Pietrele de la Stonehenge încep să "vorbească"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii au descoperit, lângă megalit, ceea ce se crede a fi cea mai mare aşezare neolitică din nordul Europei Vestigiile de la Durrington Walls atestă existenţa unui sat în care au locuit

Arheologii au descoperit, lângă megalit, ceea ce se crede a fi cea mai mare aşezare neolitică din nordul Europei

Vestigiile de la Durrington Walls atestă existenţa unui sat în care au locuit constructorii sitului megalitic cu o vechime de cel puţin 4.500 de ani. Ele deţin cheia enigmei celebrului Stonehenge.

Săpăturile arheologice de la Durrington Walls, la aproximativ 4 kilometri nord de Stonehenge, au scos la lumina zilei resturile a opt locuinţe situate pe ambele părţi ale unui drum care ducea la un râu.

Testele magnetometrice au detectat vetre de foc care indică faptul că toată valea era plină de case din lemn, a explicat arheologul britanic Mike Parker Pearson. Potrivit acestuia, în zonă au existat cel puţin 100 de asemenea locuinţe. "Este uimitor cât de mare era satul în care au locuit constructorii Stonehenge-ului", a adăugat el, estimând că aşezarea ar fi putut avea 2.000 de locuitori.

Analiza caselor a dus la concluzia că este posibil ca unele să fi avut un statut superior faţă de celelalte. Studii geofizice au arătat că monumentul a fost construit pe porţiuni, la care probabil au lucrat grupuri diferite, în echipe de minimum 200 de persoane.

Cel mai frumos monument megalitic din Europa

Este pentru prima oară când s-au descoperit dovezi despre modul în care oamenii se organizau pentru a ridica megaconstrucţii în societatea neolitică. Oase de vaci şi de porci descoperite în zonă i-au făcut pe cercetători să deducă faptul că aşezarea era temporară, nu permanentă. Nu s-au găsit evidenţe ale unor activităţi zilnice de cultivare a pământului sau de creştere a animalelor.

Stonehenge este un monument megalitic circular ridicat în perioada 3100-1500 î.Hr. El este situat la 13 km nord de Salisbury, Marea Britanie. Cel mai frumos monument megalitic din Europa fascinează încă arheologii şi astronomii, care se întreabă: este un templu, un monument funerar sau un observator astronomic?

Până acum, s-a ştiut că celţii au avut un mare respect pentru Stonehenge, dar nu s-a ştiut cine au fost constructorii acestuia. Este sigur că druizii au folosit monumentul pentru ceremoniile lor. Totuşi, pietrele existau pe pământ britanic cu mult înaintea sosirii celţilor.

Nicio lucrare de referinţă nu a putut spune cu certitudine cine au fost constructorii Stonehenge-ului. Cum au putut ei manipula monoliţi care ating 50 de tone? Niciun om de ştiinţă nu a putut explica modul în care au putut fi căraţi de la mari distanţe, într-o vreme în care carul cu roţi nu exista. Printre numeroasele caracteristici care uimesc se numără şi faptul că precizia amplasamentelor megaliţilor e prea mare pentru a fi fost rodul întâmplării. (Arina Avram)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite