Operaţiunea de salvare a comandoului SEAL ratată din cauza unui câine
0În misiunea de salvare a unor ostatici, cel mai mare avantaj al forţelor speciale americane, elementul surpriză, a fost pierdut din cauza lătratului unui câine ce i-a alertat pe militanţii Al Qaeda. Eşecul americanilor a rezultat în moartea fotografului Luke Somers şi a profesorului sud-african Pierre Korkie.
La adăpostul întunericului, comandourile americane s-au apropiat de clădirea din sudul Yemenului unde erau deţinuţi cei doi ostatici, sperând să prindă pe nepregătite militanţii Al Qaeda, ramura din Peninsula Arabică (AQAP). Apoi, la mai puţin de 100 de metri, ceva a mers greşit: un zgomot, poate lătratul unui câine, a alertat militanţii, susţin oficialii americani. 30 de minute mai târziu, echipa SEAL, ce număra aproximativ 40 de oameni, a ieşit din complexul Al Qaeda cu cei doi ostatici, Somers şi Korkie, grav răniţi. Medicii nu i-au putu salva, cei doi fiind declaraţi morţi la scurtă vreme după evacuare, potrivit „Wall Street Journal“ (WSJ).
Cea de-a doua misiune ratată în doar două săptămâni
Raidul de sâmbătă a fost cea de-a treia încercare în cinci luni de a-l elibera pe ostaticul american, şi cea de-a doua din ultimele două săptămâni. Misiunea din 25 noiembrie a fost ratată deoarece Somers fusese mutat înaintea sosirii comandoului american. În raidul de la sfârşitul lui noiembrie, trupele speciale americane şi cele yemenite au intrat înaintea zorilor într-o peşteră din provincia estică Hadramout. Şapte dintre cei opt oameni eliberaţi atunci ar fi fost membri ai AQAP, ţinuţi captivi de grupare pentru că erau suspectaţi de spionaj pentru Guvernul din Yemen. Cei şapte, cinci yemeniţi, un saudit şi un etiopian, sunt acum reţinuţi de Guvern, susţine un oficial din Yemen. Cel de-al optulea eliberat în raidul din 25 noiembrie, era un specialist în computere din Yemen.
Ce s-a întâmplat de fapt?
Vineri dimineaţă, preşedintele american Barack Obama a autorizat cea de-a treia misiune de salvare a lui Somers, bazându-se pe informaţii primite de la armată, de la forţele speciale şi de la serviciile secrete. „Am lucrat rapid, deoarece aveam o dată limită. Al Qaeda ameninţase că-l execută pe Luke Somers în decurs de 72 de ore. După estimarea noastră, timpul acesta expira sâmbătă“, mărturiseşte pentru „Reuters“ un oficial senior din cadrul Administraţiei Prezidenţiale americane.
Eşecul acestui ultim raid este o reamintire tragică a limitelor forţelor Operaţiunilor Speciale ca instrument împotriva grupărilor teroriste. În timp ce misiunea din 2011 care a condus la uciderea lui Osama bin Laden a reprezentat un succes spectaculos, alte raiduri n-au mai fost atât de norocoase, inclusiv unele misiuni din acest an, dar şi eforturile anterioare de a-l elibera pe Somers.
Reconstituirea evenimentelor de sâmbătă se bazează pe interviuri cu oficiali din Administraţia Prezidenţială sau din Armata americană, obţinute de Reuters sau de WSJ.
Potrivit unor informaţii obţinute în raidul ratat de luna trecută, agenţiile de securitate au ajuns la concluzia că Somers este reţinut în complexul din sudul Yemenului, unde a avut loc misiunea de vineri spre sâmbătă noapte. Oficialii americani au informat preşedintele Yemenului, Abd-Rabbu Mansour Hadi, obţinând şi permisiunea lui de a interveni pe teritoriul ţării.
Pentru a păstra elementul surpriză, echipa de salvare a aterizat la aproximativ 10 kilometri distanţă şi a mers pe jos spre complexul de clădiri în care era captiv Luke Somers. Lumina lunii era destul de slabă în timpul operaţiunii ce a avut loc în jurul orei locale 1 noaptea. De obicei, strategii militari preferă să conducă asemenea misiuni noaptea, cu o lumină a lunii foarte scăzută.
Timp de zile întregi, agenţiile de securitate au supravegheat atent locul, obţinând detalii vitale despre câţi militanţi erau şi cum ar fi trebui intervenit. Echipa specială s-a apropiat fără niciun incident până la aproximativ 100 de metri de zidul exterior al complexului, atunci când acoperirea lor a fost demascată. Oficialii americani nu sunt exact siguri de motivul alertării teroriştilor, însă cred că aceştia ar fi auzit un lătrat de câine. Militanţii AQAP au deschis imediat focul.
Seniori din armata americană sunt convinşi că nimeni nu a fost de vină pentru deconspirarea lor, însă cred că oricum AQAP erau alerţi şi nervoşi din cauza încercării din 25 noiembrie de a-l salva pe Somers, explică un angajat din Apărarea SUA.
SUA ştia că ostaticii, dintre care făcea parte şi Luke Somers, sunt ţinuţi într-o clădire mică a complexului. Această clădire reprezenta ţinta comandoului SEAL. Nu ştiau cine este cel de-al doilea ostatic, dar mai târziu, după terminarea raidului, acesta a fost identificat ca profesorul sud-african Pierre Korkie.
Imediat după izbucnirea focurilor de armă de la intrarea în complex, unul dintre militanţii AQAP s-a grăbit să intre în clădirea unde erau ţinuţi ostaticii, potrivit spuselor oficialilor americani. Militantul a rămas în clădire doar câteva momente, ieşind apoi în fugă. Agenţii nu au putut vedea ce s-a întâmplat înăuntru, dar cred că atunci au fost împuşcaţi cei doi prizonieri.
Potrivit oficialilor americani, se pare că nu gloanţele trase de echipa de salvare ar fi de vină pentru rănirea celor doi pentru că a existat un zid ce separa comandoul de clădirea în care erau ţinuţi. Atunci când echipa Operaţiunilor Speciale, care includea şi medici, a intrat în clădire, cei doi ostatici erau încă în viaţă. Medicii au încercat imediat să oprească sângerarea.
La mai puţin de 30 de minute după primele focuri, cei doi răniţi erau evacuaţi şi duşi spre un elicopter militar multirol V-22 Osprey care avea o echipă chirurgicală la bord. Unul dintre ostatici a murit în elicopter. Cel de-al doilea a murit pe masa de operaţie a portavionului USS Makin Island, poziţionat chiar lângă litoralul Yemenului. Oficialii americani au refuzat să spune care ostatic a decedat în Osprey şi care pe navă.
„SUA nu vor precupeţi niciun efort pentru a-şi aduce cetăţenii acasă“
Armata americană crede că aproximativ şase militanţi Al Qaeda au fost ucişi în timpul raidului, însă nu ştiu sigur. Iniţial se credea că în complexul de clădiri ar fi locuit şi civili, însă forţele SEAL au spus că nu au întâlnit vreunul în timpul misiunii. Niciun membru al echipei de intervenţiei nu a fost rănit.
După această misiune, Lisa Monaco, consilierul Casei Albe pe probleme de securitate internă şi contraterorism, l-a informat pe Barack Obama că ostaticii au fost ucişi.
„După cum demonstrează această misiune, dar şi cele anterioare, SUA nu vor precupeţi niciun efort de a-şi folosi capabilităţile militare, cele ale serviciilor secrete sau cele diplomatice pentru a-şi aduce cetăţenii acasă, în siguranţă, de oriunde sunt ţinuţi ei. Iar teroriştii care încearcă să ne rănească oamenii vor simţi braţul lung al dreptăţii americane“, spunea preşedintele american Barack Obama, după ce a declarat că uciderea lui Luke Somers a fost „barbară“ şi şi-a exprimat condoleanţele familiei lui Somers. Obama a mulţumit şi Guvernului din Yemen pentru susţinerea acordată.