Petrolier lovit de o dronă în largul Indiei. SUA: Iranul, foarte implicat în atacurile houthi asupra navelor comerciale
0Un tanc petrolier sub pavilion liberian și afiliat Israelului a fost lovit de o dronă în largul coastei de vest a Indiei, a anunţat sâmbătă firma britanică de securitate maritimă Ambrey, citată de Reuters.
Atacul, produs la 200 de kilometri sud-vest de Veraval, a provocat un incendiu care a fost stins între timp. Nu s-au înregistrat victime în rândul echipajului.
„Au fost raportate unele daune structurale şi ceva apă la bord. Nava este afiliată Israelului. Ea a contactat ultima dată Arabia Saudită şi destinaţia era India”, a precizat Ambrey pe site-ul său.
Contactată în legătură cu acest atac, Marina indiană nu a răspuns agenției de presă Reuters.
Incidentul survine în contextul atacurilor cu drone şi rachete asupra navelor comerciale în Marea Roşie lansate de rebelii houthi din Yemen susţinuţi de Iran, care spun că îi sprijină astfel pe palestinienii asediaţi de Israel în Fâşia Gaza. Rebelii houthi susțin că atacă doar nave asociate Israelului. Ca urmare a acestor atacuri, companiile maritime au fost nevoite să-și revizuiască rutele, ocolind Africa.
Iranul sprijină atacurile rebelilor din Yemen
Statele Unite, care au creat o coaliție navală internațională pentru a pune capăt acesto atacuri, afirmă că rebelii houthi nu acționează de unii singuri, ci cu ajutorul regimului de la Teheran.
Iranul a fost „foarte implicat în planificarea” recentelor atacuri ale rebelilor houthi asupra unor nave comerciale în Marea Roşie, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, Adrienne Watson, citată de AFP.
„Sprijinul iranian pentru houthi este solid şi se traduce în livrări de echipamente militare sofisticate, asistenţă în domeniul informaţiilor, ajutor financiar şi instruire”, a precizat ea.
„Nu avem niciun motiv să credem că Iranul încearcă să-i descurajeze pe houthi să mai continue acţiunile lor iresponsabile”, a adăugat Adrienne Watson.
Fără ajutorul Iranului, rebelii din Yemen „ar avea dificultăţi să găsească şi să lovească” vasele care circulă în Marea Roşie, a insistat purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.
Rebelii houthi, care controlează o mare parte din Yemen dar nu sunt recunoscuţi de comunitatea internaţională, repetă că vor continua atacurile atâta timp cât alimentele şi medicamentele nu se vor întoarce în cantităţi suficiente în Fâşia Gaza, teritoriul palestinian bombardat şi asediat de Israel ca reacţie la violența fără precedent produsă de Hamas în data de 7 octombrie, notează AFP.
Iranul recunoaşte sprijinul politic acordat rebelilor houthi, aflaţi în război din 2014 împotriva Guvernului din Yemen recunoscut pe plan internațional. Totuși, la fel ca în cazul înarmării Rusiei cu drone pentru a ataca în Ucraina, regimul de la Teheran neagă că furnizează echipamente militare rebelilor houthi.