Povestea din spatele clipului în care o femeie este decapitată: de ce n-o identifică nimeni pe victima a cărei faţă se vede clar
0Un clip video de 40 de secunde în care o femeie este ucisă prin decapitare a stârnit o amplă dezbatere mondială. Pe lângă problema violenţei, la fel de mult accent s-a pus şi asupra problemei morale: să publici sau nu un astfel de conţinut? Identitatea femeii şi motivele asasinatului au căzut însă în plan secund. S-a spus că este o soţie adulteră pedepsită de soţ. Fals. Deşi faţa i se vede clar, nimeni nu are curajul s-o recunoască.
Liderii din toate colţurile lumii au condamnat incidentul violent din Mexic şi, deopotrivă, conducerea Facebook pentru că permite publicarea unui astfel de conţinut. Facebook a înlăturat clipul, însă a revenit apoi asupra decizie, iar imaginile sunt în continuare pe reţeaua de socializare. Motivul invocat de compania din spatele platformei este că permite publicarea clipului cât timp aceasta este făcută pentru a condamna violenţa şi pentru a combate astfel fenomenul.
Între toate aceste controverse, câteva dintre primele întrebări ridicate de un astfel de subiect a rămas fără răspuns. Cine este femeia? Cine este cel care o decapitează? De ce o ucide?
În prezent, în spaţiul virtual circulă mai multe ipoteze cu privire la identitatea femeii şi la ucigaşul ei. Una dintre cele mai răspândite este că victima este o soţie adulteră pedepsită astfel de soţ. De fapt, în primele secunde ale clipului se aude clar că nu este vorba de asta.
O voce joasă de bărbat spune în loc de introducere: „Ei bine, domnilor, asta se întâmplă cu toţi cei din Cartelul din Golf. Din partea Los Zetas”. Cele două nume amintite sunt, de fapt, numele a două grupări infracţionale, specializate în traficul de droguri.
Identitatea victimei rămâne însă în continuare un mister, deşi faţa i se vede clar. Nimeni însă nu a anunţat că o recunoaşte. Potrivit unei investigaţii BBC, autorităţile mexicane nu au demarat nicio anchetă pentru a stabili identitatea victimei şi pentru urmărirea ucigaşilor.
Aceasta pentru că majoritatea ofiţerilor de poliţie din Mexic lucrează ziua la secţie şi noaptea - pentru grupările infracţionale. Aceasta este poate cea mai puternică armă a cartelurilor, explică dr. George Grayton, autorul volumului „Oamenii călăului”, specialist în gruparea infracţională Los Zatas.
„Oamenii sunt reticenţi în a anunţa crime, chiar şi pe cele mai îngrozitoare. Forţele statului nu sunt cu mult mai bune când vine vorba despre corupţie şi colaborrea cu cartelurile de droguri”, explică el pentru BBC.
În plus, din clip nu se poate identifica locul în care s-a petrecut crima, prin urmare nu pot fi indicate nici autorităţile locale care ar trebui să ancheteze incidentul şi nu o fac.