Prima vizită în China a unui ministru de externe australian din ultimii patru ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de externe al Australiei, Penny Wong, va merge marţi, 20 decembrie, în China, prima vizită la acest nivel din ultimii patru ani între cele două ţări şi un semn al dezgheţului relaţiilor, notează AFP.

Ministrul de externe al Australiei, prima vizită din ultimii patru ani în China
Ministrul de externe al Australiei, prima vizită din ultimii patru ani în China

Canberra a anunţat că Penny Wong se va deplasa la Beijing pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări şi pentru a se întâlni cu consilierul de stat şi ministru chinez de externe, Wang Yi, potrivit Agerpres.

„Australia caută o relaţie stabilă cu China. Vom coopera când vom putea, vom fi în dezacord când trebuie şi ne vom angaja în interesul naţional", a declarat premierul Anthony Albanese anunţând vizita.

Ultima vizită oficială la Beijing a unui ministru australian de externe a avut loc în 2018.

De atunci, relaţiile excelente altădată s-au deteriorat.

Cauzele relațiile tensionate dintre China și Australia

Punctele de dispută includ operaţiunile de influenţă chineze în regiune, precum şi represiunea Beijingului în provincia Xinjiang, în Tibet şi Hong Kong.

Diferendele au ajuns la apogeu în 2020, când Canberra a cerut o anchetă asupra originilor COVID-19 care a fost observat pentru prima dată în China. Beijingul a răspuns în special cu un val de sancţiuni punitive asupra mai multor produse importate din Australia.

Relaţiile dintre Australia şi principalul său partener comercial s-au destins după ce premierul Albanese s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping la Bali, în noiembrie.

Sancţiunile economice nu au fost ridicate, deşi Australia a precizat că doreşte să fie ridicate. Observatorii se îndoiesc că relaţiile se vor îmbunătăţi rapid.

Canberra s-a angajat în reforme militare de amploare menite să descurajeze ameninţările străine, inclusiv achiziţionarea de submarine cu propulsie nucleară.

Deşi este rareori menţionată în mod explicit, această evoluţie este aproape în întregime legată de creşterea militară rapidă a Chinei şi de poziţia sa tot mai afirmată în străinătate sub preşedintele Xi Jinping.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite