Realegerea lui Nicolas Maduro în Venezuela, contestată de tot mai multe state, care îl recunosc ca preşedinte oficial pe Edmundo Gonzalez

0
Publicat:

Deşi Nicolas Maduro a câștigat un mandat de președinte al Venezuelei, SUA au deschis lista celor care contestă victoria acestuia şi îl recunosc, oficial, drep preşedinte pe fostul diplomat Edmundo Gonzalez. Lor li se alătură din ce în ce mai multe ţări.

Aşa arată rezultatele contestate ale alegerilor din Venezuela. Foto Facebook
Aşa arată rezultatele contestate ale alegerilor din Venezuela. Foto Facebook

Ecuador, Panama, Uruguay şi Costa Rica, au recunoscut, alături de Statele Unite, Peru şi Argentina, că alegerile prezidenţiale din Venezuela au fost câştigate de liderul opoziţiei, fostul diplomat Edmundo Gonzalez, transmite sâmbătă Agerpres, citând dpa.

Oficial, preşedintele în exerciţiu Nicolas Maduro a fost reales duminica trecută, dar au apărut numeroase acuzaţii de fraude privind scrutinul, mai ales că autoritatea electorală de la Caracas nu a publicat nici acum rezultatele defalcate pe circumscripţii electorale.

Opoziţia venezueleană a acuzat guvernul de falsificarea alegerilor şi a proclamat victoria lui Edmundo Gonzalez, declarând că numărare voturilor din peste 80% din circumscripţii arată că acesta a obţinut 67%, iar Maduro doar 30%.

Sâmbătă, şi preşedinţia ecuadoriană a explicat că guvernul de la Quito îl recunoaşte pe Gonzalez drept „învingător legitim”, având în vedere „falsificarea evidentă a rezultatelor alegerilor” din Venezuela.

Multe guverne străine au refuzat să recunoască şi realegerea lui Maduro în 2018, când preşedintele de atunci al parlamentului venezuelean, Juan Guaido, s-a autoproclamat preşedinte interimar al republicii şi a fost recunoscut de SUA, Germania şi alte ţări. El nu a reuşit însă să se impună în Venezuela, în primul rând din cauză că armata l-a susţinut pe Maduro.

Şi după aceste alegeri, militarii şi-au declarat din nou loialitatea faţă de politicianul socialist care conduce ţara din 2013 şi care i-a cerut Washingtonului să nu se amestece în afacerile interne ale ţării sale, americanii fiind bănuiți că încearcă o lovitură de stat.

Toate acestea în contextul în care Statele Unite au solicitat, printr-un comunicat oficial, eliberarea tuturor celor care „au fost reţinuţi pe nedrep” chiar în perioada premergătoare votului, atât lideri ai opoziţiei democratice, cât şi membri ai societății civile și jurnaliști, dar şi publicarea detaliată a rezultatelor detaliate ale scrutinului prezidenţial.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite