Sfaturi pentru o vacanţă în siguranţă în pandemie. Ce obiecte este obligatoriu să dezinfectaţi în camera de hotel
0O vacanţă în timpul pandemiei presupune atenţie sporită în ceea ce priveşte aplicarea regulilor sanitare. Industria hotelieră ia constant măsuri pentru a spori siguranţa clienţilor şi pentru a limita pe cât posibil riscul de îmbolnăvire, însă oamenii sunt sfătuiţi să ţină cont de mai multe recomandări.
„Şi la mare, şi în viaţa de zi cu zi, când mergem undeva, trebuie să avem un comportament mai precaut – acesta este principalul lucru pe care ar trebui să îl respectăm în această vară. Şi hotelurile, şi restaurantele pot reprezenta un pericol, dar el depinde în mare parte de cum ne comportăm noi”, spune prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii
Conform autorităţilor, atunci când alegeţi un hotel sau pensiune, este recomandat să verificaţi înainte planul de măsuri de siguranţă adoptat.
Câteva dintre cele mai bune practici de care puteţi tine cont sunt:
1. Curăţarea sporită a zonelor publice, ascensoarelor, camerelor, bucătăriei şi spălătoriei
2. Măsuri de distanţare socială în hol, la recepţie şi în locuri de parcare
3. Purtarea măştilor de protecţie – atât de personal, cât şi de oaspeţi
4. Încurajarea măsurilor de igienă a mâinilor
5. Implementarea unor protocoale de curăţare şi dezinfectare
6. Utilizarea echipamentului individual de protecţie
O măsură de protecţie suplimentară ar fi să cereţi să fiţi cazaţi într-o cameră care a ramas vacantă cel puţin 24 de ore.
Odată ajuns la destinaţie ar fi bine să curăţaţi şi să dezinfectaţi toate suprafeţele atinse frecvent, cum ar fi mânere, întrerupătoare de lumină, blaturi, mese, birouri, telecomenzi, toalete, chiuvete şi robinete.
Aceste reguli trebuie respectate cu stricteţe, însă acest lucru nu înseamnă că nu va puteţi relaxa şi alimenta bateriile. Singura condiţie este să fiţi în permanenţă vigilenţi.
Ia dezinfectantul şi pe plajă!
Infecţia cu COVID-19 nu se transmite prin piele, dar ochii, nasul şi gura sunt zone vulnerabile. De aceea este bine chiar şi la plajă să iei mereu cu tine sticluţa cu dezinfectant şi s-o foloseşti cu încredere ori de câte ori urmează să-ţi atingi faţa.
Tot ca o măsură de protecţie, ar fi bine să eviţi mâncatul afară, dar dacă nu poţi să te abţii de la o îngheţată sau ţi-e poftă de porumb fiert, asigură-te mai întâi că ai mâinile perfect curate.
Evită îmbrăţişările!
Limitaţi la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrăţişările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea feţelor cu mâinile.
Stai departe de locurile aglomerate!
Masca medicinală şi ochelarii de protecţie sunt două piese de echipament eficiente împotriva răspândirii infecţiei cu COVID-19. Dar dacă nu ai de gând să le porţi şi la plajă, atunci evită pe cât posibil locurile aglomerate şi sfătuieşte-i şi pe cei care te însoţesc să procedeze la fel.
Conform statisticilor, virusul are o rată de răspândire mai mică afară, dar întotdeauna este mai sigur să te ghidezi după expresia: paza bună trece primejdia rea şi să stai departe de locurile aglomerate.
Mănâncă doar în localurile care respectă legea!
Nu te bucura că ai găsit un restaurant care te lasă să mănânci în interior, sau o terasă unde nu ţi se cer datele personale pentru a lua loc la masă deoarece toate aceste măsuri de protecţie impuse de Guvern sunt special create în apărarea populaţiei din care şi tu faci parte. Chiar dacă iniţial o astfel de abatere ţi s-ar părea ca o gură de aer proaspăt, rişti mult prea mult dacă mănânci în localurile care nu respectă legea.
Dacă ai ocazia, găteşte-ţi singur!
Mulţi pleacă în vacanţă special pentru a scăpa de corvoada treburilor casnice de zi cu zi. Dar dacă ai închiriat cu familia un apartament în regim hotelier sau stai la o pensiune unde poţi să şi găteşti, este mai sigur pentru tine să-ţi prepari singur mâncarea.
Evită contactul indirect!
Atingerea suprafeţelor care sunt atinse în mod frecvent şi de alte persoane, precum: balustrade, clanţe, mânere, butoane de lift sau de acces trebuie evitată.
Nu folosi aceeaşi sticlă/pahar cu alte persoane şi nu folosi aceleaşi tacâmuri. Limitaţi folosirea bancnotelor şi a monedelor, optând pentru plăţi cu cardul/telefonul sau plăţi on-line. Transmiterea viruşilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.
Distrează-te, dar cumpătat!
Merită să-ţi rişti sănătatea infectându-te cu COVID-19 pentru o petrecere pe plajă? Răspunsul este nu, dar asta nu înseamnă că nu mai poţi sau nu mai ai dreptul să te distrezi în perioada pandemiei. Fii însă creativ şi alege metode care să nu-ţi pună în pericol starea de bine şi să-ţi permită să te întorci acasă fără un suvenir nedorit din vacanţă.
Vă mai recomandăm şi:
S-a înregistrat al 17-lea deces provocat de noul coronavirus în judeţul Călăraşi
Cum să nu aduci coronavirusul acasă. Opt reguli esenţiale pentru salvatori