Războiul total al cartelurilor mexicane de droguri. Atacuri cu drone, tortură şi asasinate: „Ştim unde sunteţi. Doi dintre voi pentru unul de-al nostru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Cartelurile rivale Jalisco Noua Generaţie şi Cárteles Unidos îşi modernizează arsenalul de arme cu drone cu care îşi ţintesc inamicii, ameninţând nu doar bandele rivale, ci şi forţele de ordine şi cetăţeni atât în SUA cât şi în Mexic, în timp ce îşi extind reţele de trafic de droguri.

În luna aprilie, în oraşul El Aguaje din statul Michoacán,forţele de ordine care îndepărtau blocade ale bandelor de crimă organizată s-au trezit cu o dronă deasupra capului care a lansat explozibili. Doi poliţişti au fost răniţi după explozia dronei.

În statul Guanajuato, poliţiştii din unitatea de elită Grupul Tactic au fost răpiţi din casele lor, torturaţi şi ucişi. Abel Murrieta, candidata la primăria oraşului Cajeme din statul Sonora şi fost procuror general, a fost împuşcată pe stradă în timp ce împărţea fluturaşi electorali.

De la începutul campaniei electorale anul trecut, în vederea alegerilor din 6 iunie, 85 de politicieni au fost asasinaţi de cartelurile de droguri, între care 32 de candidaţi la locale, cei mai mulţi pentru primărie şi politicieni ai opoziţiei.

„Am fost mereu un susţinător al desemnării cartelurilor mexicane drept grupuri teroriste, întrucât acţionează şi sunt înarmaţi ca acestea. Distribuie cantităţi record de droguri toxice în America. Plănuiesc să folosească cele mai avansate tehnologii pentru a -şi doborî adversarii, a merge pe urmele poliţiei şi a lupta pentru teritorii care să le furnizeze rute mai bune pentru a duce droguri în SUA ”, spune Derek Maltz, fostul responsabil de divizia pentru operaţii speciale din cadrul administraţiei de combatere a drogurilor.

Jurnaliştii de la una din publicaţiile din reţeaua US Today au stat de vorbă cu un operator de drone de la Cárteles Unidos, care a dezvăluit că organizaţia sa deţine 100 de drone şi îşi instruieşte membrii în folosirea lor. Antrenorul său este un bărbat poreclit „Stăpânul Cerurilor”.

„Ne învaţă de anul trecut. Avem multe modele de drone,nu foarte sofisticate, dar capabile să poarte încărcături mari de explozibili”, spune acest bărbat adăugând că aparatele „vin din SUA în mod legal” prin intermediul unor „grupări din Michoacán, care ne susţin şi le cumpără legitim”.

Traficantul spune că dronele servesc supravegherii teritoriului, dar şi atacării cartelului rival Jalisco Noua Generaţie (CJNG)- la ora actuală cel mai sângeros dintre toate, fiind responsabil de torturi, răpiri şi crime în SUA şi Mexic, şi principalul distribuitor de Fentanil (un opiod analgezic) în SUA, un drog sintetic pe care îl produce în laboratoare clandestine. Totodată, este responsabil pentru „majoritatea cantităţii de heroină disponibilă în SUA”, potrivit unei evaluări a Agenţiei Anti-drog din SUA.

Ministrul mexican al apărării a pus atacul asupra poliţiei din luna aprilie pe seama CJNG.

Aguililla, municipalitatea din care face parte El Aguaje, unde a avut loc atacul, a devenit un centru strategic pentru producţia de metamfetamină. Este localitatea în care s-a născut Nemesio Oseguera Cervantes sau „El Mencho”, liderul cartelului Jalisco Noua Generaţie (CJNG), poate cel mai puternic baron al drogurilor la ora actuală.

Hartă a cartelurilor mexicane FOTO SHUTTERSTOCK

Trimişii Vaticanului pe străzile însângerate

La scurtă vreme după atac, potrivit AP, nunţiul papal (reprezentantul diplomatic al Vaticanului) Franco Coppola a oficiat o liturghie pentru localnici „pentru a reclama simbolic drumurile unde zeci de corpuri - unele decapitate - au fost abandonate pe străzi în ultimele luni”.

CJNG este responsabil pentru mai multe atacuri cu drone, unele dintre ele în Baja California (nord), statul mexican din apropierea graniţei cu SUA, unde traficanţii au ţintit locuinţa secretarului pentru Siguranţă Publică, Gerardo Manuel Sosa Olachea, în 2018.

Ministrul mexican al apărării a declarat la o conferinţă de presă că, deşi îngrijorătoare, atacurile „nu au fost pe atât de eficiente” pe cât şi-ar fi dorit cartelurile, nefiind suficient de puternice pentru a răni serios pe cineva sau a distruge clădiri.

Totuşi autorităţile au motive să se îngrijoreze că aceste dispozitive ar putea deveni mortale şi un mijloc auxiliar de transport al drogurilor peste graniţe în măsura în care acestea pot urmări patrulele de la vamă şi transmite coordonatele lor traficanţilor.

Pe măsură ce cartelurile s-au dotat cu drone, procuratura generală din Mexic a lansat anchete privind acţiuni teroriste din partea grupărilor de crimă organizată şi au confiscat atât drone, cât şi explozibili.

Experţii americani şi mexicani se tem că militarizarea cartelurilor va produce mai multe victime şi va complica lupta de oprire a traficului de droguri.

Luna trecută, SUA şi Mexic au discutat o nouă politică comună de securitate prin care cele două ţări să colaboreze împotriva crimei organizate transnaţionale şi să abordeze probleme precum armele, traficul de droguri şi violenţele, dar şi dependenţa de droguri şi lovirea surselor de finanţare a cartelurilor.

Tentativele anterioare de a lupta cu cartelurilor nu s-au dovedit de succes în Mexic începând cu războiul declarat drogurilor şi terminând cu politica „îmbrăţişări, nu gloanţe” a actualului preşedinte mexican, Întrucât acestea doar au sporit numărul victimelor şi au consolidat cartelurile, care au devenit tot mai puternice.

Poliţiştii au devenit fugari

Potrivit unei statistici a Centrelor pentru prevenţia şi controlul Bolilor din SUA, peste 81.000 de americani au murit în urma supradozelor în ultimul an, cel mai mare număr înregistrat în decursul a 12 luni.

Potrivit unui portal de ştiri din statul Guanajuato, cel puţin şapte ofiţeri de poliţie au fost ucişi în 2021, în cadrul ofensivei asupra forţelor de aplicare a legii lansată de carteluri. Potrivit unei anchete AP, cartelul Jalisco Noua Generaţie a răpit din casele lor şi a torturat ofiţeri din forţa de elită Grupul Tactic pentru a obţine nume şi adrese ale altor ofiţeri.

Pe un banner agăţat în luna mai pe o clădire din Guanajuato stă scris: „Dacă vreţi război, îl veţi avea. V-am dovedit deja că ştim unde sunteţi. Venim după voi toţi.Vom ucide doi din grupul vostru tactic la fiecare arestare a unuia de-al nostru, o vom face acasă, şi afară, în vehiculele de patrulare”.

„O bună parte din forţa de elită a poliţiei a decis să plece. Şi-au luat familiile, şi-au abandonat casele şi au fugit, s-au ascuns. CJNG vânează forţele poliţiei din Guanajuato, este un război făţiş declarat forţelor de securitate ale guvernării statale”, a spus David Saucedo, analist de securitate din Mexic.

Mai mult, cartelul ucide şi membri ai familiei poliţiştilor.  Media crimelor asupra forţelor poliţiei din statul Guanajuato începând din 2018, şi anume 75 pe an, depăşeşte media anuală a SUA, la populaţie de 50 de ori mai mare.

Potrivit estimărilor cartelurile controlează „între 35% şi 40% din Mexic”, spune fostul ambasador SUA în Mexic Christopher Landau,  care a criticat altitudinea de „ laissez-faire” a preşedintelui mexican Andrés Manuel López Obrador.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite