Repetiţie generală, la Paris, cu trei săptămâni înainte de COP21. Obama şi Putin îşi anunţă prezenţa la cea mai ambiţioasă conferinţă dedicată de ONU schimbărilor climatice
0O reuniune de pregătire a Conferinţei ONU pe tema Schimbărilor Climatice (COP21) a început astăzi, la Paris, cu participarea a aproximativ 60 de miniştri ai Energiei sau de Mediu. Reuniunea are loc cu trei săptămâni înainte de deschiderea COP21 şi are drept obiectiv apropierea poziţiilor în privinţa marilor provocări ale schimbărilor climatice.
Reuniunea „pre-COP“ reprezintă o „etapă majoră“, „un fel de repetiţie generală înainte de Conferinţa de la Paris“, a 21-a dedicată de ONU schimbărilor climatice, a apreciat ministrul francez de Externe, Laurent Fabius. Reuniunea are drept obiectiv „facilitarea ajungerii la un acord final“, a precizat ministrul francez.
Cei aproximativ 60 de miniştri reuniţi astăzi pentru trei zile la Paris nu sunt mandataţi cu luarea vreunei decizii, dar ar putea face propuneri relevante. „Astfel de propuneri ar permite înregistrarea unor progrese în prima săptămână (a COP21) de la Paris“, care va avea loc în perioada 30 noiembrie - 11 decembrie, a subliniat diplomaţia franceză.
Un text de 55 de pagini obţinut la sfârşitul lunii octombrie la Bonn relevă un acord-cadru universal pe tema schimbărilor climatice, dar punctele de divergenţă încă persistă. Divergenţele continuă asupra ajutoarelor financiare destinate politicilor de mediu, obiectivelor pe termen lung, repartizării eforturilor împotriva încălzirii climatice între ţările industrializate, emergente şi sărace, precum şi asupra revizuirii în creştere a unor angajamente asumate de diverse ţări pentru reducerea gazelor cu efect de seră.
Stoparea creşterii temperaturii globale la 2 grade Celsius faţă de era preindustrială
Ajungerea la un acord final asupra schimbărilor climatice a devenit tot mai urgentă, în condiţiile în care Grupul Interguvernamental de Experţi privind Evoluţia Climei (GIEC) avertizează asupra unor pericole pentru ecosistemele şi economiile lumii în cazul depăşirii, până la orizontul lui 2100, a pragului de 2 grade Celsius faţă de era preindustrială.
„Miniştrii trebuie să aibă în vedere“ textul de la Bonn şi „să facă alegeri clare pentru acordul de la Paris“, a subliniat Jennifer Morgan, de la World Ressources Institute.
Un raport publicat de ONU vineri reaminteşte necesitatea intensificării eforturilor internaţionale în vederea reducerii gazelor cu efect de seră. Altfel, temperatura globală va creşte cu 3-3,5 grade Celsius până la orizontul lui 2100, mult peste obiectivul de 2 grade Celsius, semnalează ONU.
„Dacă vom reuşi să ajungem la un acord asupra principiului şi periodicităţii unei clauze privind revizuirea creşterii unor angajamente naţionale (…), atunci vom face un pas major“, a afirmat Fabius, în contextul apropierii COP21.
Peste o sută de şefi de state şi de guverne vor fi prezenţi la Conferinţa de la Paris
„Prima zi va fi rezervată (…) şefilor de state şi de guverne. Am primit deja peste o sută de răspunsuri pozitive, inclusiv de la preşedintele Statelor Unite, preşedintele Chinei, preşedintele Rusiei, premierul Indiei şi, bineînţeles, de la secretarul general al Naţiunilor Unite“, a declarat Laurent Fabius, care va prezida COP21.
Preşedintele rus Vladimir Putin a confirmat astăzi prezenţa sa în prima zi a Conferinţei ONU pe tema Schimbărilor Climatice de la Paris. Preşedintele rus a acceptat „invitaţia personală“ adresată de omologul său francez Francois Hollande, a anunţat Kremlinul.
Mai multe reuniuni internaţionale vor avea loc între ziua închiderii reuniunii „pre-COP“şi ziua deschiderii Conferinţei COP21, inclusiv în cadrul summitului G20 de la Ankara, în perioada 15-16 noiembrie.
„Trebuie să acţionăm acum“, a pledat vineri preşedintele american Barack Obama, confirmând prezenţa sa la Paris.
Un îndemn susţinut acum câteva săptămâni de Papa Francisc. Potrivit papei, oamenii „sunt parte din mediul înconjurător“ şi orice deteriorare a acestuia este „o daună pentru omenire“.
El şi-a exprimat încrederea că la Conferinţa de la Paris pe tema Schimbărilor Climatice (COP21) „se va ajunge la acorduri fundamentale şi eficiente“, se vor face „paşi concreţi şi se vor lua măsuri imediate pentru conservarea şi ameliorarea mediului înconjurător şi pentru soluţionarea cât mai curând posibil a fenomenelor de excludere socială şi economică“.