S-a încheiat cea mai ciudată dispută pe graniţe din lume: India şi Bangladesh au ajuns la o soluţie privind enclavele de gradul trei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Graniţă dintre Bangladesh şi India
Graniţă dintre Bangladesh şi India

În noaptea de vineri spre sâmbătă, una dintre cele mai bizare dispute pe graniţe din lume s-a încheiat oficial. India şi Bangladesh au început să schimbe între ele cele peste 160 de enclave. Făcând asta au pus capăt unei dispute care a durat aproape 70 de ani şi care implica una dintre cele mai năucitoare situaţii din lume: enclavele înconjurate de alte enclave, înconjurate de alte enclave, înconjurate de alt stat.

Decizia de a încheia disputele de la graniţă dintre India şi Bangladesh va avea un impact major asupra vieţii a peste 50.000 de persoane care locuiesc în enclavele din Cooch Behar. Cei care au fost înconjuraţi de o ţară pentru care nu aveau cetăţenie, acum vor avea în sfârşit acces la şcoli, electricitate sau la servicii de sănătate, notează „Washington Post“.

Lumea pierde singura enclavă de gradul trei pe care o avea

Însă, pentru cartografii curioşi sau pentru alţii obsedaţi de ciudăţeniile geopolitice, acest acord reprezintă sfârşitul unei ere. Schimbul dintre India şi Bangladesh înseamnă că lumea nu doar că-şi va pierde una dintre cele mai ciudate graniţe, dar şi că va pierde singura enclavă de gradul trei din lume: o enclavă, înconjurată de o enclavă, înconjurată de o enclavă, înconjurată de un alt stat.

Este ameţitor, dar jurnaliştii „Washington Post“ explică şi mai bine: Dahala Khagrabari, eclava de gradul trei parte din India, este înconjurată de o enclavă bengală, care este înconjurată de o enclavă indiană, care la rândul ei este înconjurată de Bangladesh.

Enclavele nu sunt rare, existând multe în jurul lumii. Un exemplu este Llívia care este parte din Spania dar este complet înconjurată de teritorii franceze. Enclavele de gradul doi (o enclavă în altă enclavă) nu sunt nici ele atât de rare. Există o reţea de enclave în cadrul enclavelor Baarle-Hertog, o municipalitate belgiană cu mici porţiuni aflate sub guvernare olandeză. Este important de precizat, notează „Washington Post“, că enclavele nu reprezintă neapărat un lucru rău. Barle-Hertog, de exemplu, este o atracţie turistică profitabilă. Înainte de cartografia modernă, existau enclave peste tot.

Enclavele au fost rezultatul unui joc de şah sau a unei pete de cerneală

Însă, situaţia din Cooch Behar nu a fost una fericită. Potrivit legendelor, aceste enclave au fost rezultatul unui joc de şah dintre maharajahul din Cooch Behar şi faujdarul (comandant de garnizoană) Rangpurului, partidă care s-a purtat în urmă cu multe secole. 

Se mai spune că aceste enclave de gradul trei ar fi şi rezultatul unei pete de cerneală scăpată de un colonialist britanic pe o hartă. Amândouă poveştile nu sunt dovedite, dar demonstrează cât de arbitrar au fost trasate graniţele. 

După separarea de India, în 1947, problemele acestui aranjament au fost şi mai clare: cei care locuiau în aceste enclave nu erau neapărat oameni fără ţară, dar condiţiile în care trăiau asta demonstrau.

Harta enclava India - Bangladesh FOTO Washington Post

Viză pentru a te duce la piaţă

Organizarea ciudată făcea aproape imposibil pentru oameni să ajungă la instituţii de stat. Mai rău, un simplu drum până la piaţă era o problemă. În teorie, cineva care locuia într-o enclavă avea nevoie de viză să intre în teritoriul străin care înconjura acea enclavă. Totuşi, singurul mod prin care se putea obţine o viză era să te duci într-un oraş mare din ţara de care aparţinea enclava, lucru imposibil de realizat fără să intri ilegal într-o ţară străină.

Încercările de a remedia situaţia au fost tărăgănate timp de decenii. În 1974, s-a ajuns la un acord pentru predarea terenurilor, dar India nu l-a ratificat. Totuşi, în 2011, s-a ajuns la un nou acord care, după câteva întârzieri, a fost ratificat în iunie 2015. Enclavele au devenit teritoriul statelor care le înconjurau, iar cetăţenii care locuiesc în ele vor decide unde doresc să stea şi să accepte noua cetăţenie, sau dacă îşi doresc să-şi păstreze cetăţenia pe care o au deja şi să fie mutaţi.

Dar oare aşa s-a rezolvat problema pentru oamenii din Dahala Khagrabari? Nu prea. Unii rezidenţi ai enclavelor susţin că au fost excluşi de sondajele guvernamentale şi sunt îngrijoraţi că nu vor putea să-şi aleagă cetăţenia sau să-şi păstreze pământul. Unele familii din Dahala Khagrabari sunt despărţie pentru că aleg cetăţenii diferite. Tehnic, una dintre cele mai ciudate dispute pe graniţe a fost rezolvată, dar practic situaţia e posibil să fi fost complicată şi mai mult, conchide „Washington Post“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite