Președintele iranian Ebrahim Raisi: Nu am uitat şi nu vom uita sângele martiriului Soleimani
0Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a declarat marţi că „uciderea“ generalului Qassem Soleimani va fi „răzbunată“, adresându-se miilor de persoane care comemorau împlinirea 3 ani de la moartea comandantului, relatează AFP.
Generalul Qassem Soleimani, un personaj carismatic şi popular în Iran, a fost ucis într-un raid american la Bagdad în ziua de 3 ianuarie 2020, conform Agerpres.
„Nu am uitat şi nu vom uita sângele martiriului Soleimani“, a declarat Raisi, în faţa miilor de persoane adunate în cea mai mare sală de rugăciuni din Teheran în memoria fostului comandant al forţei Quds, aripa pentru operaţiuni externe a Gardienilor Revoluţiei.
El i-a avertizat pe 'ucigaşii şi organizatorii' crimei că 'răzbunarea sângelui martirului Soleimani este certă şi că aceia care au comis omorul nu îşi vor găsi somnul cu uşurinţă'.
Anul trecut, Raisi îl declarase responsabil de moartea lui Soleimani pe fostul preşedintele american Donald Trump şi jurase răzbunare dacă acesta nu va fi judecat.
Se pare însă că Trump nu este singurul american pe listă: Iranul 'a identificat şi inculpat 154 de acuzaţi, printre care 96 de cetăţeni americani', a declarat purtătorul de cuvânt al autorităţilor judiciare, Masoud Setayeshi.
Preşedintele iranian a mai spus că înfrângerea grupării jihadiste Stat Islamic (SI) a fost preludiul înfrângerii 'hegemoniei americane' în lume.
'Martirul Soleimani a învins Statele Unite, partizanii mişcării teroriste şi ai Statului Islamic în regiune (...) şi acesta a fost preludiul înfrângerii hegemoniei americane în lume', a afirmat el în faţa a mii de persoane care agitau drapele sau purtau portrete ale generalului.
Qassem Soleimani a fost ucis împreună cu locotenentul său irakian Abu Mahdi al-Muhandis într-un atac american cu drone în apropierea aeroportului din Bagdad.
Cinci zile mai târziu, Iranul a ripostat lansând rachete asupra unei baze americane la Ain al-Assad, care găzduia trupe americane în Irak, şi a alteia de lângă Erbil, în nordul ţării.
Niciun soldat american nu a fost ucis în aceste atacuri, însă, potrivit Washingtonului, zeci de persoane au suferit leziuni cerebrale traumatice în urma exploziilor.
Preşedintele Trump a declarat la acea vreme că a ordonat atacul cu drone ca răspuns la un un număr de atacuri împotriva intereselor americane în Irak, şi că erau aşteptate şi altele.
Ministerul de Externe iranian a transmis vineri pe Twitter că 'guvernul american actual poartă responsabilitatea internaţională definitivă a acestei crime'.