ONU plănuieşte măsuri pentru a asigura tranziţia spre democraţie a Yemenului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a emis un avertisment vineri împotriva încercărilor de a destabiliza Yemen prin introducerea în ţară a transportuilor de arme, în timp ce ţara încearcă să se redreseze după doi ani marcaţi de revolte. De asemenea, au fost exprima îngrijorări în ce priveşte fostul preşedinte Ali Abdullah despre care se crede că subminează încercările de reclădire a naţiunii.

Consiliul celor 15 ţări a hotărât revizuirea măsurilor ulterioare, inclusiv sancţiunile care ar putea fi aplicate, „în cazul în care există acţiuni care au ca scop subminarea Guvernul  Unităţii Naţionale şi tranziţia politică”.

Oficialii din Yemen au declarat că serviciul pazei de coastă a confiscat pe 23 ianuarie rachete despre care se crede că erau trimise din Iran. De pe altă parte, ţara vecină a negat orice posibilă legătură cu armele care au fost găsite ascunse pe un vas, într-o operaţiune coordonată împreună cu forţele marine americane, relatează agenţia de ştiri Reuters.

Consiliul de Securitate a cerut grupului său de experţi care monitorizează aplicarea restricţiilor Iranului, printre care se numără o restricţie asupra exportului de arme, să investigheze incidentul pe care l-au raportat autorităţile din Yemen, a declarat pentru Reuters Mark Lyall, ambasadorul Marii Britanii în ONU.

„Consiliul de Securitate şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la rapoartele despre banii şi armele care sunt aduse în Yemen din exterior cu scopul de a submina tranziţia”, au comunicat într-o declaraţie membrii ONU.

De asemenea, ONU a atras atenţia asupra existenţei unor raporturi privind amestecul unor „indivizi care au făcut parte din fostul regim... printre care şi fostul preşedinte Ali Abdullah Saleh şi premierul său, Ali Salim Al-Beidh”.

Conform acordului de tranfer de putere sprijinit de Statele Unite, actualul preşedinte, Abd-Rabbu Mansour Hadi plănuieşte reforme pentru o perioadă de doi ani de interimat pentru a asigura tranziţia către democraţie. Alegerile prezidenţiale şi parlamentare sunt programate pentru anul 2014.

Saleh a părăsit scaunul prezidenţial în februarie 2012 ca urmare a acordului încheiat cu SUA, după o dictatură de 33 de ani, însă rămâne şi astăzi influent, ceea ce îngrijorează vecinii din Golf şi ţările Occidentale că tranziţia ar putea fi înăbuşită de haos. Yemen se confruntă cu mai multe probleme, printre care insurecţia al-Qaeda, rebelii şiiţi musulmani şi forţele separatiste.

„S-a spus că marfa confiscată de la bordul vasului a fost fabricată în Iran. Chiar dacă astfel de lucruri au fost produse în Iran, faptul nu este o dovadă că Iranul este implicat în transportul de arme în Yemen”, a spus Mohammad Khazaee, ambasadorul iranian al ONU.

Consiliul a impus în repetate rânduri sancţiuni Iranului din cauza refuzului de a suspenda programul de îmbogăţire a uraniului, despre care Statele Unite, Uniunea Europeană şi aliaţii săi suspectază că este paravanul unui plan de înarmare nucleară. Oficialii iranieni au respins acuzaţiile şi a refuzat să orească dezvoltarea proiectului, susţinând că este un program cu scopuri non-militare

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite