Reacţiile rușilor și ale comunității internaționale după anunţurile lui Putin cu privire la războiul din Ucraina
0Comunitatea intenațională a reacţionat miercuri după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri într-un discurs, între altele, o mobilizare parţială în războiul rus din Ucraina şi a acuzat Occidentul de un „şantaj nuclear“. Pe rețelele de socializare, rușii au postat sute de comentarii care cer trimiterea la război a deputaților și a chiar a liderului de la Kremlin.
Anunţul lui Putin al mobilizării parţiale în Rusia şi unor „referendumuri” de anexare a unor teritorii ucrainene constituie o „mărturisire a eşecului” invaziei Ucrainei, denunţă miercuri ministerul britanic al Apărării Ben Wallace, relatează AFP.
Faptul că preşedintele rus Vladimir Putin „şi-a încălcat propria promisiune de a nu mobiliza o parte a populaţiei” constituie ”o mărturisire a eşecului invaziei sale”, denunţă Wallace.
„Nicio ameninţare şi nicio propagandă nu poate ascunde faptul că Ucraina este pe cale să învingă în acest război (...) şi că Rusia este pe cale să devină un paria mondial”, denunţă el într-un comunicat.
Ministerul chinez de Externe îndeamnă miercuri toate părţile să se angajeze într-un dialog şi în consultări şi să găsească o cale de abordare a îngrijorărilor în domeniul securităţii ale tututot părţilor, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul cu privire la un ”şantaj nuclear”, relatează The Guardian.
Poziţia Chinei cu privire la Ucraina este coerentă şi clară, a declarat într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin, citat de Reuters.
„Această mobilizare parţială anunţată de către Putin este o încercare de escaladare în războiul pe care l-a declanţat în Ucraina şi o dovadă că Rusia este singurul agresor”, denunţă într-un mesaj postat pe Twitter premierul ceh Petr Fiala.
„Ucraina trebuie să fie ajutată, iar noi trebuie să facem acest lucru în interesul nostru”, subliniază el.
Mobilizarea parţială a trupelor în Rusia este o nouă escaladare a războiului rus din Ucraina, iar Germania îşi examinează reacţia, anunţă vicecancelarul german Robert Habeck.
Acesta este „alt pas rău şi greşit al Rusiei, cu privire la care bineînţeles că vom discuta şi ne vom consulta politic cu privire la felul în care să-i răspundem”, a declarat el, citat de reuters.
Referendumurile prevăzute în weekend în Doneţk, Lugansk, Harkov şi Zaporijjea „sunt ilegitime”, denunţă un purtător al Partidului Laburist, în opoziţie, în Marea Britanie, Jonathan Reynolds.
„Cred că afirmaţiile Rusiei cu privire la Ucraina potrivit cărora oamenii vor să facă parte din Rusia, sau să fie solidari (cu Rusia) ori să se desprindă de orice Guvern de la Kiev sunt complet contrazise de tratamentul aplicat ucrainenilor de către forţele ruse în acest conflict. Aşadar, nu văd nicio legitimitate în revendicările (lui Putin) privind partea de est a Ucrainei”, a declarat el la Sky News.
Deputata Gillian Keegan, secretar de stat la Ministerul britanic de Externe şi al Commonwealthului l-a acuzat pe Vladimir Putin de „rescrierea istoriei”.
„Anumite declaraţii sunt destul de îngrijorătoare şi, evident, trebuie să ne calmăm”, a declarat ea la Sky News., îndemnând poporul rus „să se uite dincolo de presa” rusă. „Să fim clari, acolo sunt minciunile lui Putin”, a subliniat ea.
„Acesta este războiul ilegal al Rusiei în Ucraina”, iar „bineînţeles că noi susţinem Ucraina, alături de toţi aliaţii noştri din NATO”, a subliniat ea.
Ameninţarea lui Putin de a recurge la armamentul nuclear „este un lucru pe care ar trebui să-l luăm foarte în serios, pentru că, ştiţi, nu deţinem controlul. Nu sunt sigură că el (Putin) deţine controlul. Într-adevăr, vreau să spun că aceasta este o escaladare”.
Mobilizarea rusă a fost o măsură previzibilă, care se va dovedi extrem de nepopulară şi care arată că războiul nu decurge aşa cum vrea Moscova, a declarat Reuters consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.
Vladimir Putin încearcă să dea vina lansării unui „război neprovocat” şi deteriorirării situaţiei economice în Rusia asupra Occidentului, acuză el.
Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski Andrii Iermak a postat pe Twitter o imagine de la o videoconferinţă pe care afirmă că a susţinut-o cu membri ai Comisiei pentru Informaţii clasificate din cadrul Camerei Reprezentanţilor americane.
„Timp de peste şase luni de război de amploare împotriva Ucranei, Rusia nu a putut să-şi atingă scopul. Acest lucru s-a întâmplat din cauza curajului naţiunii ucrainene şi ajutorului partenerilor noştri internţaionali”, subliniază el în acest mesaj.
Ce spun rușii
Imediat după discursul lui Putin, pe canalele rusești de Telegram au apărut sute de comentarii care cer trimiterea la război a deputaților și a chiar a liderului de la Kremlin.
„Poate că Putin și deputații vor intra în război?”, „Toți vom fi trimiși acolo!”, „La naiba! Haideți să ieșim în stradă!”, "Vova, fă-ne o favoare: mori!", „Mergi tu în tranșee", au scris utilizatorii.
Oamenii încă nu înțeleg cine va fi trimis la război, dar comentatorii au ajuns la aceeași concluzie - mai devreme sau mai târziu toată lumea va fi mobilizată.
„Cel mai groaznic este că această măsură nu va ajuta”, „Nimeni nu mi-a atacat țara!”, „Ce ar trebui să apărăm?” - scriu rușii.