Pandemia COVID-19. „Staţi acasă, izolaţi-vă”: cum loveşte noul coronavirus în întreaga lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi vecini din Madrid schimbând o vorbă pe vremea pandemiei de coronavirus FOTO EPA-EFE
Doi vecini din Madrid schimbând o vorbă pe vremea pandemiei de coronavirus FOTO EPA-EFE

„Staţi acasă”, „Izolaţi-vă”: sunt două dintre recomandările răspândite intens pe toate canalele pentru a evita contactele cu ceilalţi şi extinderea pandemiei de coronavirus, care loveşte dur în aceste zile Italia.

Din Wuhan (China) până în Bolivia, trecând prin Franţa şi New York (Statele Unite), peste 900 de milioane de persoane sunt nevoite să stea izolate la domiciliu. Pentru unele este o recomandare, pentru altele este o obligaţie legală, relatează AFP.

Ţara cea mai afectată de covornavirusul SARS-CoV-2, care provoacă boala Covid-19, Italia trece printr-un moment dramatic ce îi înspăimântă pe ceilalţi, cu zone în care situaţia pare că nu mai poate fi controlată şi o suprasolicitare a sistemului medical.

Sâmbătă, Italia avea aproximativ 53.600 cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2, dintre care 4.825 fatale.

Medicii au cerut înăsprirea măsurilor „Apelul meu către instituţii este următorul: închideţi-vă”, a declarat şeful secţiei de cardiologie a principalului spital de la Brescia, un oraş din nordul Italiei.

Mesajul său a fost ascultat, premierul Giuseppe Conte anunţând oprirea „activităţilor de producţie care nu sunt strict necesare”. Vor fi menţinute active doar serviciile publice şi sectoarele economice esenţiale (sănătatea, alimentaţia, transporturile şi distribuţia, serviciile poştale şi financiare).

Aceste măsuri „sunt severe, ştiu. Dar nu avem alternativă. Trebuie să rezistăm”, a afirmat şeful Guvernului italian.

În schimb, preşedintele american Donald Trump, sceptic faţă de măsurile de izolare, vrea să stimuleze activitatea economică. El le-a solicitat republicanilor şi democraţilor să ajungă la un acord asupra conţinutului unui plan de relansare în valoare de 1.000 de miliarde de dolari.

„Pregătim măsuri cum nimeni nu a mai văzut vreodată”, a spus Trump de la Casa Albă cu mai puţin de opt luni până la alegerile prezidenţiale la care candidează pentru a-l doilea mandat.

Ce e mai rău de-abia acum urmează

Tot mai multe state federate  adoptă măsuri constrângătoare, susceptibile să frâneze prima economie a lumii. California şi New York, cele mai populate din Statele Unite, şi-au închis activităţile comerciale neesenţiale şi au instituit măsuri de izolare. Illinois, New Jersey, Connecticut, Pennsylvania şi Nevada au anunţat de asemenea restricţii severe.

Germania intenţionează să ajute cu 822 de miliarde de euro întreprinderile şi salariaţii afectaţi. Guvernul de la Berlin va recurge pentru prima dată la un împrumut din 2013 încoace, potrivit unui proiect de lege consultat de AFP.

Spania a lansat o ofensivă pentru a-şi echipa sistemul de sănătate. „Ce e mai rău de-abia acum urmează”, a apreciat premierul spaniol Pedro Sanchez, vorbind totodată de „o cursă contracronometru”.

Peste tot, sfatul este clar şi acelaşi: păstrarea distanţei unul de celălalt.

„Staţi acasă!”, scria cu majuscule la buletinul de ştiri al postului croat HRT.

Deşi este puternic afectat de noul coronabirus, înregistrând deja peste 1.500 de morţi, Iranul întârzie în schimb cu măsurile de izolare. Abia sâmbătă preşedintele Hassan Rohani a făcut apel la închiderea „centrelor comerciale”.

În unele locuri, „distanţarea socială” este considerată o utopie. În Fâşia Gaza, foarte dens populată, coronavirusul începe să atace, după cum a anunţat Ministerul Sănătăţii al enclavei palestiniene. Două persoane au fost găsite ca fiind purtătoare de SARS-CoV-2 şi plasate imediat în carantină.

Cu toate că populaţia este conştientă de pericol, sistemul medical riscă totuşi să nu mai facă faţă, confruntându-se cu „penurii de electricitate, medicamente de bază şi mână de lucru”, potrivit reprezentantului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în teritoriile palestiniene Gerald Rockenschaub.

Nevoit să se întoarcă din drum

Pe malurile Golfului, plajele se golesc puţin câte puţin, precum în Emiratele Arabe Unite de exemplu, unde autorităţile au decretat „închiderea plajelor, parcurilor, piscinelor, cinematografelor şi a sălilor de sport”.

Zonele rurale se arată reticente în a-i găzdui pe bogătaşii de la oraş. În Anglia, biroul de turism din Cornwall, o regiune slab populată în afara sezonului estival, le-a transmis vizitatorilor să-şi „amâne călătoriile”.

Forţele de ordine au misiunea să vegheze la respectarea măsurilor de izolare.

La Sydney (Australia), după o zi animată sâmbătă pe celebra plajă Bondi Beach, accesul a fost interzis duminică.

În Iordania, 392 de persoane au fost arestate în prima zi de aplicare a măsurilor de restricţii.

La Bagdad, în schimb, zeci de mii de musulmani şiiţi au sfidat restricţiile şi riscurile de dragul unui pelerinaj.

Frontierele se închid şi călătoriile, care presupun şi reveniri acasă, devin destul de complicate. Un indian a sperat să se întoarcă la New Delhi, dar aeronava sa a fost obligată să facă cale întoarsă la Amsterdam înainte de a intra în spaţiul aerian al Rusiei.

Europa a anunţat vineri suspendarea regulilor de disciplină bugetară. Inedită, măsura le va permite statelor membre să cheltuie cât vor considera că au nevoie pentru a contra încetinerea economică.

Până la 25 de milioane de locuri de muncă sunt ameninţate în lipsa unui răspuns coordonat la scară internaţională, a avertizat Organizaţia Internaţională a Muncii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite