Primele reacţii ale autorităţilor japoneze, la o săptămână de la fuga spectaculoasă a fostului şef Nissan-Renault

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii japonezi au făcut primele declaraţii publice la o săptămână după fuga din Japonia a fostului şef Renault-Nissan Carlos Ghosn catalogând-o ca „frauduloasă”. Ministrul Justiţiei a promis reguli mai aspre pentru imigranţi, relatează CNN.

Ministrul japonez al justiţiei şi biroul procuraturii din Tokyo au oferit primele declaraţii de la fuga spectaculoasă a lui Ghosn, de acum o săptămână.

Ghosn a părăsit Japonia „ilegal prin mijloace frauduloase” a spus ministrul japonez al justiţiei Masako Mori, precizând că autorităţile nu au înregistrări oficiale ale plecării acestuia din Japonia şi că procurorii au deschis o anchetă. 

Totodată, aceasta a cerut biroului pentru imigrări să impună reguli mai dure la plecarea din Japonia „astfel încât o asemenea situaţie regretabilă să nu se mai repete”.

Ea a mai transmis că eliberarea pe cauţiune a fost „anulată” şi a confirmat că guvernul japonez a solicitat Interpolului să emită o notificare roşie (aviz de cercetare internaţională) pe numele lui Ghosn.  Libanul a anunţat săptămâna trecută că a primit notificarea.

Într-un comunicat separat, Takahiro Saito adjunctul procuraturii din Tokyo a transmis că Ghosn care se afla în arest la domiciliu „a ignorat intenţionat” condiţiile eliberării pe cauţiune, iar fuga sa poate fi considerată infracţiune: „Ghosn şi-a încălcat promisiunea de a apărea în faţa instanţei şi a fugit din Japonia”, a spus el. 

Potrivit Japan Times, procurorii s-au simţit răzbunaţi, întrucât s-a dovedit că solicitarea lor ca fostul om de afaceri să rămână în custodia poliţiei a fost întemeiată: „acuzatul avea mijloace financiare şi o reţea vastă în străinătate. A fost floare la ureche să fugă”. Aceştia au spus că dată fiind influenţa lui în Japonia şi pretutindeni în lume exista pericolul de a distruge probe.

Ghost a reuşit să convingă instanţa că nu există riscul să fugă, decizia în favoarea eliberării condiţionate fiind considerată controversată în Japonia.

Japonia a reintrat în vizorul internaţional cu acest caz prin faptul că autorităţile pot ţine în custodie indefinit acuzaţii în aşteptarea procesului. Însă procurorii argumentează că o detenţie prelungită este necesară pentru a dovedi vinovăţia clară şi pentru un caz solid al acuzării.

Fost preşedinte şi CEO al grupului Nissan-Renault, Ghosn, de origine libaneză, era arestat la domiciliu în Japonia pentru acuzaţii de nereguli financiare, o condiţie pentru eliberarea sa pe cauţiune fiind interdicţia de a ieşi din ţară. Acesta spune că a fugit în Liban „pentru că nu mai dorea să fie prizonier în cadrul unui sistem judiciar corupt”.

Mori a apărat sistemul judiciar al Japoniei îndreptat către aflarea adevărului în fiecare caz şi a spus că „drepturile fundamentale ale omului” sunt asigurate, iar fuga unui acuzat eliberat pe cauţiune nu este justificată.

Arestat în noiembrie 2018 Ghosn a fost acuzat de mai multe nereguli financiare, între care faptul că nu şi-a declarat toate veniturile şi a folosit 5 milioane de dolari din banii companiei Nissan pentru a finanţa o reprezentanţă auto. El a negat acuzaţiile. După arestare, a fost demis de Nissan şi Mitsubishi Motos, iar  ceva mai târziu a demisionat de la Renault.

Avocatul său japonez, Junichiro Hironaka, a declarat sâmbătă că echipa de avocaţi urmează să demisioneze după ce a luat legătura cu Ghosn. Evadarea clientului său a fost o surpriză totală pentru Kironaka, care s-a arătat dezamăgit la aflarea veştii.

Cum a fugit fostul şef al Nissan-Renault

Autorităţile japoneze încearcă acum să afle cum a reuşit Ghosn să fugă ajungând cu un avion în Turcia, iar de acolo în Liban. Ghosn, care a ieşit din locuinţă ascuns în caseta unui instrument muzical după concertul  unei trupe la reşedinţa sa, spune că familia sa nu a fost implicată în evadare, el plănuindu-şi singur fuga timp de câteva săptămâni, cu ajutorul unei reţele de asociaţi.

Săptămâna trecută, compania turcească MNG, care operează avioane private, a confirmat că două dintre avioanele sale au fost folosite „ilegal” – unul a aterizat luni aeroportul Atatürk, închis zborurilor comerciale, iar altul a decolat de pe acelaşi aeroport spre Beirut.

Ministrul turc al justiţiei a anunţat zilele trecute că doi cetăţeni străini „au fost implicaţi în tranzit", fără a specifica naţionalitatea acestora. Potrivit presei turce, care citează un oficial din Ministerul de Interne, poliţia de frontieră turcă nu a fost informată de sosirea lui Ghosn, iar intrarea şi ieşirea lui din ţară nu au fost înregistrate.

Mai recent, potrivit ziarului turc Sabah, şapte persoane au fost arestate în legătură cu ancheta. Patru sunt piloţi, unul este un manager principal al unei companii de transport de marfă, ultimii doi sunt muncitori la aeroport.

În Liban, autorităţile au anunţat că Ghosn a intrat legal în ţară, cu paşaport francez. Libanul nu are un tratat de extrădare cu Japonia, ceea ce înseamnă că este foarte puţin probabil ca Ghosn să fie obligat să se întoarcă. 

Postul japonez de televiziune NHK a relatat că Ghosn avea un paşaport de rezervă, încuiat într-un seif, pe lângă alte trei paşapoarte aflate în posesia avocaţilor săi. El ar fi fost obligat să aibă un paşaport asupra lui, deşi se afla sub arest la domiciliu, întrucât în Japonia străinii trebuie să deţină carduri de identificare emise de guvern sau să aibă permanent la ei paşaportul.

NHK a mai relatat că avocaţii lui Ghosn au solicitat ca termenii eliberării pe cauţiune să fie modificaţi astfel încât acesta să aibă la el paşaportul, într-o casetă închisă. Cheia casetei ar fi fost în posesia avocaţilor acestuia.

Născut în Brazilia din părinţi libanezi, Ghosn s-a mutat în Liban pe când avea şase ani şi a locuit acolo până când a plecat în Paris la universitate. Guvernul libanez s-a transformat într-un apărător al lui Ghosn de la arestarea sa din noiembrie 2018 şi a transmis că reprezintă „una dintre poveştile de succes ale Libanului în străinătate”.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite