Prima versiune a acordului COP26, publicată: Ţările sunt îndemnate să reducă emisiile pentru a evita creşterea temperaturii globale peste 1,5° Celsius

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acordul defineşte ceea ce negociatorii speră că va fi rezultatul discuţiilor de la COP26.
Acordul defineşte ceea ce negociatorii speră că va fi rezultatul discuţiilor de la COP26.

Prima versiune a unui acord care stabileşte cum ţările vor reduce emisiile pentru a evita creşterea temperaturii globale peste 1,5C a fost publicată, iar prim-ministrul britanic Boris Johnson va reveni la COP26 de la Glasgow pentru a îndemna naţiunile să „elimine toate opreliştile” în limitarea încălzirii, relatează BBC.

Acordul defineşte ceea ce negociatorii speră că va fi rezultatul discuţiilor de la COP26. 

Johnson a spus că negociatorii vor lucra pentru „a transforma promisiunile în acţiuni”.

Versiunea de şapte pagini se concentrează pe adaptare - sprijinirea ţărilor să gestioneze efectele schimbărilor climatice - şi finanţe, o chestiune controversată pentru că ţările mai sărace le învinuiesc pe cele mai bogate că nu contribuie suficient.

BBC scrie că documentul conţine paşi semnificativi pentru plafonarea creşterii temperaturii şi convingerea naţiunilor de a fi mai ambiţioase în ceea ce priveşte reducerea emisiilor.

Potrivit unui raport Climate Action Tracker, planeta se îndreaptă spre o încălzire de 2,4C faţă de nivelul preindustrial, în ciuda promisiunilor făcute la summit până acum. 

O creştere a temperaturii globale medii de 2 grade Celsius ar putea însemna că 1 miliard de oameni vor fi afectaţi de valuri de căldură, secetă şi precipitaţii extreme, a avertizat Met Office.

Oamenii de ştiinţă spun că lumea trebuie să limiteze încălzirea la 1,5C faţă de nivelul preindustrial, pentru a evita cele mai periculoase efecte ale schimbării climei.

Înainte de a reveni la summit, Johnson a declarat: „Echipele de negociere lucrează din greu în aceste ultime zile ale COP26 pentru a transforma promisiunile în acşţiune privind schimbarea climei. Încă sunt multe de făcut”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite