sir Richard Barrons. "

În august 2021, în timp ce statul afgan se prăbușea, una dintre puținele unități care a rezistat a fost CF333. Împreună cu colegii săi, Ali s-a grăbit spre hotelul Baron din capitala Kabul pentru a-i proteja pe posesorii de pașapoarte britanice în timp ce aceștia fugeau din țară.

Dar el însuși nu a putut să se îmbarce într-un zbor de evacuare și, în cele din urmă, a ajuns în Pakistan pe uscat. Ali a presupus că după cele aproape două decenii în care a luptat alături de britanici i se va oferi curând ajutor. S-a înșelat, notează BBC

„Nu ne-am gândit niciodată că eroii vor fi abandonați. Ne-am asumat toate acele riscuri. Eram gata să ajutăm comunitatea internațională, respectam libertatea de exprimare și viața umană, apoi totul s-a dat peste cap. Este cu adevărat dezamăgitor", a declarat el.

În prezent, în timp ce autoritățile pakistaneze iau măsuri drastice împotriva afganilor fără documente, amenințând că îi vor expulza pe toți cei pe care îi vor prinde, Ali a spus: „Nu pot lucra. Locuiesc într-o singură cameră cu soția mea și cei cinci copii, de frica poliției. Sunt închis în casă de trei luni.”

Cifrele estimative care sugerează că există aproximativ 200 de soldați în situația lui Ali, care riscă să fie deportați până la sfârșitul anului, au fost adunate printr-o rețea secretă de foști membri ai forțelor de securitate afgane și au fost oferite BBC.

Este imposibil de știut cu certitudine, dar surse diplomatice britanice de rang înalt au dezvăluit că aceste cifre sunt cele mai fidele estimări de până acum.

"Am fost trădat”

Nu doar foștii membri ai forțelor speciale afgane spun că au fost lăsați pe dinafară, ci și civilii afgani care au ajutat Marea Britanie.

Mohammad Fahim a fost una dintre figurile politice ale luptei din prima linie împotriva talibanilor, în calitate de guvernator al districtului Garmsir din Helmand - un teritoriu cheie al talibanilor înainte de 2001 și unde a servit prințul Harry în timp ce se afla în Afganistan.

„Am arestat o serie de lideri talibani când eram guvernator", a declarat el, vorbind dintr-o locație secretă. „Ei știau că luptăm împreună cu forțele internaționale, așa că amenințarea pentru mine este reală”, a adăugat el.

Într-un caz, și-a înfășurat brațele în jurul unui potențial atentator sinucigaș, împiedicându-l să își detoneze vesta explozivă și salvând probabil zeci de vieți, inclusiv femei și copii.

La fel ca Ali, Fahim a spus că a aderat la ideea unei misiuni comune cu britanicii, folosind chiar aceeași expresie pentru a descrie relația: „Am derulat programe umăr la umăr, cu scopul comun de a aduce securitate pentru oamenii care locuiau în Helmand, oferindu-le o viață bună și făcând pace".

Această muncă l-a pus în mare pericol. El a spus că fratele său și doi verișori au fost uciși de talibani, iar în 2018 a fost bătut atât de rău încât a crezut că va muri.

Fahim a declarat că a presupus că anii de parteneriat strâns cu forțele britanice vor însemna că i se va acorda sanctuar, dar a fost totuși respins de programul ARAP.

Acum se ascunde într-o țară vecină cu Afganistanul, cu viza expirată și cu tot mai puține opțiuni.

„Am fost trădat. Nu m-am gândit niciodată că voi fi lăsat singur în felul acesta”, spun el.

Refuzul autorităților britanice a venit în ciuda sprijinului militarilor și al diplomaților britanici care au colaborat cu el.

Generalul Sir Richard Barrons a declarat la rândul său: „Personal, îmi este rușine pentru că am convingerea profundă că ne-am asumat o obligație față de ei și nu ne-am îndeplinit-o.

Este mai mult decât absurd să spui că nu se califică și că ar trebui să fie lăsați în urmă, să fie lăsați de izbeliște în mâinile talibanilor."

Generalul britanic a subliniat că, dacă un guvernator care a lucrat cu forțele britanice nu se califică, asta „te face să te întrebi dacă cineva îndeplinește vreodată criteriile acestui sistem special".

„Complet nedrept”

Ali a fost respins și de ARAP, care este administrat de Ministerul Apărării. I s-a spus că nu se califică în calitate de persoană angajată direct de Regatul Unit sau care lucrează cu un departament guvernamental britanic.

Generalul-locotenent Abdul Hadi Khalid, primul ofițer comandant al CF333 care a fost relocat în SUA, a declarat pentru BBC că decizia a fost "complet nedreaptă". El a spus că oamenii săi au fost plătiți direct de britanici.

"Toate echipamentele, îmbrăcămintea, mâncarea, toate cheltuielile, inclusiv plata, totul a venit din Marea Britanie. Donatorul pentru această misiune a fost guvernul britanic. Este cât se poate de clar", a spus el.

"Nu mă așteptam la așa ceva din partea guvernului britanic... Au promis multe, dar când uită, cum să îi spun? Este lipsă de onestitate".

Generalul-locotenent Khalid a declarat că tratamentul aplicat „Tripleților” va fi o pată neagră pe reputația Occidentului. „Sunt 100% sigur că atunci când alte națiuni, alte forțe progresiste, vor vedea Afganistanul, când se vor uita la poporul afgan, la mizeriile afgane, cum vor mai putea avea încredere în Occident?".

Ministerul Apărării a declarat că Marea Britanie și-a luat un "angajament ambițios și generos" pentru a ajuta persoanele eligibile din Afganistan.

„Până în prezent, am adus în siguranță aproximativ 24.600 de persoane, inclusiv mii de persoane eligibile pentru programele noastre afgane. Fiecare cerere către ARAP este evaluată individual și în conformitate cu politica făcută publică și nu luăm automat o decizie privind eligibilitatea pe baza unui post”, a declarat un purtător de cuvânt.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite