Cum au reușit rebelii sirieni să intre în capitală. De ce s-a prăbușit armata lui Assad atât de repede
0Președintele sirian Bashar al-Assad a părăsit duminică capitala Damasc către o destinație necunoscută, în vreme ce rebelii au spus că s-au infiltrat în capitală fără niciun semn de desfășurare a armatei, relatează The Telegraph.
Insurgenții sirieni au declarat capitala siriană Damasc „liberă” de tirania regimului lui Assad, într-o declarație difuzată duminică de la sediul televiziunii de stat.
Unitățile armatei siriene și-au abandonat pozițiile la periferia Damascului sâmbătă seara, fugind din calea forțelor rebele.
Armata a anunțat că „întărește” liniile defensive din jurul capitalei, care părea să se fi prăbușit.
Mohammed al-Rahmoun, ministrul sirian de interne, a declarat anterior că există un „cordon de securitate foarte puternic la periferia Damascului și nimeni nu îl poate rupe”. Dar luptătorii opoziției siriene au infirmat duminică dimineața acest lucru, după ce au intrat în capitală pentru prima dată din 2018.
Regimul sirian s-a retras din orașele Alep, Hama și Homs într-o succesiune rapidă, de când ofensiva rebelilor a început cu mai puțin de două săptămâni în urmă.
În războiul civil între 2011 și 2016, regimul Assad a respins avântul forțelor de opoziție cu ajutorul atacurilor aeriene ruse și al trupelor grupării Hezbollah.
Atât Moscova, cât și Iranul, sponsorul cheie al Hezbollah, își concentrează atenția asupra conflictelor din alte părți, lăsând armata siriană fără prea mult sprijin în fața ofensivei rebele fulger conduse de gruparea islamistă Hayat Tahrir Al-Sham (HTS).
Analiștii au declarat pentru The Telegraph că salariul și moralul scăzute, precum și lipsa de experiență nu au permis eficacitatea armatei.
„Armata siriană nu a fost niciodată foarte bună – a condus prin frică și teroare, consolidată și susținută de ruși din 2015, care au oferit putere de foc și direcție. Majoritatea ofițerilor au fost selectați pentru că erau apropiați de Assad”, a declarat Hamish de Bretton Gordon, un colonel în retragere din armata britanică și consilier în domeniul armelor chimice al ONG-urilor care lucrează în Siria și Irak.
„Comandanții... sunt mai axați pe contrabandă și extorcare decât pe crearea de poziții defensive și conducerea trupelor lor”, a spus Greg Waters, de la Institutul Orientului Mijlociu.
O armată slabă
Armata a evitat în mare măsură luptele grele de la acordul de încetare a focului cu rebelii în 2020, la începutul pandemiei.
„Prăbușirea armatei este o reflectare a colapsului mai general al instituțiilor statului sirian”, a declarat Jihad Yazigi, redactor-șef al Raportului Siria.
Există un sentiment profund în zonele controlate de regim că lucrurile nu numai că nu se îmbunătățesc, dar că nu există perspective ca lucrurile să se îmbunătățească”, a adăugat el.
Stephen Cook, expert în Orientul Mijlociu la Consiliul pentru Relații Externe, a declarat pentru The Telegraph că cea mai mare parte a armatei siriene era formată din recruți care „nu au vrut să fie acolo”.
„Numai unitățile de elită precum Garda Republicană ar putea fi vreodată de încredere pentru a lupta”, a adăugat el. „De aceea Assad a adus Hezbollah”.
Cook a descris armata președintelui Bashar al-Assad drept o armată „în stil sovietic”, care are probleme uriașe cu aprovizionarea și logistica.
Siria a devenit, de asemenea, un mare producător și furnizor de droguri în ultimii ani, ceea ce a făcut ca instituții de stat precum armata să devină efectiv nodurile unei rețele de crimă organizată.
Odată cu retragerea soldaților săi pe toate fronturile, Assad a anunțat săptămâna aceasta că le va crește salariile cu 50 la sută, o mișcare pe care experții sugerează că a fost o încercare bruscă de a aborda problemele îndelungate cu moralul.
„Faptul că forțele de securitate s-au dizolvat este oarecum surprinzător, dar nu este o mare surpriză”, a adăugat Natasha Hall, membru senior al Programului CSIS pentru Orientul Mijlociu.
„Nu aveau moralul ca să se opună la așa ceva.
„Uităm că au pierdut și o mulțime de oameni în timpul acestui război, uităm că secta alawită [a lui Assad] a fost sărăcită în munți de multe, multe decenii.
„Nu este ca și cum ar fi câștigat foarte mult pe seama acest regim. Regimul Assad a folosit narațiunea sectară pentru a-i face să creadă că aceasta este o problemă existențială pentru ei.”
Pregătirea, tacticile și folosirea abilă a propagandei din partea rebelilor par, de asemenea, să fi produs un șoc în armata siriană. HTS are ofițeri, unități de forțe speciale, forțe de drone și comandouri pe timp de noapte.
„Rebelii care luptă astăzi sunt o forță foarte diferită de cele cu care regimul a luptat înainte. Sunt mai bine echipați și disciplinați... Presupun că Turcia a avut un rol puternic în asta. Ei au cel mai mult de câștigat”, a explicat Waters.
Un număr mare de dezertori ai armatei și-au depus armele și s-au predat rebelilor, o lungă coadă formându-se la Idlib după ce li s-a oferit amnistia.
Comandamentul armatei siriene a anunțat ofițerii că domnia lui Assad s-a sfârșit
Comandamentul armatei siriene a anunțat duminică ofițerii că regimul autoritar al președintelui Bashar al-Assad s-a încheiat, a declarat pentru Reuters un ofițer sirian informat.
Assad, care a zdrobit toate formele de disidență, a părăsit duminică Damasc într-o aeronavă spre o destinație necunoscută, au declarat doi ofițeri superiori ai armatei pentru Reuters, în timp ce rebelii au spus că au intrat în capitală fără niciun semn de desfășurare a armatei.
Mii de oameni în mașini și pe jos s-au adunat în piața principală din Damasc, scandând „Libertate” după 50 de ani la putere a familiei Assad, au spus martorii.
Un avion Syrian Air a decolat de pe aeroportul Damasc în perioada în care capitala ar fi fost luată de rebeli, potrivit datelor de pe site-ul web Flightradar.
Aeronava a zburat inițial către regiunea de coastă a Siriei, o fortăreață a sectei alawite a lui Assad, dar apoi a făcut o întoarcere bruscă și a zburat în direcția opusă câteva minute înainte de a dispărea de pe hartă.
În timp ce sirienii și-au exprimat bucuria, prim-ministrul Mohammad Ghazi al-Jalali a spus că este gata să sprijine continuitatea guvernării și este pregătit să coopereze cu orice conducere aleasă de poporul sirian.
Președintele american Joe Biden și echipa sa monitorizează „evenimentele extraordinare din Siria” și se află în legătură cu partenerii regionali, a spus Casa Albă.
Liderul rebelului sirian Ahmed al-Sharaa a declarat duminică luptătorilor le este interzis să se apropie de instituțiile publice despre care a spus că vor rămâne sub supravegherea „fostului prim-ministru” până când vor fi predate oficial.
Israelul, care a slăbit serios grupurile susținute de Iran Hezbollah în Liban și Hamas în Gaza, va sărbători probabil căderea lui Assad, un alt aliat regional cheie al Iranului. Dar perspectivele ca un grup islamist să conducă Siria vor naște probabil îngrijorări, notează Reuters.
Cu doar câteva ore înainte de a ajunge la Damasc, rebelii au anunțat că au câștigat controlul deplin asupra orașului cheie Homs după doar o zi de lupte.
Mii de locuitori din Homs s-au revărsat pe străzi după ce armata s-a retras din centrul orașului, dansând și scandând „Assad a plecat, Homs este liber” și „Trăiască Siria și jos Bashar al-Assad”.
Rebelii au tras în aer pentru a sărbători, iar tinerii au dărâmat afișe ale președintelui sirian.
Căderea Homs le-a oferit insurgenților controlul asupra inimii strategice a Siriei și o răscruce de drumuri cheie, despărțind Damascul de regiunea de coastă care este bastionul sectei alawite a lui Assad și unde aliații săi ruși au o bază navală și o bază aeriană.
Ritmul evenimentelor a uluit capitalele arabe și a stârnit temeri privind un nou val de instabilitate regională.
Qatar, Arabia Saudită, Iordania, Egipt, Irak, Iran, Turcia și Rusia au emis o declarație comună, spunând că criza este o evoluție periculoasă și cerând o soluție politică.
Hayat Tahrir al-Sham, cel mai puternic grup rebel, este fostul afiliat al Al Qaida din Siria, considerat de SUA și de alții drept o organizație teroristă, iar mulți sirieni se tem că va impune un regim islamist draconic.