G7 vor propune reducerea sancţiunilor aplicate Iranului, în schimbul cooperării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele membre al G7 intenţionează să propună reducerea sancţiunilor de restricţionare a comerţului cu aur şi alte metale preţiose cu Iranul, în schimbul unor măsuri adoptate de autorităţile iraniene în favoarea închiderii centralei nucleare de la Fordow, au declarat vineri oficialii occidentali.

Sursele citate au susţinut că oferta va fi prezentată Iranului la sfârşitul lunii februarie în cadrul discuţiilor programate în oraşul Almaty din Kazakhstan. De asemenea, au admis faptul că propunerea este o actualizare relativ modestă a ofertelor pe care cele şase puteri ale lumii le-au promis anul trecut, relatează agenţia de ştiri Reuters.

Decizia de a nu schimba dramatic oferta iniţială se datorează şi neîncrederii că Iranul este pregătit să încheie o înţelegere înainte de alegerile prezidenţiale din 14 iunie, au declarat oficialii care au vrut să-şi păstreze anonimitatea.

Membrii G7 (Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia, China şi Statele Unite ale Americii) doresc ca Iranul să furnizeze mai multe dovezi conform cărora programul nuclear este dezvoltat doar pentru scopuri non-militare, dar şi să accepte inspecţii mai amănunţite din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Vom face tot ceea ce trebuie pentru a-i împiedica să obţină o armă nucleară Barack Obama

Oficialii din Iran au negat în mod constant că ţara islamică produce arme nucleare , însă au refuzat în ultimii ani să oprească procesul de îmbogăţire cu uraniu, care produce combustibil pentru reactoarele nucleare, dar şi pentru bombe nucleare.

Israel, considerată singura putere nucleară a Orientului Mijlociu, vede în Iranul înarmat nuclear drept o ameninţare şi a menţionat posibilitatea de a ordona acţiuni militare pentru a opri programul atomic iranian.

Subliniind că doreşte să  rezolve disputa pe cale diplomatică, preşedintele american Barack Obama a formulat marţi o atenţionare, spunând că „vom face tot ceea ce trebuie pentru a-i împiedica să obţină o armă nucleară”.

Expansiunea sancţiunilor

Miza acestei noi oferte revizuieşte cererea de anul trecut ca Iranul să oprească producţia de grad înalt a uraniului şi de a închide centrala nucleară subterană din Fordow, aflată în apropiere de oraşul sfânt Qom.

Viitoarea propunere este remarcabil de asemănătoare cu cea veche”, a declarat unul dintre oficialii citaţi de Reuters, adăugând că este „o cale de a testa seriozitatea lor”. „Nu suntem de părere că iranienii ne-au dat motive să facem mai multe pentru ei... Este nevoie de puţin mai mult din partea Iranului în ce priveşte cooperarea (cu Agenţia Internaţională pentru energie Atomică) şi Fordow.”

Iranul şi-a suplimentat numărul de centrifuge, 696 în total, pentru centrala subterană care este aproape impenetrabilă în faţa atacurilor aeriene. Iran are un depozit de 134,9 kilograme din uraniu îmbogăţit în proporţie de 20%, apropiindu-se tot mai mult de posibilitatea de a produce uraniu 90% îmbogăţit necesar pentru a furniza material de fisiune pentru bombele atomice.

În ciuda apelurilor făcute de puterile internaţionale, Iranul a anunţat săptămâna aceasta că a demarat instalarea unor instalaţii avansate de îmbogăţire a uraniului în cadrul principalei centrale din Natanz, accentuând îngrijorarea din Occident.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat anul trceut că Iranului nu-i poate fi permis să producă suficient uraniu îmbogăţit chiar şi numai pentru o singură armă, sugerând că se va întâmplă întocmai până în primăvara sau vara lui 2013 în cazul în care nu va fi oprit. Premierul israelian a subliniat că o decizie de folosirea sau nu a forţei militare împotriva centralelor iraniene va trebui adoptată până atunci.

Reducerea pedepselor

Cu toate acestea, un nou stimulent în cadrul noii oferte se referă la suspendarea sancţiunilor aplicate comerţului cu aur şi alte metale preţioase, ceea ce ar putea fi folosită ca parte a comerţului de schimb care poate permite Iranului să se elibereze de sancţiuni din ce în ce mai dure.

Adăugarea se numără printre stimulentele iniţiale: ajutor al aviaţiei, combustibil pentru reactoare medicale şi cooperare nucleară civilă.

Până în prezent, Iranul nu şi-a manifestat dorinţa de a accepta niciuna dintre ofertele prezentate de G7. Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus în ultimele 14 luni sancţiuni tot mai severe împotriva Iranului, care au afectat în mod direct industria de petrol vitală pentru ţara islamică.

UE  impus un embargo asupra ţărilor membre care cumpărat ţiţei din Iran, în timp ce Statele Unite au făcut presiuni pentru a determina alte ţări să reducă importurile de petrol  din ţara islamică prin ameninţarea eliminării băncilor lor din sistemul financiar american.

În luna iulie a anului trecut, preşedintele amerian Barack Obama a semnat un ordin care îi permite să penalizeze orice companie americană care ajută Iranul să achiziţioneze aur sau alte metale preţionase.

Organizaţiile care nu respectă această decizie ar putea avea confiscate activele aflate sub jurisdicţia americană şi le poate fi interzis accesul la sistemul financiar american, fiind o descurajare puternică pentru orice bancă sau companie. De asemenea, UE a restricţionat tranzacţiile cu aur, metale preţioase şi diamante cu diverse companii iraniene sau cu banca centrală a ţării.

Oferta de reducere a sancţiunilor se poate lovi de opoziţia Congresului american care a hotărât pedepse care au intrat în vigoare de la 6 februarie şi care înăspresc controaleleprivind vânzarea de metale către Iran.

Bancherii din Istanbul au declarat vineri pentru Reuters că sancţiunile aplicate tranzacţiilor cu aur „au ucis” comerţul în compensaţie de tipul aur pentru petrol şi au oprit creditorul de stat „Halkbank” de la a  procesa plăţile la energie ale altor ţări către Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol. Turcia este cel mai mare importator al petrolului iranian. Exporturile de aur către Iran în 2012 au crescut mai mult de zece ori faţă de nivelul anului anterior, atingând pragul de 6,5 miliarde de dolari.

Un consilier republican al Congresului american a declarat că cea mai mare parte a membrilor partidului din care face parte se vor opune reducerilor de sancţiuni până în momentul în care Iranul nu va îndeplini toate obligaţiile din partea ONU.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite