Pierderi uriaşe pentru Goldman Sachs după ce un fost director face praf compania în paginile “New York Times”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost angajat al gigantului financiar Goldman Sachs a produs un adevărat cutremur pe Wall Street. După ce a denunţat, într-o scrisoare publicată în "New York Times", comportamentul Goldman Sachs faţă de clienţii săi, fostul director s-a văzut răzbunat. În decurs de câteva ore, compania a pierdut 2,15 miliarde de dolari pe burse, scrie "Bloomberg". Valoarea acţiunilor sale a scăzut cu 3,4% pe bursa din New York.

"În ultimele 12 luni, am văzut cinci directori cu atribuţii executive care îşi numeau clienţii păpuşi muppets, uneori chiar şi în cadrul unor emailuri interne. Mă năuceşte cum oameni cu asemenea atribuţii nu pricep un adevăr de bază: atunci când clienţii nu mai au încredere în tine, încetează să mai facă afaceri cu tine", scria Greg Smith în scrisoarea publicată de "New York Times". Articolul a fost trimis prin email la mii de oameni care lucrează pe Wall Street.

Potrivit acuzaţiilor lansate de Smith, directorii executive de la GS nu şi-au schimbat comportamentul nici după ce compania a fost nevoită să plătească 550 de milioane de dolari în cadrul unui proces în care a fost acuzat de fraudă şi de înşelare a încrederii clienţilor de către Subcomitetul permanent de Investigaţii din cadrul Senatului SUA.

"Un articol radical, puternic", spune Paul Volcker, fostul şef al Rezervei Federale despre gestul lui Greg Smith. "Mă tem că e o afacere care duce la o mulţime de conflicte de interese", a apreciat Volcker. Acelaşi Volcker este iniţiatorul unei legi care ar limita posibilitatea unor giganţi financiari ca Goldman Sachs să facă speculaţii cu banii clienţilor.

"Îi loveşte. Percepţia despre firmă a avut de suferit şi acum mulţi din învingătorii de mâine se opresc şi se întreabă: chiar vreau să rămân cu Goldman?", apreciază Stephane Rambosson, partener la firma de cercetare Veni Partners din Londra şi fost angajat la Citigroup.

"De ce plec de la Goldman Sachs" - Scrisoarea publicată în "New York Times"

Miercuri a fost ultima mea zi ca angajat al Goldman Sachs. După 12 ani în care am fost alături de această companie, pot spune că am ajuns să înţeleg traiectoria culturii sale, să-i înţeleg şi pe oameni, dar şi identitatea Goldman Sachs în lumea afacerilor. Cinstit vă spun că, în prezent, mediul intern de la Goldman Sachs este mai toxic şi mai distructiv ca niciodată.

Pe scurt, interesul clienţilor este dat din ce în ce mai mult la o parte prin felul în care compania înţelege să facă bani. Goldman Sachs este una dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume şi este prea integrată în finanţele lumii ca să continue să acţioneze astfel. Goldman s-a depărtat prea mult de ceea ce era atunci când m-am angajat acolo, imediat după facultate.

Sunt trist când arunc în jur o privire şi văd că nimic din cultura iniţială a firmei nu mai stă în picioare. Nu mă mai simt mândru de slujba mea, nici nu mai am încredere în Goldman Sachs.

Sigur, n-a fost întotdeauna aşa. Dar acum am realizat că trebuie să plec deoarece nu mai pot să-i privesc în ochi pe tinerii candidaţi şi să le spun ce bine e să lucrezi la Goldman Sachs.

Cum s-a ajuns aici? Firma şi-a schimbat viziunea faţă de principiul de leadership. Leadership-ul era privit, pe vremuri, ca o provocare de idei, ca o modalitate de face bine sau de a da exemplu. Astăzi, dacă faci bani mulţi pentru firmă, nu contează cum, vei ajunge într-un post cheie. Mai mult, tinerii analişti au un singur gând: „Câţi bani putem scoate de la acest client?".

La şedinţe, nimeni nu mai vorbeşte despre cum putem să-i ajutăm pe clienţi, ci despre cât de mulţi bani poate să facă Goldman Sachs de pe urma lor. În ultimele 12 luni i-am auzit pe mulţi şefi numindu-i pe clienţi „păpuşi muppets", chiar şi în e-mailurile interne.

Sper ca acest articol să fie un semnal de alarmă pentru directorii de la Goldman Sachs. Ar face bine să-i readucă pe clienţi în centrul atenţiei lor. Fără ei nu poţi face bani. Fără ei nu exişti.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite