Premierul Canadei critică invitația Regatului Unit adresată lui Trump: „Subminează eforturile împotriva anexării”

0
0
Publicat:

Premierul canadian Mark Carney a criticat miercuri, 14 mai, decizia Regatului Unit de a-l invita pe președinte american Donald Trump la o a doua vizită de stat, calificând gestul drept unul „neinspirat”, care subminează eforturile Canadei de a răspunde ferm afirmațiilor lui Trump privind o posibilă anexare a țării sale de către SUA.

Regele Charles alături de Mark Carney. FOTO: Profimedia arhivă
Regele Charles alături de Mark Carney. FOTO: Profimedia arhivă

De la preluarea mandatului în ianuarie, Trump a sugerat în repetate rânduri că „ar fi bine ca țara vecină Canada să devină cel de-al 51-lea stat american” — o idee care a stârnit furie la Ottawa și a pus Londra într-o poziție delicată față de aliații nord-americani, relatează Reuters.

„Ca să fiu sincer, canadienii nu au fost deloc impresionați de acest gest... date fiind circumstanțele. A fost într-un moment în care am fost destul de clari cu privire la problemele legate de suveranitate!”, a declarat Carney într-un interviu pentru Sky News, referindu-se la gestul premierului britanic Keir Starmer de a-i înmâna personal invitația lui Trump în februarie, în timpul unei vizite la Casa Albă.

Mark Carney, care a devenit oficial prim-ministru luna trecută după ce a câștigat alegerile cu promisiunea de a-l confrunta ferm pe Donald Trump, a mai declarat că prezența Regelui Charles al III-lea la inaugurarea noului parlament canadian, programată pentru 27 mai, nu este întâmplătoare.

„Toate problemele legate de suveranitatea Canadei au fost accentuate de preşedinte. Deci, nu, nu este o coincidenţă, dar este, de asemenea, un moment de reafirmare pentru canadieni”, a afirmat Carney.

Regele Charles va deveni astfel primul monarh britanic care participă la inaugurarea parlamentului canadian din 1977 încoace. În ultimele luni, monarhul a făcut o serie de gesturi simbolice de solidaritate, precum purtarea unor medalii canadiene și plantarea unui arțar – simbol național al Canadei.

Pe de altă parte, premierul britanic Keir Starmer pare să mizeze pe consolidarea relației cu Washingtonul promițând creșteri ale cheltuielilor pentru apărare și punând accent pe fastul unei vizite de stat ca simbol al relațiilor anglo-americane. Donald Trump, cunoscut admirator al familiei regale britanice, a acceptat recent un acord comercial bilateral limitat cu Londra.

Răspunzând criticilor lui Carney, ministrul britanic pentru relații interguvernamentale, Pat McFadden, a declarat că fiecare țară are dreptul să-și gestioneze relațiile externe așa cum consideră de cuviință.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite