ONU va ancheta dacă Israelul a încălcat drepturile omului în Gaza. Logodnica lui George Clooney, anunţată că face parte din comisie, refuză oferta
0Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a anunţat luni crearea unei comisii internaţionale care să ancheteze presupuse încălcări ale reglementărilor umanitare internaţionale comise de armata israeliană în Fâşia Gaza. Din comisie face parte şi logodnica lui George Clooney, jurista britanico-libaneză Amal Alamuddin.
Comisia de investigaţie va fi condusă de William Schabas, profesor de Drept internaţional la Londra. Schabas este cunoscut pentru atitudinile antiisraeliene, el cerând de mai multe ori ca premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, să fie deferit Curţii Penale Internaţionale.
Potrivit unui comunicat difuzat la Geneva, preşedintele Consiliului pentru drepturile omului, gabonezul Baudelaire Ndong Ella, din comisie fac parte: jurista Amal Alamuddin, Doudou Diène (Senegal), fost raportor special ONU, şi William Schabas (Canada), un profesor universitar care predă dreptul internaţional la Londra.
Dar, logodnica lui George Clooney a refuzat oferta ONU pentru face parte din comisia ce va ancheta eventualele „crime de război“, comise de Israel şi Hamas în Gaza. Amal Alamuddin, în vârstă de 36, a declarat că nu se va alătura o echipei speciale a ONU.
Amal Alamuddin s-a născut în Liban şi s-a mutat în Marea Britanie cu familia sa, la vârsta de trei ani, în perioada războiului civil din ţara ei natală (1975 - 1990).
Revista People a dezvăluit în luna aprilie faptul că Amal Alamuddin s-a logodit cu George Clooney, declanşând o veritabilă efervescenţă mediatică în Liban. Potrivit presei internaţionale, Amal Alamuddin şi George Clooney se vor căsători în luna septembrie în Italia.
Jurist internaţional format la Oxford, Amal Alamuddin a lucrat la Curtea Internaţională de Justiţie în 2004 şi a fost consilier al procurorului de la Tribunalul special pentru Liban, precizează acelaşi comunicat.
Această comisie de anchetă a fost înfiinţată printr-o rezoluţie a Consiliului de pe 23 iulie pentru a ancheta eventualele violări ale dreptului internaţional umanitar în cadrul operaţiunilor militare care au început pe 13 iunie şi pentru a le identifica pe persoanele vinovate de astfel de fapte, în vederea urmării penale.
Israel a calificat decizia Consiliului o "parodie". "Consiliul ar trebui să lanseze o anchetă despre decizia Hamas de a transforma spitalele în comandamente militare, de a folosi şcolile pe post de depozite de arme şi de a plasa baterii de rachete alături de terenuri de joacă, moschei şi case private", a declarat biroul de presă al premierului israelian Benjamin Netanyahu, într-un comunicat.
Rezoluţia a fost depusă de Palestina şi a fost adoptată cu 29 de voturi pentru, 1 vot împotrivă (Statele Unite) şi 17 abţineri, în cadrul unei sesiuni extraordinare a Consiliului, cerută de ţările arabe şi susţinută de Rusia, în care se cere respectarea dreptului internaţional în teritoriile palestiniene ocupate.
Comisia de anchetă va trebui să îşi publice concluziile într-un raport oficial ce va fi dat publicităţii în martie 2015. Consiliul va aborda, de asemenea, această chestiune, în următoarea lui sesiune, ce va avea loc în septembrie. Mişcarea islamistă Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, a salutat formarea comisiei de anchetă.