Profil: Mahmoud Jibril, primul președinte ales al Libiei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mahmoud Jibril, posibilul preşedinte libian
Mahmoud Jibril, posibilul preşedinte libian

Mişcările tensionate existente în Libia par să se finalizeze cu un preşedinte, primul ales de populaţie în ultimii 60 de ani, interesul său pentru reformarea statului reflectându-se în planurile economice bine punctate şi elaborate.

Noua ascensiune politică a lui Mahmoud Jibril, un politician perseverent educat în stil american, l-a readus în atenția presei libiene, dar și a celei internaționale.

În acest context, relevantă este întâlnirea dintre politician și reporterul de la publicația „TIME”, din 2010. La vremea aceea, Jibril își imagina o guvernare de tip occidental, care ar putea transforma Libia, dintr-o dictatură înăbușitoare, într-o țară înfloritoare a secolului al XXI-lea.

„Trebuie să existe un cadru legal pentru separarea puterii în stat și dreptul la liberă exprimare. Noi, ca națiune, suntem foarte întârziați. Trebuie să reducem decalajul de timp pentru a realiza schimbările”, a declarat Jibril pentru publicația „Time”.

Anul trecut, în Libia a avut loc o revoluție sângeroasă, soldată cu mii de morți, printre care și fostul dictator Muammar Gaddafi, pentru a reduce perioada de timp destinată reformelor prevăzute în planul lui Jibril. Acest pas era de neimaginat în 2010.

Datorită alegerilor electorale care au avut loc în Libia pe 7 iulie, Jibril ar putea avea posibilitatea să pună în practică planurile sale. Chiar dacă vor mai trece câteva zile până când oficialii vor confirma rezultatele alegerilor, Alianța Forțelor Naționale, condusă de Jibril, este sigura că a obținut cele mai multe de voturi pentru Congresul General Național, alcătuit din 200 de locuri. Chiar dacă Jibril nu a spus că intenționează să fie noul lider, totuși victoria Alianței îl plasează la șefia primului guvern ales în ultimii 60 de ani și a primului guvern format după Primăvara Arabă, care nu este dominat de un partid islamic. 

Educația și întoarcerea în țară

Pentru economistul în vârstă de 60 de ani, cu un doctorat în științe politice, eliberat de Universitatea din orașul american Pittsburgh, președinția este cea mai surprinzătoare traiectorie a carierei. În 1975 a plecat să studieze în Statele Unite ale Americii. În 2007, a fost convins să se întoarcă în țară de Saif al-Islam, fiul lui Gaddafi, pe care îl vedea capabil de a aplica reforme drastice. Din noua funcție, Jibril i-a declarat ambasadorului american din Libia, Gene Cretz, că țara sa „se deschide larg și rapid”, potrivit unei telegrame scrise de ambasador în 2009 și publicată, ulterior, de WikiLeakes. În plus, Cretz a declarat că a fost convins de economist că în Libia există multe oportunități de afaceri pentru companiile americane.

Planurile de reformă și impactul trecutului

De asemenea, Jibril a crezut în schimbare în timpul regimului lui Gaddafi. Mulți libieni pun sub semnul întrebării rolul lui ca susținător al dictaturii, mai ales că provine din cel mai popular trib din Libia, Al-Warfalla, care a susținut ideile regimului lui Gaddafi.  

Dar la începutul anului 2011, Jibril a ajuns la concluzia că ideile de reformă ale lui Saif, reale sau nu, nu aveau șanse de reușită, atât timp cât tatăl său și simpatizanții conservatori rămâneau la putere.

În acest context, în februarie 2011, Jibril a părăsit Tripoli și s-a alăturat revoluției în Benghazi. Din această parte a baricadei, a început să atragă liderii mondiali să susțină rebelii. Treptat, Jibril a obținut recunoașterea formală pentru rebeli din partea fostului președinte francez Nicolas Sarkozy în timpul unei întâlniri importante de la Palatul Élysée, din martie 2011. La Tripoli, Saif a declarat publicației „Time” că unul dintre cei mai apropiați oameni ai săi l-a trădat. Însă, până atunci, munca diplomatică a lui Jibril a dat roade și regimul lui Gaddafi a fost cel condamnat, și nu reformele lui Saif.

Jibril a devenit liderul rebelilor din Consiliul Național de Tranziție din Libia. Mulți dintre colegii lui l-au criticat pentru incapacitatea de a delega responsabilitățile în mod corespunzător. A renunțat la această funcție după ce Gaddafi a fost asasinat în octombrie anul trecut și a început să-și contureze viitorul politic, care se datorează, în mare parte, succesului de a transforma o revoltă într-o revoluție. 

„Jibril a jucat un rol esențial în obținerea aprobării internaționale pentru rebeli și toți îi recunosc acest merit”, a scris Sami Zaptia, editor șef la Libya Herald, o publicație online în limba engleză.

Trecutul lui în interiorul tribului Al-Warfalla face din Jibril un candidat ideal pentru atragerea susținătorilor lui Gaddafi în construirea unei noi Libii. „Nu cred că sunt mulți cei care contestă calitățile de olanificator, strategist și vizionar ale lui Jibril”, a mai scris Zaptia.

Principalele provocări

Cu rezerve masive de țiței și cu o populație de doar 6,3 milioane de locuitori, Libia dispune de suficiente fonduri pentru a implementa reformele economice, spre deosebire, de Egipt, care depinde de ajutorul american. Cu toate acestea, nenumăratele arme rămân în mâinile grupurilor militare ostile. În plus, șomajul tinerilor rămâne încă excesiv, conform Băncii Africane de Dezvoltare.

Totodată, Jibril va porni la drum cu un mare avantaj: un plan deja făcut pentru viitor, pe care l-a elaborat în calitate de conducător al Consiliului de Dezvoltare Economică din Libia, cu ajutorul consultanților de la Grupul de Monitorizare de la Cambridge, Ernst & Young și Grupul de la Oxford. La vremea respectivă, aceste grupuri de consultanță au fost puternic criticate de grupurile de monitorizare a situației din Libia pentru faptul că sperau în posibilitatea ca țara să fie reformată sub conducerea lui Gaddafi. Însă, această critică s-a dovedit a fi valabilă.

Într-un interviu din noaptea în care Gaddafi a fost ucis, Jibril a declarat reporterului „Time” din Tripoli că fostul lider i-a blocat de fiecare dată toate propunerile de reformă. Printre planurile sale, a amintit de dezvoltarea masivă a turismului, proiecte pentru energie solară și eoliană de-a lungul liniei de coastă a Mării Mediteraneene, un control sever asupra sistemului de educație învechit și un program de mobilizare a milioane de femei discriminate.

Planul este gata”, a declarat Mahmoud Jibril. Acum este timpul să-l pună în aplicare. 

.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite