Șantajul energetic al lui Putin asupra Europei înseamnă sfârșitul pieței globale a petrolului, crede un istoric de top

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la destrămarea URSS și odată cu intrarea pe piața globală a unor țări precum Rusia și China, energia a devenit o marfă comună, în special petrolul, a scris Daniel Yergin, istoric în materie de piețe energetice și vicepreședinte al S&P Global, într-un editorial apărut luni în Wall Street Journal, relatează Fortune.

Șantajul energetic ar putea fi un alt calcul greșit al Rusiei FOTO SHUTTERSTOCK
Șantajul energetic ar putea fi un alt calcul greșit al Rusiei FOTO SHUTTERSTOCK

. Până recent, furnizori importanți precum Rusia s-au putut baza pe țări din orice parte a lumii pentru a-și vinde petrolul, și obține astfel o sursă stabilă de venituri care a susținut economia țării ani de zile.

Actualmente, războiul din Ucraina și aversiunea tot mai mare a Occidentului față de importurile de energie rusească ar putea însemna sfârșitul perioadei de glorie a pieței internaționale a petrolului, substituindu-i o versiune cu mult mai fragmentată și regionalizată, în care granițele sunt definite de politică, a argumentat Yergin.

„Interdicțiile europene asupra importurilor de petrol din Rusia, în combinație cu <<plafonarea>> prețului la inițiativa SUA, marchează sfârșitul pieței globale a petrolului. În locul ei apare o piață compartimentată ale cărei granițe sunt modelate nu doar de economie și logistică, ci și de strategia geopolitică", a scris el.

Yergin a explicat că Rusia ar putea riposta la noile măsuri energetice ale UE prin reducerea producției de petrol și creșterea prețurilor, complicând și mai mult situația pentru națiunile care sprijină Ucraina. Doar că piața actuală a petrolului este fragmentată și imprevizibilă, iar Putin ar risca ca această strategie să se întoarcă împotriva lui.

„Moscova va contraataca, sperând să provoace perturbări, panică și o pauză în susținerea Ucrainei. Dar Rusia va avea o perioadă mai dificilă decât se aștepta, având în vedere condițiile actuale ale pieței", a scris Yergin.

Desființarea agendei lui Putin

În fața frontului unit al Europei și SUA, Rusia a încercat să profite de statutul său de important furnizor global de energie pentru a diminua sprijinul acordat Ucrainei. Dar aliații occidentali au reușit până acum să se mențină pe poziție.

Începând din această lună, Uniunea Europeană, cel mai mare cumpărător al energiei din Rusia, a început să elimine treptat importurile de petrol rusesc, în timp ce G7 a aprobat un plafon al prețului petrolului pentru importurile rusești. Independența tot mai mare a Occidentului față de energia rusă și o piață globală a petrolului în general mai fragmentată  ar putea afecta semnificativ veniturile din energie de care Rusia a devenit dependentă, iar vina pentru această situație ar putea fi doar a sa.

Plafonarea prețului petrolului, pe care Yergin a numit-o "ingenioasă", a fost stabilită la 60 de dolari pe baril, și a fost concepută pentru a menține petrolul rusesc pe piață, limitând în același timp veniturile țării din țiței și produse petroliere, inclusiv benzină și motorină. În primele șase luni de război, acestea au adus Rusiei venituri de 102 miliarde de euro.

Putin a reacționat calificând plafonarea prețurilor drept "stupidă", iar Kremlinul a amenințat că va reduce producția de petrol rusesc cu între 5% și 7% la începutul anului viitor, ceea ce va duce la creșterea prețurilor globale și va priva și mai mult Occidentul de energie. La începutul acestei luni, oficialii de la Kremlin au semnalat că Rusia nu va vinde petrol țărilor care au fost de acord cu plafonarea prețurilor.

Având în vedere că țările din Occident nu mai sunt considerate clienți de încredere, Rusia pare să se fi aplecat asupra ideii unei piețe petroliere mai regionalizate. Într-un interviu acordat săptămâna trecută canalului de știri saudit Asharq, ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov, a declarat că țara "caută în mod activ noi clienți pentru petrol" în urma plafonării prețului petrolului în Occident, iar companiile petroliere rusești "își redirecționează livrările dinspre Vest spre Est, Sud, spre alte țări".

Dar orientarea către o piață petrolieră mai mică ar putea fi o lovitură pentru veniturile Rusiei dacă aceasta decide să reducă producția, lucru pe care analiștii au avertizat că Putin l-ar putea face în încercarea de a crește prețul petrolului pentru a impune costuri Occidentului.

„Kremlinul ar putea reduce exporturile în ciuda plafonului pentru a încerca să crească prețurile globale ale petrolului", au scris cercetătorii de la Bruegel, un think tank cu sediul la Bruxelles, într-un raport recent. "Chiar dacă reducerea exporturilor dăunează Rusiei, Kremlinul ar putea decide să facă acest lucru ca un semnal al disponibilității sale de a suferi pagube economice".

Răsturnare de situație

Dar dacă Rusia decide să reducă producția sau exporturile de petrol, aceasta i-ar putea face mai mult rău decât bine lui Putin, a susținut Yergin, prin creșterea prețurilor suficient de mult pentru a îndepărta actualii cumpărători de petrol rusesc, inclusiv China și India.

"Reducerile bruște ale producției petrolului și creșterile de preț aferente ar fi resimțite nu numai de țările europene, ci și de cele importante țări pentru Rusia, și anume India și China, care împreună au primit aproximativ 70% din totalul exporturilor de țiței maritim ale țării în decembrie", a scris el.

În același timp, Occidentul ar putea să nu simtă impactul prețurilor ridicate ale petrolului atât de mult pe cât speră Putin. Mai mult e posibil ca un nou apel la rezervele strategice de petrol "să nu fie necesar", a spus Yergin, deoarece șansele tot mai mari ale unei recesiuni globale în 2023 amenință să scadă cererea de petrol.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru CNBC, Yergin a declarat că prețurile petrolului sunt volatile în perspectiva anului 2023, dar a adăugat că o "recesiune reală" ar putea duce la scăderea prețurilor. În octombrie, Banca Mondială a avertizat, de asemenea, că o recesiune ar putea avea un efect negativ asupra cererii, avertizând că "perspectiva unei recesiuni globale ar putea duce la un consum de petrol mult mai slab".

"O reducere a producției ar putea sfârși prin a se adăuga la lungul șir de calcule greșite ale Kremlinului", a scris Yergin.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite