Şeful OMS a dezvăluit, pentru prima dată, când speră că se va termina pandemia
0Organizaţia Mondială a Sănătăţii speră că pandemia coronavirusului va fi mai scurtă decât gripa spaniolă din 1918 şi va dura mai puţin de doi ani, dacă lumea se va uni şi va reuşi să găsească un vaccin, conform declaraţiilor făcute vineri de către şeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.
OMS a fost întotdeauna prudentă în ceea ce priveşte furnizarea de estimări cu privire la cât de rapid poate fi controlată pandemia Covid-19, mai ales că nu există încă un vaccin dovedit.
Tedros a spus că gestionarea gripei spaniole din 1918 „a durat doi ani până să fie oprită”.
„În situaţia noastră, cu mai multă tehnologie şi, desigur, cu mai multă conectivitate, virusul are o şansă mai mare de a se răspândi, se poate mişca rapid pentru că suntem mai conectaţi acum”, a declarat şeful OMS, într-o informare de presă la Geneva.
„Dar, în acelaşi timp, avem şi tehnologia şi cunoştinţele care să oprească răspândirea. Deci avem un dezavantaj al globalizării, apropierii, conectivităţii, dar un avantaj al unei tehnologii mai bune. Aşa că sperăm să încheiem această pandemie în mai puţin de doi ani.”
Şeful OMS a făcut apel la „unitatea naţională” şi „solidaritatea globală”. „Acestea sunt esenţiale, împreună cu utilizarea la maximum a instrumentelor disponibile şi sperăm să putem avea instrumente suplimentare precum vaccinul."
Vaccinul nu va pune capăt pandemiei
„Mai multe ţări se confruntă acum cu noi focare după o lungă perioadă cu transmisie redusă. Aceste ţări sunt un exemplu de precauţie pentru ţările care acum înregistrează o descreştere a cazurilor. Progresul nu înseamnă victorie. Cei mai mulţi oameni sunt susceptibili cu privire la virus. În acest caz, este vital ca ţările să fie capabile să identifice rapid şi să prevină transmiterea şi posibilitatea de noi restricţii“, a precizat Ghebreyesus.
„Nicio ţară nu trebuie să forţeze asta până când nu avem un vaccin. Un vaccin va fi o unealtă vitală şi sperăm că vom avea unul cât mai curând. Dar nu există garanţie că vom avea, şi chiar dacă vom avea un vaccin, acesta nu va pune capăt pandemiei. Trebuie să învăţăm cu toţii să controlăm acest virus, folosindu-ne de mijloacele pe care le avem acum şi să facem ajustările în viaţa de zi cu zi care să ne menţină sănătoşi“, a mai spus directorul general al OMS, potrivit news.ro.
Peste 22,81 milioane de persoane au fost raportate ca fiind infectate de coronavirus la nivel global, de când a fost identificat pentru prima dată virusul, în China, anul trecut, pe 31 decembrie. Conform celui mai recent bilanţ, 793.382 au murit din cauza bolii Covid-19.