Reacția Franței după ce Netanyahu a catalogat „o rușine” propunerea privind un embargou asupra armelor contra Israelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa „este prietenul de neclintit al Israelului”, a transmis Palatul Elysée sâmbătă seară, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacţionat cu furie la embargoul asupra armelor folosite în Fâșia Gaza, propus de Emmanuel Macron, relatează AFP.

Emmanuel Macron în vizită în Israel în 2023 FOTO EPA-EFE
Emmanuel Macron în vizită în Israel în 2023 FOTO EPA-EFE

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a criticat sâmbătă pe preşedintele francez Emmanuel Macron şi pe liderii ţărilor care au cerut oprirea livrărilor de arme către Israel pe fondul războiului împotriva Hamasului palestinian şi a Hezbollahului libanez

„În timp ce Israelul luptă împotriva forţelor barbariei conduse de Iran, toate ţările civilizate ar trebui să fie ferm alături de Israel. Cu toate acestea, preşedintele Macron şi alţi lideri occidentali îndeamnă acum la embargo asupra armelor contra Israelului. Ar trebui să le fie ruşine”, a declarat Netanyahu într-o înregistrare video şi un comunicat al biroului său.

Prim-ministrul a insistat asupra faptului că ţara sa duce un război pe mai multe fronturi împotriva organizaţiilor susţinute de Iran, duşmanul de moarte al Israelului, potrivit Agerpres.

„Iran impune un embargo asupra armelor pentru Hezbollah, houthi (rebeli din Yemen), Hamas şi celorlalţi mandatari ai săi? Bineînţeles că nu”, a spus el.

„Această axă a terorii este unită. Dar ţările care ar trebui să se opună acestei axe a terorii cer un embargo asupra armelor cu destinaţia Israel. Ce ruşine!”, a adăugat el.

Netanyahu a asigurat că Israelul va câştiga chiar şi fără sprijinul lor. „Dar ruşinea lor va dura mult după victorie. Fiţi siguri că Israelul va lupta până când bătălia va fi câştigată, pentru binele nostru şi pentru binele păcii şi securităţii în lume”, a mai spus el.

Palatul Elysée a descris reacția Israelului drept „cuvinte excesive şi fără legătură cu prietenia dintre Franţa şi Israel”.

Benjamin Netanyahu îi spune liderului francez că interzicerea armelor va încuraja Iranul

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu i-a spus președintelui francez Emmanuel Macron că introducerea de restricții asupra vânzărilor de arme către Israel nu va face decât să ajute Teheranul, la o zi după ce cei doi s-au certat public cu privire la apelul lui Macron pentru un embargo al armelor împotriva Israelului, relatează Times of Israel.

„Este de așteptat ca prietenii Israelului să-l sprijine și să nu-i pună limitări care doar să întărească axa teroristă iraniană”, i-a spus Netanyahu lui Macron la telefon, potrivit transcrierii israeliene.

Premierul israelian afirmă că operațiunile IDF împotriva Hezbollah, cărora Macron se opune, „creează o oportunitate de a schimba realitatea din Liban către stabilitate, securitate și pace în întreaga regiune”.

Aceștia sunt de acord să continue conversația în timpul vizitei ministrului francez de externe Jean-Noel Barrot în regiune, luni.

Franța spune că președintele Emmanuel Macron și prim-ministrul Benjamin Netanyahu „își recunosc diferențele de opinie, precum și dorința lor de a fi bine înțeleși unul de către celălalt”, într-un apel telefonic anterior, dar a indicat că liderul francez nu va da înapoi în opoziția sa față de vânzările de arme către Ierusalim.

Cei doi au vorbit „cu sinceritate și respect pentru prietenia dintre Franța și Israel”, a transmis Parisul într-o declarație privind convorbirea telefonică între cei doi.

Macron, potrivit transcrierii franceze, reiterează angajamentul Franței față de securitatea Israelului și a menționat că Franța a participat la apărarea Israelului împotriva atacurilor iraniene.

„În ajunul primei aniversări a ofensivei teroriste a Hamas împotriva Israelului, el a exprimat solidaritatea poporului francez cu poporul israelian, în special cu victimele, cu ostaticii și cu cei dragi”, potrivit biroului lui Macron. „Ca toată lumea, Israelul are dreptul să se apere împotriva terorismului. Atacurile împotriva Israelului și a cetățenilor săi trebuie să înceteze, indiferent dacă sunt efectuate de Iran sau de împuterniciții săi în regiune.”

Macron mai spune însă că „a venit timpul pentru o încetare a focului”.

„Livrările de arme, prelungirea războiului din Gaza și extinderea acestuia în Liban nu pot produce securitatea așteptată de israelieni și de toată lumea din regiune”, i-a spus Macron lui Netanyahu. „Trebuie să facem imediat efortul decisiv care ne va permite să dezvoltăm soluțiile politice necesare pentru securitatea Israelului și a tuturor celor din Orientul Mijlociu”.

Premierul libanez cere comunităţii internaţionale '„să facă presiuni asupra Israelului'' pentru o încetare a focului

Solicitarea premierului libanez Najib Mikati, duminică, vine după o noapte de bombardamente intense asupra periferiei sudice a capitalei Beirut şi împrejurimile sale, bastion al grupării Hezbollah, relatează AFP.

Premierul Mikati a salutat într-un comunicat declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron care „a susţinut încă o dată Libanul”, menţionând organizarea în curând a unui summit internaţional. Mikati şi-a reiterat „sprijinul pentru apelul Franţei şi Statelor Unite” pentru un armistiţiu.

Loviturile israeliene de sâmbăta asupra oraşelor şi satelor din sudul Libanului, asupra periferiei sudice a Beirutului şi asupra altor regiuni „au ucis 23 de persoane şi au rănit alte 93”, potrivit unui comunicat al Ministerului libanez al Sănătății.

Ministrul libanez al educaţiei, Abbas al-Halabi, a anunţat duminică amânarea începerii anului şcolar. Astfel, toţi cei 1,25 milioane de copii, de la grădiniţă până la liceu, se vor întoarce la şcoală pe 4 noiembrie, din cauza războiului dintre Israel şi gruparea Hezbollah.

„Ministerul nu vrea şi nu îşi poate permite să-şi asume responsabilitatea pentru pericolul care îi ameninţă” pe elevi şi pe profesori, „de aceea începerea anului şcolar va avea loc pe 4 noiembrie”, şi nu în octombrie cum era prevăzut, a spus Halabi într-o conferinţă de presă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite