Pandemia de COVID se va putea încheia în 2022 la nivel global. Ce spun experţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
FOTO Mediafax / Andreea Alexandru

Oamenii de ştiinţă analizează când şi unde va face COVID-19 tranziţia la categoria de boală epidemică în 2022 şi după anul viitor, pe măsură ce infectările cu varianta Delta scad în mai multe regiuni, potrivit Reuters.

Experţii în sănătate se aşteaptă ca primele ţări care vor ieşi din pandemie să aibă o combinaţie între rate mari de vaccinare şi imunitate naturală printre cei infectaţi cu coronavirus, precum SUA, Marea Britanie, Portugalia şi India. Însă aceştia avertizează că SARS-CoV-2 rămâne un virus imprevizibil cu mutaţii ce apar în urma infectării populaţiilor nevaccinate, scrie Digi24.

Experţii nu exclud în totalitate varianta unui „scenariu apocaliptic” în care virusul are mutaţii până la punctul în care evită imunitatea cu greu căpătată. Totuşi, ei sunt mai încrezători că multe ţări vor depăşi perioada grea a pandemiei.

„Credem că între acest moment şi sfârşitul lui 2022 este punctul în care vom controla acest virus...când vom putea reduce semnificativ boala severă şi moartea”, spune Maria Van Kerkhove, epidemiolog în fruntea acţiunii de combatere a COVID-19 de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Viziunea agenţiei se bazează pe munca cu experţii în boli care mapează cursul probabil al pandemiei în următoarele 18 luni. Până la sfârşitul lui 2022, OMS are în vizor ca 70% din populaţia lumii să fie vaccinată.

„Dacă ajungem la acea ţintă, vom fi într-o situaţie epidemiologică foarte foarte diferită”, a spus Van Kerkhove.

Aceasta este îngrijorat de ţările care au ridicat prematur restricţiile COVID. „Este uimitor pentru mine să văd, ştiţi, oameni pe stradă, ca şi cum totul s-ar fi încheiat”.

În luna august, cazurile COVID au scăzut în aproape toate regiunile de pe glob, potrivit raportului OMS de pe 26 octombrie.

Totuşi, Europa a fost o excepţie, Delta făcând noi ravagii printre ţările cu acoperire vaccinală scăzută, precum Rusia şi România, dar şi în locurile unde a fost ridicată obligativitatea purtării măştii.

Varianta a contribuit şi la numărul tot mai mare de infectări în ţări precum Singapore şi China, care au rate mari de vaccinare însă puţină imunitate naturală, din cauza restricţiilor mult mai dure.

„Tranziţia va fi diferită în fiecare loc din cauză că va fi condusă de cantitatea de imunitate din populaţie, obţinută în urma infectării naturale şi, desigur, distribuţia vaccinului, care este variabilă...de la regiune la regiune, de la ţară la ţară”, spune Marc Lipsitch, un epidemiolog de la Şcoala T.H. Chan pentru Sănătate Publică de la Harvard.

Chiar şi acolo unde numărul cazurilor cresc pe măsură ce ţările renunţă la restricţiile pandemice, precum în Regatul Unit, vaccinurile par să ţină oamenii în afara spitalelor.

Evoluţia se vede treptat

Aşteptările experţilor sunt ca virusul să rămână un factor important pentru îmbolnăvire şi decese în anii ce vor urma, precum alte boli epidemice, aşa cum este şi cazul malariei.

Unii experţi cred că virusul se va manifesta în cele din urmă mai mult ca pojarul, care este cauză pentru focare în rândul populaţiilor unde acoperirea vaccinală este scăzută.

În schimb, alţii spun că boala COVID va fi  una respiratorie sezonieră, precum gripa. Sau, virusul ar putea deveni mai puţin ucigaş, afectând în mare parte copiii, însă aceasta ar putea dura decenii, spun unii.

Virusul probabil va continua să aibă mutaţii, necesitând o doză booster (rapel) anuală făcută pentru a contracara tulpinile care circulă, spune Trevor Bedford, un virusolog de la Fred Hutchinson Cancer Center.

Dacă virusul va circula în tandem cu răceala, experţii americani în sănătate se aşteaptă ca acesta să aibă un impact semnificativ asupra sistemelor sanitare.

Chris Murray spune că „era intervenţiei publice masive în vieţile oamenilor prin mandate obligatorii” se va sfârşi în această iarnă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite