Papa Francisc se pronunţă împotriva „discriminării injuste“ a homosexualilor, dar respinge cu fermitate căsătoriile gay

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc în timpul slujbei de Florii FOTO AP
Papa Francisc în timpul slujbei de Florii FOTO AP

Papa Francisc a îmblânzit vineri interdicţia privind accesul la comuniune pentru persoanele divorţate şi recăsătorite şi a evitat să condamne concubinajul şi metodele contraceptive, într-un document major care schimbă atitudinea Bisericii Catolice faţă de unele aspecte ale vieţii de familie şi pune accentul pe conştiinţa individuală, relatează Associated Press.

Suveranul Pontif a evitat să dea o directivă clară privind accesul la comuniune pentru catolicii recăsătoriţi civil, ci a preferat să îndemne preoţii să dea dovadă de „discernământ pastoral“ în cazul situaţiilor „complicate“ ale enoriaşilor lor.

Îndemnurile sale apostolice, aşteptate de mult timp şi reunite sub titlul de „Amoris Laetitia“, care înseamnă „Bucuria Iubirii“, sugerează că Biserica ar trebui să se concentreze mai puţin pe modul în care tratează persoanele divorţate şi mai mult pe a ajuta oamenii să aibă relaţii de iubire, în pofida provocărilor moderne, precum o viaţă mai lungă şi „egocentrismul tot mai răspândit“.

Cu toate acestea, Papa a subliniat că, în continuare, căsătoria ar trebui să fie un angajament pe viaţă.

Biserica nu trebuie să judece şi să „dea cu pietre“

Documentul ce are nouă capitole şi 325 de paragrafe cere şi eliminarea „discriminării injuste“ a homosexualilor, dar respinge cu fermitate căsătoriile între persoane de acelaşi sex. „Nu există absolut niciun motiv pentru a considera că uniunile homosexuale sunt din vreun punct de vedere similare sau apropiate planului lui Dumnezeu pentru căsătorie şi familie“, scrie în text.

Din acest punct de vedere, Suveranul Pontif nu a adus nicio modificare doctrinei catolice.  

Dar, citând selectiv din predecesorii săi şi subliniind propriile sale învăţături, Francisc a subliniat că Biserica nu trebuie să mai judece şi să „dea cu pietre“ în cei care nu reuşesc să respecte idealurile.

„Îi înţeleg pe cei care preferă o atitudine pastorală mai riguroasă, care nu lasă loc de confuzii (...). Dar cred cu sinceritate că Isus vrea o Biserică atentă la binele pe care Sfântul Duh îl aduce în mijlocul slăbiciunii umane“, a adăugat el.

Papa Francisc a subliniat că principalul ghid pentru catolici în ceea ce priveşte problemele complexe legate de relaţii sexuale, căsătorie şi viaţa de familie trebuie să fie conştiinţa individuală.

În ceea ce priveşte subiectul spinos al contracepţiei, Papa a subliniat că principalul ghid pentru catolici trebuie să fie tot conştiinţa individuală, nu regulile dogmatice. „Am fost chemaţi să formăm conştiinţe, nu să le înlocuim“, a scris el în text.

Scopul Bisericii - reintegrarea

Suveranul Pontif a atras atenţia că scopul Bisericii este să reintegreze şi să îi primească pe toţi membrii săi şi a cerut un nou discurs, care să ajute credincioşii să facă faţă problemelor actuale ale familiilor. El le-a cerut preoţilor să ia în calcul factori precum teama, ignoranţa şi obiceiurile atunci când sfătuiesc credincioşii care nu sunt perfecţi.

„Nu se mai poate spune că toţi cei care nu au situaţie convenţională trăiesc în păcat de moarte şi nu pot primi graţia divină“, a scris Papa Francisc. Chiar şi cei care trăiesc cu adevărat în păcat pot primi graţia divină sau pot fi mai apreciaţi de Dumnezeu pentru că încearcă să se ridice, a adăugat el.

Din multe puncte de vedere, documentul este important prin ceea ce nu prevede. De exemplu, în ceea ce priveşte planificarea familială responsabilă, Francisc nu menţionează opoziţia tradiţională a Bisericii Catolice faţă de metodele de contracepţie. „(Credincioşii – n.r.) să ia în considerare, cu atenţie, atât binele lor, cât şi al copiilor, atât cei născuţi deja, cât şi cei care ar putea veni în viitor. Părinţii înşişi şi nimeni altcineva vor trebui să ia această decizie, în ochii Domnului“, a subliniat Suveranul Pontif.

Francisc a făcut o singură referire la metoda de contracepţie acceptată anterior de Biserică, şi anume abţinerea de la relaţii intime în perioada în care femeia este fertilă. El a afirmat că această practică ar trebui promovată, dar nu şi că celelalte sunt intezise. Mai mult, Francisc a insistat asupra importanţei educaţiei sexuale în rândul copiilor.

Liderul de la Vatican a respins, însă, clar avorturile, pe care le-a descris drept „îngrozitoare“.

În ceea ce priveşte femeile, Papa a condamnat îndelung „violenţa verbală, fizică şi sexuală“ la care sunt supuse multe femei în căsnicie, a respins „supunerea sexuală“ şi a criticat practica mutilării genitale folosită, încă, în unele ţări din Africa.

Documentul marchează punctul culminant al unei consultări dificile, care a durat doi ani, a catolicilor de rând şi a clerului. Papa a iniţiat acest proces controversat în speranţa de a înţelege mai bine problemele cu care se confruntă familiile catolice în prezent şi pentru a le oferi o îndrumare pastorală mai bună.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite