Plajele din Sri Lanka au fost acoperite de petrol şi peleţi de plastic din cauza unui nave care arde de 8 zile FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA
FOTO EPA

Plajele de pe coasta de vest din Sri Lanka au fost acoperite de petrol şi reziduuri de plastic provenite de la un cargobot aflat în flăcări la mică distanţă de ţărm, informează BBC. Nava X-Press Pear, înregistrată în Singapore, transporta produse chimice şi cosmetice, iar la bordul ei a izbucnit un incendiu acum opt zile.

Marina din Sri Lanka încearcă, alături de Marina Indiană, să stingă focul, care se extinde din cauza vântului, existând temeri că incendiul ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru mediul înconjurător. Dacă nava se scufundă, sute de tone de petrol s-ar putea scurge în apă, cu un impact major pentru viaţa marină, scrie Digi24. 

Deşi plajele sunt deja acoperite de petrol, problema cea mare sunt reziduurile, compuse din mici peleţi de plastic, care s-au răspândit deja şi în zona altor oraşe de pe coasta de vest a statului insular.

Profesorul în politici de mediu Jagath Gunawarnadena a declarat pentru BBC că pericolul acestor mici peleţi este că plutesc şi până la urmă se descompun în mare, crescând cantitatea de fragmente de microplastic, dăunătoare vieţii marine.

GALERIE FOTO

Preşedintele Autorităţii de Protecţie a Mediului din Sri Lanka, Dharshani Lahandapura, a declarat pentru AFP că echipajul ştia că există o scurgere de acid azotic pe navă încă dinainte ca nava să ajungă în apele locale, iar incendiul putea fi evitat dacă se intervenea din timp.

Oficialii locali au depus o plângere la poliţie împotriva căpitanului navei, care a fost salvat marţi, alături de alţi membri ai echipajului.

Xpress Shipping, compania din Singapore care deţine vasul, a confirmat că echipajul ştia de scurgerea de acid azotic, dar că nu a primit permisiunea de a acosta în India şi Qatar şi de a lăsa nava acolo, înainte să se declanşeze incendiul.

x-press pearl nava sri lanka FOTO EPA

FOTO EPA

„Cea mai bună opţiune a noastră este să curăţăm plajele şi estimăm că această operaţiune va dura câteva săptămâni, dacă nu câteva luni", a declarat preşedintele Autorităţii de Protecţie a Mediului din Sri Lanka. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite