Replica lui Netanyahu după ce Macron a spus că Israelul nu ar trebui să uite că a fost creat printr-o rezoluție a ONU
0Președintele francez Emmanuel Macron l-a avertizat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să nu „nesocotească deciziile ONU” în cadrul unei întâlniri săptămânale cu miniștrii săi, marți, potrivit relatărilor presei franceze, confirmate de un participant la întâlnire, relatează Politico. Netanyahu a răspuns miercuri la comentariile preşedintelui francez, susținând că Israelul a fost creat prin „războiul de independenţă" din 1948 şi nu printr-o decizie a ONU, relatează agențiile internaționale de presă.

„Domnul Netanyahu nu trebuie să uite că țara sa a fost creată printr-o decizie a ONU”, a spus Macron, făcând referire la votul Adunării Generale a ONU, în noiembrie 1947, care a pus capăt mandatului britanic al Palestinei și a împărțit țara într-un stat evreu și unul arab.
„Şi, prin urmare, nu este momentul să ne rupem de deciziile ONU”, a subliniat el, în contextul în care Israelul desfăşoară o ofensivă terestră împotriva mişcării pro-iraniene Hezbollah în sudul Libanului, unde sunt desfăşurate forţe ONU de menţinere a păcii.
Apelul lui Macron de a nu ignora deciziile ONU se referă la situația din sudul Libanului și la focul israelian împotriva forțelor de menținere a păcii UNIF, pe care 40 de țări l-au condamnat sâmbătă într-o declarație. Parisul l-a convocat pe ambasadorul israelian în Franța în urma unui incident în care doi membri ai personalului ONU au fost răniți în sudul Libanului.
Luni, ministrul Forțelor Armate al Franței, Sébastien Lecornu, a făcut ecou acestor avertismente, spunând unui jurnalist că este o „problemă” faptul că Israelul nu respectă rezoluțiile ONU.
Potrivit Rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, numai armata libaneză şi misiunea ONU de menţinere a păcii (UNIFIL) ar trebui să fie desfăşurate în sudul Libanului și stipulează o încetare a ostilităţilor de ambele părţi ale frontierei.
Benyamin Netanyahu susține însă că gruparea Hezbollah foloseşte instalaţiile şi poziţiile UNIFIL drept acoperire pentru a lansa atacuri asupra Israelulu. El i-a cerut duminică şefului ONU, Antonio Guterres, să retragă trupele din zona de conflict, motivând că acestea riscă să devină „ostatici ai Hezbollah”.
„ONU este o organizație eșuată, iar UNIFIL este o forță inutilă care nu a reușit să pună în aplicare Rezoluția 1701, nu a reușit să împiedice Hezbollah să se stabilească în sudul Libanului”, a scris ministrul israelian Eli Cohen pe rețelele de socializare.
Premierul israelian se opune unei „încetari unilaterale a focului” în Liban
Premierul israelian a făcut această declarație în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele francez Emmanuel Macron, motivând că aceasta „nu va schimba situaţia securităţii în Liban", potrivit unui comunicat publicat de biroul său, relatează AFP.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a răspuns miercuri la comentariile preşedintelui francez Emmanuel Macron, afirmând că statul Israel provine din „războiul de independenţă" din 1948 şi nu dintr-o decizie a ONU.
„O reamintire pentru preşedintele Franţei: nu rezoluţia ONU este cea care a stabilit statul Israel, ci mai degrabă victoria obţinută în războiul de independenţă cu sângele luptătorilor eroici, mulţi dintre ei supravieţuitori ai Holocaustului - în special din Regimul de la Vichy din Franţa", a declarat Netanyahu.
Tensiunile au crescut între cei doi lideri de când Macron a insistat săptămâna trecută ca oprirea exporturilor de arme folosite de Israel în Fâşia Gaza şi Liban este singura modalitate de a pune capăt acestor confruntări, relatează Agerpres.
Giorgia Meloni efectuează vineri o vizită în Liban
„Cred că retragerea doar pe baza unei cereri unilaterale a Israelului ar fi o mare greșeală. Ar submina credibilitatea misiunii, credibilitatea Națiunilor Unite”, a spus Meloni într-un discurs susținut în Parlament, potrivit Reuters.
Giorgia Meloni, a cărei ţară este al doilea cel mai mare contributor al UNFIL, cu o mie de soldaţi italieni, a condamnat în mai multe rânduri aceste atacuri.
Ea i-a transmis duminică lui Benjamin Netanyahu că „atacarea” Forţei de pace a ONU în Liban este „inacceptabilă”.
Meloni „a reiterat că este inacceptabil ca UNFIL să fie atacată de forţele armate israeliene", într-o discuţie telefonică cu Netanyahu, a anunţat biroul său de presă. Ea „a subliniat necesitatea absolută ca securitatea personalului UNFIL să fie garantată în orice moment".
Totodată, șefa guvernului italian a denunțat „o încălcare flagrantă a ceea ce este afirmat de rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU”.
Ce este Unfil
Forța Interimară a Organizației Națiunilor Unite în Liban a fost înființată pentru a patrula frontiera de sud a țării după invazia israeliană în 1978, scrie The Guardian. Cel mai important organism decizional al ONU, Consiliul de Securitate, și-a reînnoit și a extins de atunci mandatul în mod repetat, în special în timpul ocupației sudului Libanului de către Israel, între 1982 și 2000. Rolul Unifil a fost actualizat după războiul din 2006 între Israel și Hezbollah.
Unfil are o forță de 10. 000 de membri, care provin din 50 de țări, fiind sprijinită de aproximativ 800 de membri ai personalului civil. Indonezia este cel mai mare contributor, cu peste 1.200 de militari, urmată de India, Ghana, Nepal și Italia. Spania, Franța și Irlanda contribuie, de asemenea, cu trupe și s-au pronunțat pentru siguranța acestora. Zona de operațiuni a forțelor ONU de menținere a păcii este marcată de râul Litani în nord și de Linia Albastră (120 km) în sud. Forțele Unifil operează în 29 de poziții în sudul Libanului.