„Şobolanul erou” Magawa se retrage din cariera sa de adulmecat bombe, din Cambodgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Magawa, un şobolan gigant din Africa, premiat, se retrage după cinci ani de adulmecarea minelor terestre şi a muniţiilor neexplodate din Cambodgia. Şobolanul african gigant, în vârstă de 7 ani, este cea mai de succes rozătoare antrenată de ONG-ul belgian APOPO pentru a găsi mine şi a alerta oamenii pentru ca explozibilele să fie dezgropate în siguranţă, scrie Associated Press.

Rozătoarea Magawa, originară din Tanzania, a ajutat, în cariera sa, la curăţarea a 225.000 de metri pătraţi de teren, echivalentul a 42 de terenuri de fotbal, folosindu-şi simţul mirosului pentru a găsi 71 de mine îngropate şi 38 de proiectile neexplodate.

Magawa a ajutat la curăţarea a 141.000 de metri pătraţi de teren, folosindu-şi simţul mirosului pentru a găsi 71 de mine îngropate şi 38 de proiectile neexplodate.

Anul trecut Magawa a câştigat cea mai înaltă distincţie civilă britanică pentru curaj la animale, o onoare până acum rezervată doar câinilor. A fost primul şobolan care a primit o medalie PDSA în cei 77 de ani ai premiilor, alăturându-se unei ilustre trupe de canini şi feline curajoase  şi chiar un porumbel.

La pensie, Magawa va trăi în aceeaşi cuşcă şi va avea cam acelaşi program, fără a mai merge însă pe câmpurile minate. Va primi aceeaşi mâncare, se va juca în fiecare zi, va face exerciţii fizice, iar sănătatea îi va fi urmărită de veterinari. Timp de 20-30 de minute pe zi el este eliberat într-o cuşcă mare unde are facilităţi precum o roată de alergat sau o groapă cu nisip. „Deşi este încă în stare bună de sănătate, el a atins o vârstă de pensionare şi în mod clar începe să încetinească”, a spus organizaţia de caritate.

Deşi multe rozătoare pot fi dresate să detecteze mirosuri şi să efectueze sarcini repetitive în schimbul recompenselor de hrană, APOPO a decis că şobolanul african gigant este cel mai potrivit pentru căutarea minelor deoarece dimensiunile lui îi permit atât să treacă peste mine fără să le declanşeze, cât să o şi facă foarte rapid.

Potrivit ONG-ului, peste 60 de milioane de oameni din 59 de ţări continuă să fie în pericol din cauza minelor de câmp şi proiectilelor neexplodate. În 2018, aproape 7.000 de oameni au fost ucişi sau răniţi de astfel de dispozitive.


 

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite