Polonia ar putea scăpa de viza SUA. România, încă nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul depus în Congres relaxează regulile de intrare în Visa Waiver. Doar pentru unii aliaţi.

Un nou proiect de lege privind eliminarea obligativităţii vizelor pentru anumite state (Visa Waiver) a fost depus în Congresul SUA marţi. România tot nu se încadrează în criterii. Teoretic, proiectul (sprijinit şi de democraţi, şi de republicani, şi de preşedintele Obama) arată că statele care vor să scape de vizele SUA nu trebuie să aibă o rată de respingere a vizelor mai mare de 3%. Se lasă însă o portiţă pentru aliaţii SUA în lupta contra terorismului. Mai exact, Secretarului pentru Securitate Internă i se lasă libertatea de a accepta în program şi state a căror rată de respingere este de până la 10%, dacă aceste state sunt aliaţi ai SUA. Această rată s-ar calcula „în funcţie de numărul total de aplicanţi, socotiţi individual". Până în prezent, fiecare refuz era socotit şi contribuia la rata totală de respingeri, indiferent că o aceeaşi persoană era respinsă de zece ori.

Deocamdată, România nu se integrează nici în acest nou criteriu. Rata de respingere este în cazul ţării noastre de 22,4%. Proiectul a fost introdus de senatorii americani Barbara A. Mikulski (democrată, reprezentând statul Maryland) şi Mark Kirk (republican, reprezentând statul Illinois), relatează Mediafax.

România salută proiectul

Intitulat „Visa Waiver Program Enhanced Security and Reform Act", documentul a fost urgentat la solicitarea preşedintelui Obama. Legislaţia ar putea fi adoptată până la vară. Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, a salutat proiectul. Pe 4 ianuarie, potrivit Mediafax, Ministerul de Externe aprecia că „pragul actual de 3% al ratei de refuz al solicitărilor de viză este, în mod obiectiv, extrem de dificil de atins".

Proiectul legislativ mai prevede şi că statele care doresc să fie incluse în programul Visa Waiver trebuie să aibă o rată de depăşire a perioadei de şedere legală („overstay rate") de maximum 3%. Şi acest criteriu lasă însă o oarecare libertate Departamentului de Securitate Internă. Astfel, acesta poate face excepţie de la aplicarea acestui criteriu pentru ţările a căror participare la Visa Waiver nu prezintă o ameninţare la adresa securităţii sau a normelor privind imigraţia şi cu condiţia ca respectivele state să „coopereze pe deplin cu SUA în combaterea terorismului".

Invers, statele care au intrat deja în Visa Waiver pot fi „retrogradate" o perioadă. Departamentul amintit poate plasa un stat într-o „perioadă de probă" dacă acesta depăşeşte rata de 3%.

Noul proiect pare gândit pentru a scăpa în principal Polonia de vize. Varşovia are o rată de refuzuri de 10,2% în prezent, ceea ce înseamnă că mai este necesar doar un mic efort pentru a ajunge la nivelul de 10% solicitat aliaţilor. „Modernizarea programului Visa Waiver va consolida securitatea naţională şi va impulsiona relaţiile cu aliaţi importanţi precum Polonia", a confirmat unul dintre iniţiatorii legii, democratul Mike Quigley, potrivit radioului naţional polonez. În America există şi circa 10 milioane de cetăţeni cu origini poloneze, ceea ce i-ar putea oferi actualului preşedinte voturi importante. 

90 de zile pot rămâne în SUA turiştii sau oamenii de afaceri din statele care sunt parte din programul Visa Waiver.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite