ONU a adoptat rezoluția SUA privind Ucraina. Cum s-a votat și ce amendamente a propus Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce SUA au prezentat o rezoluție în care prezenta invazia Ucrainei de către Rusia drept „conflict Rusia-Ucraina”, națiunile europene au cerut un amendament care să reflecte complicitatea Rusiei la război, relatează Kyiv Post.

ONU a adoptat rezoluția propusă de SUA privind războiul din Ucraina FOTO EPA-EFE
ONU a adoptat rezoluția propusă de SUA privind războiul din Ucraina FOTO EPA-EFE

Țările din întreaga lume s-au întrunit pentru a decide prin vot termenii în care să fie condamnată invazia rusă, în cadrul unei reuniuni a ONU, luni – prezentând proiecte de rezoluții și amendamente care reflectă o lume din ce în ce mai divizată, pe măsură ce războiul intră în al patrulea an. 

Deși rezoluțiile nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, ele reflectă poziția comunității internaționale cu privire la războiul din Ucraina. 

Proiectul de rezoluție propus de SUA a fost adoptat după ce toate amendamentele propuse de Europa au fost acceptate. Rusia a votat împotrivă, în timp ce SUA s-au abținut. Rezoluția a trecut cu 93 de voturi pentru, opt împotrivă și 73 abțineri.

Rezoluția depusă de SUA

Vineri, SUA au propus o rezoluție ONU referitoare la invazia Ucrainei de către Rusia care omite orice mențiune la integritatea teritorială a Ucrainei.

Proiectul de rezoluție a fost întâmpinat cu opoziție de către Ucraina și multe națiuni europene. Un număr de țări europene au propus numeroase amendamente la proiect pentru a reflecta complicitate Moscovei și a afirma integritatea teritorială a Ucrainei. 

Proiectul de rezoluție al SUA a fost următorul: „Adunarea Generală, deplângând pierderea tragică de vieți omenești pe parcursul conflictului Federația Rusă-Ucraina, și reiterând că scopul principal al Națiunilor Unite, așa cum este prevăzut în Carta Națiunilor Unite, este menținerea păcii și securității internaționale și soluționarea pașnică a disputelor, imploră încheierea rapidă a conflictului și îndeamnă la o pace durabilă între Ucraina și Federația Rusă.”

Reprezentantul SUA la ONU a atenționat că ar putea respinge amendamentele Europei și a subliniat necesitatea de a pune capăt invaziei Rusiei cât mai curând posibil, prin toate mijloacele posibile. 

Ce a adăugat Europa

Europa a prezentat un proiect de rezoluție propriu și a cerut mai multe amendamente la versiunea SUA. 

Versiunea, mai aprofundată decât cea a SUA, a subliniat necesitatea unei „păci cuprinzătoare, justă și durabilă în Ucraina”, subliniind în același timp nevoia de a proteja drepturile omului și suveranitatea teritorială, printre alte aspecte.

Amendamente la rezoluția SUA

Un număr de țări europene au depus cereri de modificare la versiunea SUA, toate amendamentele propuse fiind adoptate.

Sintagma „Conflictul Federația Rusă-Ucraina” să fie înlocuită cu „invazia pe scară largă a Ucrainei de către Federația Rusă” (amendamentul a fost adoptat cu 60 de voturi pentru, 18 împotrivă și 81 de abțineri).

Introducerea paragrafului „Reafirmându-și angajamentul față de suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, extinzându-se până în apele sale teritoriale” (adoptat cu 79 de voturi pentru, 16 împotrivă, 67 de abțineri).

Înlocuirea expresiei „pace durabilă între Ucraina și Federația Rusă” cu „pace justă, durabilă și cuprinzătoare între Ucraina și Federația Rusă, în conformitate cu Carta Națiunilor Unite și cu principiile egalității suverane și integrității teritoriale a statelor” (adoptat cu 83 de voturi pentru, 16 împotrivă, 61 de abțineri).

Rusia a prezentat, de asemenea, un amendament prin care a cerut includerea sintagmei „inclusiv prin abordarea cauzelor sale fundamentale” după „o încheiere rapidă a conflictului” în proiectul de rezoluție al SUA. 

Cu doar 31 de voturi pentru pentru, 71 împotrivă și 59 de abțineri amendamentul Rusiei a fost respins.

SUA au cerut Kievului şi Moscovei să susţină proiectul lor de rezoluţie

„Aceasta este ceea ce avem nevoie acum şi facem apel la toate statele membre, inclusiv Ucraina şi Rusia, să ni se alăture în acest efort. O declaraţie simplă şi istorică a Adunării Generale a ONU, care priveşte spre viitor, nu spre trecut, o rezoluţie care se concentrează pe o idee simplă, sfârşitul războiului, o cale către pace", a declarat şefa interimară a misiunii diplomatice americane la ONU, Dorothy Shea.

Washingtonul se va folosi de dreptul său de veto pentru a respinge orice amendament la rezoluţia sa la ONU care cere încetarea războiului dintre Ucraina şi Rusia, a declarat luni un oficial din Departamentul de Stat american, cu puţin timp înainte de votul de luni.

„Ne vom opune prin veto unui amendament rusesc dacă acesta ne va fi prezentat în Consiliul de Securitate al ONU. Ne vom opune prin veto amendamentelor europene dacă vor fi înaintate Consiliului de Securitate”, a afirmat oficialul sub rezerva anonimatului.

Acesta a spus că administraţia Trump s-a concentrat pe Consiliul de Securitate, nu pe un vot separat la Adunarea Generală a ONU pentru a marca împlinirea a trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite